Sport pe Bune: Tenisul românesc la ora adevărului. Cu Gabriel Moraru director FRTenis

Consiliul Concurentei investigheaza un posibil cartel al medicilor de familie

Miercuri, 10 Mai 2017, ora 19:44
3250 citiri
Consiliul Concurentei investigheaza un posibil cartel al medicilor de familie
Foto: Arhiva Ziare.com

Consiliul Concurentei a declansat o investigatie pe piata serviciilor medicale nedecontate de Casa Nationala Asigurari de Sanatate (CNAS) si platite direct de consumatori, existand suspiciuni privind o posibila intelegere intre medicii de familie pentru stabilirea in comun a tarifelor pentru diverse servicii medicale.

Autoritatea de concurenta a demarat aceasta investigatie in urma derularii unei anchete sectoriale pe piata serviciilor de asistenta medicala din Romania.

"In urma indiciilor aparute in cadrul acestei anchetei sectoriale, Consiliul Concurentei a declansat o investigatie pe piata serviciilor medicale nedecontate de Casa Nationala Asigurari de Sanatate si platite direct de consumatori.

Investigatia se refera la o posibila intelegere anticoncurentiala intre Societatea Nationala de Medicina Familiei si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (inclusiv filialele judetene afiliate acestora), pentru stabilirea in comun a tarifelor pentru diverse servicii medicale, care nu sunt decontate de CNAS si care sunt platite direct de consumatori", spun reprezentantii Concurentei.

In cadrul investigatiei, au fost efectuate inspectii inopinate la sediile Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF) si ale Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie din Bucuresti si din tara.

Documentele ridicate in cadrul inspectiilor se afla in analiza autoritatii romane de concurenta, in cadrul procedurilor specifice investigatiei.

Inspectiile inopinate constituie o etapa preliminara a investigatiei, iar efectuarea lor nu reprezinta o antepronuntare a Consiliului Concurentei in ceea ce priveste existenta unei incalcari a Legii concurentei, au subliniat reprezentantii Consiliului.

O recomandare importanta a institutiei, in urma anchetei sectoriale, se refera la elaborarea unor reglementari prin care sa se stabileasca, la nivel national, o lista exhausiva care sa cuprinda serviciile medicale pe care un cabinet medical le poate desfasura contra cost.

Ce recomanda Consiliul Concurentei

In urma finalizarii studiului privind serviciile de asistenta medicala, Consiliul Concurentei a elaborat si alte recomandari pentru dezvoltarea acestui sector si pentru imbunatatirea concurentei in domeniu, se mai arata in comunicat.

Astfel, autoritatea de concurenta considera ca trebuie revizuite prevederile referitoare la stabilirea unui numar minim de persoane asigurate inscrise pe listele medicilor de familie, precum si reglementarile care vizeaza denuntarea unilaterala de catre Casa de Asigurari de Sanatate a contractelor incheiate cu cabinetele de medicina de familie, deoarece acestea pot conduce la eliminarea de pe piata a unor entitati care desfasoara o activitate liberala.

De asemenea, Consiliul Concurentei recomanda modificarea prevederilor privind componenta Comisiei care stabileste numarul minim de persoane asigurate inscrise pe listele medicilor de familie din mediu rural si care decide, in fapt, intrarea pe piata a unor noi medici de familie.

In prezent, Comisia are in componenta si reprezentanti ai patronatelor judetene ale medicilor de familie, respectiv asociatiilor profesionale judetene ale medicilor de familie.

Autoritatea de Concurenta considera ca din aceasta comisie trebuie sa faca parte doar reprezentantii caselor de asigurari de sanatate si ai directiilor de sanatate publica, organizatiile profesionale urmand sa aiba doar rol consultativ.

Studiul realizat de Consiliul Concurentei este supus dezbaterii publice, pe pagina web a institutiei, timp de 30 de zile.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Consiliul Concurentei ancheta medici familie, #ancheta tarife servicii nedecontate CNAS , #medici