Medicii din Iasi au facut o operatie in premiera internationala pentru a salva viata unei femei

Vineri, 09 Decembrie 2016, ora 20:10
8252 citiri
Medicii din Iasi au facut o operatie in premiera internationala pentru a salva viata unei femei
Foto: Arhiva Ziare.com

Medicii din Iasi au facut, vineri, in premiera internationala, o interventie chirurgicala in timpul careia o femeie a fost simultan operata pe cord si i s-a efectuat o protezare de sold.

Intervetia a fost posibila gratie unei colaborari intre Institutul de Chirurgie Cardiovasculara Prof.dr George.I.M Georgescu si Spitalul de Recuperare din Iasi.

Beneficiara acestei interventii este o femeie in varsta de 86 de ani, care era internata la Institutul de Cardiologie din cauza unei afectiuni cardiace pentru care era nevoie de o protezare aortica.

Joi, cu o zi inainte de operatie, femeia a lesinat si in cadere si-a fracturat soldul stang. Din cauza noii complicatii, interventia a fost amanata.

Vineri dimineata, o echipa de sase medici, 14 asistenti medicali si personal auxiliar de Institutul de Chirurgie Cardiovasculara "Prof.dr George.I.M Georgescu" din Iasi si Spitalul de Recuperare din Iasi au intrat in sala de operatie a Centrului de Chirurgie Cardiovasculara.

"Pacienta a fost pregatita pentru o operatie speciala la inima. Ea fiind bolnava de inima si cu multe comorbiditati, cu un euroscor foarte mare, a fost propusa pentru implantare de valva aortica transcateter prin abord femural (fara efectuarea inciziei sternului-n.red.). Atunci cand stenoza aortica ajunge intr-un cadru avansat are mai multe manifestari, una dintre acestea fiind sincopa (pierderea starii de constienta-n.red.).

O astfel de cadere a avut si in cursul diminetii. Cand si-a revenit, pacienta s-a plans de durere in zona soldului stang. Analizele imagistice au aratat ca femeia a suferit o fractura de col femural", a declarat prof.dr Grigore Tinica, managerul Centrului de Chirurgie Cardiovasculara.

Prof.dr Radu Botez, seful clinicii de Ortopedie din cadrul Spitalului de Recuperare, a adaugat ca fractura de col femural este intalnita destul de frecvent la femei, mai ales la persoanele in varsta care sufera de osteoporoza.

"In acest caz, putea fi facuta interventia de cateterism cardiac, dar ramanea problema fracturii. Dupa interventie, nu puteam interveni pentru ca pacienta nu putea fi mobilizata. Pe de alta parte, nu as fi putut sa o operez. Inima ei nu rezista. Fiind constransi de imprejurari, am spus ca operam impreuna", a explicat prof.dr Radu Botez.

"Pentru remedierea acestor probleme medicale a fost nevoie de efectuarea a doua dintre cele mai complicate interventii chirurgicale din zona cardiaca si ortopedica pe care trebuia sa le facem. Era la concurenta. Daca i se dadea anestezie pentru operatia ortopedica, nu tinea cordul pentru pregatirea preoperatorie si postoperatorie. Daca noi ii faceam operatia cardiaca, mobilizarea era imposibila", a mai spus prof.dr Grigore Tinica.

Interventia pentru afectiunea cardiaca a durat mai bine de doua ore, cu patru ore mai putin daca medicii ar fi recurs la o alta abordare. Dupa ce a fost rezolvata problema cardiaca, anestezistii, ortopezii si neurologii de la Spitalul de Recuperare au intrat in blocul operator.

"Dupa interventia pe cord, sub aceeasi anestezie care a fost prelungita, echipa venita de la Spitalul de Recuperare am pregatit pacienta si am efectuat implantarea unei endoproteze pentru fractura. Particularitatea este ca pe un pacient destul de fragil, in varsta, in timpul unei interventii chirurgicale s-au rezolvat doua endoprotezari echivalente unor transplanturi. Interventia a iesit perfect", a spus prof.dr. Radu Botez.

Cei doi medici sustin ca, daca ar fi fost facuta o interventie de osteosinteza, pacienta nu ar fi avut voie sa se mobilizeze sau sa calce intre trei si sase luni. Intr-o astfel de situatie, pacienta ar fi riscat ca in scurt timp sa dezvolte o afectiune la nivelul plamanilor si o disfunctie multipla de organe. In urma interventiei efectuata vineri, pacienta se va putea deplasa la numai o zi de la efectuarea interventiei.

"Pacienta a fost transferata in clinica de Terapie Intensiva, este in stare buna, cu parametri hemodinamici si vitali in limite normale. Pacienta, incepand de maine, se poate ridica. Pentru o pacienta in varsta si cu problemele ei este realmente un ajutor. Sunt sanse de viata enorme oferite pacientei din ambele directii", a mai spus prof. dr. Grigore Tinica.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#operarie premiera Iasi , #medici