Cat costa "salariile occidentale" pe care medicii si asistentii le primesc din martie - raspuns oficial de la Ministerul Sanatatii

Joi, 08 Martie 2018, ora 15:21
14027 citiri
Cat costa "salariile occidentale" pe care medicii si asistentii le primesc din martie - raspuns oficial de la Ministerul Sanatatii
Foto: Arhiva Ziare.com

De la 1 martie, salariile medicilor si asistentilor medicali din sistemul public de sanatate ajung direct la nivelul la care erau prevazute pentru 2022.

Asa a stabilit Guvernul sa aplice Legea Salarizarii pentru aceste categorii profesionale. Pentru restul personalului medical, cresterile de salarii se fac treptat. In fiecare an, timp de 4 ani, urmeaza sa aiba salariile majorate cu 25% fata de valoarea din momentul respectiv. O masura ce a creat disensiuni intre categoriile medicale si despre care sindicalistii din Sanatate spun ca "a fost facuta sa dezbine".

La acestea s-au adaugat negocierile pe regulamentul de sporuri, ce trebuiau sa fie si ele finalizate la 1 martie, dar unde nici astazi nu s-a ajuns la un consesns. Efectele incep deja sa se vada. Am asistat la proteste spontane si saptamana viitoare sindicatele decid daca initiaza proteste generalizate, aratand ca peste 100.000 de oameni sunt nemultumiti.

In tot acest vacarm usor de anticipat inca de cand s-a anuntat cum va fi aplicata Legea Salarizarii, am incercat sa aflam, totusi, care va fi impactul bugetar de la 1 martie.

Asa ca am pus aceasta intrebare simpla inca de la jumatatea lunii februarie atat Ministerului Sanatatii, cat si celui de Finante. De la Finante nu am primit nici pana acum raspuns.

Ministerul Sanatatii ne-a raspuns insa ieri (cu o saptamana peste termenul legal la care era obligat de lege sa ne ofere informatiile). Intrebarea a fost si simpla: Care este impactul bugetar anual al cresterilor salariale pentru medicii si asistentii medicali din sistemul public de sanatate la nivelul lui 2022? Fara a fi luate in calcul si sporurile, pentru ca la acea data era si mai greu de spus cum se vor finaliza negocierile.

"Va comunicam ca potrivit prevederilor art. 38, lit.b), alin (3) din Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu 1 martie 2018, salariile de baza ale personalului care ocupa functiile de medici si de asistenti medicali din unitatile sanitare publice, prevazute in anexa nr. II cap.1, se majoreaza la nivelul salariului de baza stabilit potrivit legii pentru anul 2022.

Din datele transmise de catre unitatile sanitare publice din reteaua Ministerului Sanatatii si a autoritatilor administratiei publice locale, influentele financiare lunare determinate de cresterile salariale prevazute mai sus sunt in suma de 330.003.056 lei", se arata in raspunsul primit de la minister.

Deci pe an 3.960.036.672 de lei. Cifre similare ne dadusera intre timp si oficiali din partea sindicatelor de sanatate: cresterile de salarii si mentinerea actuala a sporurilor ar inseamna, in total, cheltuieli de 3,9 miliarde de lei. Vicepresedintele Sanitas Mircea Ciocan ne spunea atunci ca, din discutiile cu fostul premier Mihai Tudose, suma este cam cu un miliard de lei mai mare decat estimasera initial guvernantii.

Ramane in continuare intrebarea cat si in ce fel vor putea fi sustinute aceste majorari, precum si cum vor fi rezolvate celelalte mari probleme semnalate de personalul din sanatate: infrastructura, aparatura, supraaglomerare, surmentare, lipsa de medicamente etc.

Puteti afla mai multe despre acest subiect in materialele de mai jos:

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#bani salarii medici asistente, #cat costa salarii medici , #medici