Medicii de familie au fost la negocieri la Guvern. Ce le-a promis Tudose

Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 16:16
3080 citiri
Medicii de familie au fost la negocieri la Guvern. Ce le-a promis Tudose
Foto: Facebook/Mihai Tudose

Rodica Tanasescu, presedinte al Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF), a declarat, luni, dupa intalnirea avuta cu premierul Mihai Tudose, ca medicii de familie au primit asigurari ca vor fi sustinuti sa isi faca meseria.

"Am primit asigurari si promisiuni si din partea Ministerului Sanatatii ca vom fi sustinuti in asa fel incat sa putem sa ne facem meseria asa cum trebuie, sa putem acorda pacientilor nostri consultatiile si prescriptiile necesare pentru bolile frecvente si sa nu mai existe imputari si sanctiuni atunci cand, pur si simplu, am consultat pacientii (...) si le-am dat ceea ce este necesar si nu exista prejudicii, ci numai prejudicii pentru Casa Nationala (...). Asadar, ni s-a promis ca exista deschidere, ca vor face modificari legislative", a afirmat Rodica Tanasescu.

Potrivit acesteia, in prezent exista o discutie cu privire la contractul cadru.

"Acum mergem la Casa de Asigurari ca sa discutam pe varianta noastra de contract, pentru ca ceea ce am primit de la Casa Nationala este, din pacate, copiat dupa contractul vechi si nu indeplineste niciunul dintre principiile pe care le-am solicitat domnului prim-ministru, si anume posibilitatea de a ne practica meseria conform curriculei noastre si debirocratizare si cresterea accesului pacientilor la serviciile medicale. (...) Este un draft incomplet, care aduce un plus de birocratie fata de noianul de birocratie pe care-l aveam", a spus Rodica Tanasescu.

Intrebata ce se va intampla de la 1 ianuarie, ea a precizat: "Dorim sa oferim servicii medicale, sa oferim consultatii de medicina familiei, sa facem consiliere si preventie. (...) N-am vorbim de greva. (...) Nu e vorba de greva, inseamna pur si simplu nesemnarea altor contracte, daca (...) aceste contracte ar fi dezavantajoase si nu am putea nici sa ne practicam meseria asa cum trebuie, nici sa sustinem financiar cabinetele".

Pe de alta parte, ea a aratat ca ar trebui sa existe o responsabilitate a CNAS si pentru functionarea aplicatiilor informatice.

"Nu am avut discutii legate de aceasta problema. Sistemele informatice ale Casei (...) functioneaza foarte prost de ani si ani de zile. (...) Cred ca trebuie sa existe o responsabilitate a Casei Nationale pentru functionarea acestor aplicatii, ele trebuie sa fie chiar completate", a mai spus Tanasescu.

Li s-a spus ca nu sunt bani

La randul sau, Sandra Alexiu, vicepresedinte al SNMF, a declarat ca, in cadrul intalnirii de la Guvern, reprezentantilor medicilor de familie li s-a spus ca nu sunt bani.

"Acum se lucreaza la buget. Pentru acest an ni s-a oferit o crestere de 5% (...), ceea ce inseamna cativa bani in plus la valorile de punct, asa cum este structurat contractul, lucru pe care nu l-am acceptat si s-au dus sa mai gaseasca alte solutii. (...) A fost evident faptul ca nu se mai poate functiona asa.

Ne-au dat dreptate ca un cabinet nu poate functiona cu aceste sume, (...) ca vor fi probabil falimentare cabinetele, dar deocamdata nu sunt bani", a mai aratat Alexiu.

Citeste si interviul acordat Ziare.com de Sandra Alexiu: Asta nu este medicina, asa ceva nu mai poate fi tolerat!

Si saptamana trecuta, Tudose s-a intalnit cu reprezentantii medicilor de familie. Apoi, seful Guvernului a transmis ca "din pacate" medicii de familie au dreptate, iar sistemul, care este foarte greoi si foarte birocratizat, i-a transformat in contabili.

Citeste si Concluziile lui Tudose dupa ce a discutat cu medicii de familie: Din pacate, au dreptate

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#discutie premier medici familie, #protest medici familie, #medici familie Guvern , #medici