Colegiul Medicilor ne spune abia peste un an cine e vinovat de moartea copilului operat la Sanador

Miercuri, 24 Octombrie 2018, ora 16:10
8081 citiri
Colegiul Medicilor ne spune abia peste un an cine e vinovat de moartea copilului operat la Sanador
Foto: Arhiva Hepta.ro

Presedintele Colegiului Medicilor, Gheorghe Borcean, a prezentat, miercuri, regulile procedurale aplicabile in ancheta privind baietelul mort dupa o operatie la Sanador, precizand ca, dupa ce vor fi cercetate toate faptele medicale si documentele si dupa ce vor fi audiati medicii responsabili, vor fi stabilite si vinovatiile si sanctiunile care se impun. Borcean a estimat ca in termen de un an va exista o concluzie.

"Speta nu este asemanatoare cu cea a unui conducator auto care omoara un cetatean pe trecerea de pietoni. Decesul copilului este proba necesara, dar nu si suficienta pentru a stabili vinovatia cuiva si a sanctiona. Urmeaza o ancheta.

Se vor cerceta faptele medicale, diagnosticul, corectitudinea faptelor medicale, eventuale diagnostice diferentiale, eventuale situatii particulare, foaia de observatie, protocolul operator, protocolul de necropsie al intregului cadavru, raportul legistului. Vom incerca sa aflam ce fel de sangerare a fost, cauza ei, cantitatea de sange acumulata.

Colegiul Medicilor are cei mai buni experti. Vom apela la ei ca sa ne vorbeasca despre competenta medicilor, despre experienta lor si despre prudenta lor. (...) Abia dupa ce vom audia medicii intimati, vom incerca sa vedem daca exista fapte si imprejurari care tin de organizarea si functionarea unitatii sanitare si abia apoi vom stabili responsabilitatile si vinovatiile", a declarat Borcean.

El a facut o paralela intre spitalele private si cele de stat, aratand ca, desi de obicei astfel de cazuri regretabile se intampla in unitatile medicale publice, de aceasta data s-a intamplat intr-un spital privat.

"Trimit putin in lateral discutia si va spun: iata ca de ani de zile suntem obisnuiti sa vedem cazuri de neconformitati medicale, soldate cu prejudicii mai mari sau mai mici, care se petrec in spitalele publice.

Dovada contrariului o vedem zilele acestea si mai sunt si altele care vorbesc despre practica medicala in public sau in privat. Astfel de nenorociri de nimeni voite si de toti regretate distrug increderea in profesia medicala, in medici, chiar in societate sau in stat", a spus medicul.

Ancheta dureaza un an

El a estimat ca in termen de un an va exista o concluzie, pentru ca obtinerea documentelor, audierile, expertiza, contestarea ei sunt proceduri de durata. Borcean a precizat ca, daca vor fi gasiti vinovati, medicii responsabili vor primi mustrare, avertisment, vot de blam, amenda sau le va fi limitata practicarea profesiei pe o durata de timp sau definitiv.

Intrebat despre acuzatiile parintilor copilului referitor la faptul ca au fost nevoiti sa sune in spital la numarul de urgenta 112, Borcean a spus ca acest lucru nu ar fi normal daca in spital ar exista un serviciu de urgenta, pentru ca de regula exista un medic de urgenta care este chemat in situatiile de stop cardio-respirator pentru a face resuscitarea in orice sectie.

"Este o discutie lunga, nu vreau sa ma antepronunt. Aveti in vedere ca legislatia spune ca medicul de urgenta este chemat in astfel de situatii de stop cardio-respirator si de resuscitare, el face asta chiar in sectie, la solicitarea celor care au vazut primii situatia critica.

Lucrurile se vor vedea cercetand foaia de observatie, acolo trebuie sa scrie ca s-a solicitat la 112. Cineva trebuie sa scrie si in foaie. (...) Eu nu am vazut nici reclamatie, nici foaia de observatie, nu cunosc nici medicul intimat", a spus presedintele Colegiului Medicilor.

Semnele unei hemoragii interne

Intrebat, de asemenea, despre complicatiile avute de copil, Borcean a spus ca medicul nu prea se gandeste atunci cand este o complicatie rara, explicand totodata ca semnele unei hemoragii interne sunt transpiratia, setea si scaderea tensiunii, exact semnele pe care le-a avut copilul.

"O complicatie ca aceea, rara, omul, chirurgul, medicul nu are tendinta de a se gandi la ea. O hemoragie interna are semnele sale indirecte: sete, transpiratie, scaderea tensiunii. Daca nu exista si sangerarea externa, tendinta e sa nu te gandesti la asta. Vorbim in mod general", a explicat presedintele Colegiului Medicilor.

Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti a decis, luni, sa se autosesizeze si a inceput o investigatie in acest caz.

Citeste si Ministerul Sanatatii a trimis control la Sanador dupa ce un copil a murit si anunta ca poate sesiza Parchetul

Concluzia necropsiei in cazul copilului de un an si 10 luni decedat la spitalul privat Sanador din Bucuresti, in urma unei operatii pentru hernie inghinala, arata ca acesta a murit in urma unui soc hemoragic, dupa ce a facut hemoragie interna.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Colegiul Medicilor copil mort privat, #copil mort spital privat , #medici