Guvernul promite mai multi bani medicilor: Ce se intampla cu protestul si un raspuns pentru Arafat

Luni, 08 August 2016, ora 16:18
4035 citiri
Guvernul promite mai multi bani medicilor: Ce se intampla cu protestul si un raspuns pentru Arafat
Foto: Arhiva Ziare.com

Medicii suspenda protestul fata de lipsa platii corespunzatoare a garzilor si isi vor face luni turele, pana la finalizarea discutiilor cu Ministerul Sanatatii, potrivit reprezentantilor Federatiei "Solidaritatea Sanitara".

Federatia sindicala a dat, luni, un comunicat in care cere medicilor sa suspende protestul si sa respecte garzile programate, "in speranta ca negocierile vor putea fi finalizate astazi", dupa ce Ministerul Sanatatii a anuntat sambata mai multe masuri prin care raspunde revendicarilor medicilor.

Solidaritatea Sanitara, care numara 12.000 de medici, ii sfatuia pe medici, in 24 iulie, sa nu semneze contractele de munca pentru efectuarea garzilor, in lipsa unor stipulari privind plata acestora, dar si dreptul la o zi libera dupa garda.

Medicii de la Spitalul Universitar din Bucuresti se hotarasera sa nu mai asigure garzile incepand de luni.

Vicepresedintele federatiei, Nicolae Stefan, consilier juridic la Spitalul Universitar, a explicat pentru Ziare.com ca medicii primesc in prezent pentru garzile efectuate sporul de 25% - 75%, insa nu din salariul actual, ci din cel de la nivelul anului 2009.

Ministerul Sanatatii a promis ca garzile vor fi platite prin raportarea la salariul actual, care a fost majorat de la 1 august.

In plus, conform anuntului ministerului, medicii ar urma sa beneficieze, asa cum au solicitat, de plata unui alt spor, de 25%, pentru orele de noapte, si de calcularea orelor de garda la vechimea in munca si in specialitate.

Totodata, vor beneficia de concediu de odihna pentru munca prestata medicii care fac garzi fara a fi angajati sau fac garzi in alt spital decat cel unde sunt angajati.

Medicii mai vor sa aiba posibilitatea de a-si lua o zi libera dupa garda, iar aceasta din urma sa nu depaseasca 24 de ore, in prezent ajungand si la peste 30 de ore.

"Erau norme de lucru duble, de la 150 de ore, se ajungea la 300 de ore, ceea ce incalca Codul Muncii", arata Stefan.

Reactie la declaratiile lui Arafat

El mai spune ca "nu se pune problema ca medicii n-ar asigura liniile de garda", ci "de a fi platiti pentru munca depusa", in replica la declaratia lui Raed Arafat potrivit careia medicii care nu vor sa faca garzi nu ar trebui sa se angajeze in spitalele de urgenta.

Stefan a mai mentionat ca s-a cerut si plata garzilor pentru medicii rezidenti, neexistand deocamdata un raspuns clar.

"Vedeti ca majoritatea tind sa plece in afara. Asta era un moment foarte important pentru unii dintre ei, daca pleaca sau raman", a spus liderul sindical.

In schimb, pentru cresterea salariilor personalului nemedical din spitale, sindicalistilor li s-a raspuns clar ca nu sunt bani.

Noi discutii au loc luni la Ministerul Sanatatii, urmand ca protestatarii sa ia apoi o decizie privind demersul lor. De asemenea, federatia va face un nou sondaj printre medici, pentru a hotari calea de urmat.

"Daca ajungem la intelegere, probabil ca nu vom mai continua protestul. (...) Sa se concretizeze printr-un protocol cu ministerul, trebuie sa fie scris negru pe alb si sa se precizeze sursa de finantare ca acum e putin ambiguu", arata Stefan

Ministerul a anuntat ca fondurile necesare cresterii platii garzilor in acest an, de circa 100 de milioane de lei, vor proveni din "administrarea mai eficienta a resurselor deja existente in sistemul sanitar".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#protest medici garzi , #medici