Medicii vor primi aproape dublu pentru garzi, pentru rezidenti ramane de vazut

Marti, 09 August 2016, ora 15:18
6542 citiri
Medicii vor primi aproape dublu pentru garzi, pentru rezidenti ramane de vazut
Foto: Solidaritatea Sanitara

Sindicatele au ajuns la un acord cu Guvernul in privinta platii garzilor, subiect de nemultumire in randul medicilor, care amenintau sa nu isi mai faca garzile suplimentare.

Negocierile cu ministrii Sanatatii si Muncii s-au finalizat luni seara iar Federatia "Solidaritatea Sanitara" a transmis medicilor protestatari sa faca in continuare garzile.

De la 1 august, conform ordonantei de urgenta a guvernului (OUG) 20/2016, medicii semneaza pentru garzi un contract individual de munca separat, in care se angajeaza la un numar de ture suplimentare, care sunt optionale.

Medicii nu erau insa de acord sa semneze aceste contracte din cauza ca garzile le erau platite la nivelul anului 2009, a explicat pentru Ziare.com vicepresedintele federatiei sindicale, Nicolae Stefan, consilier juridic la Spitalul Universitar.

Garzile sunt platite cu un spor de 25% - 75% din salariul de baza in timpul saptamanii si cu 50% - 100% in weekend si in sarbatorile legale.

Acum, prin acordul cu Guvernul, sporul va fi calculat din salariul de baza actual, care a fost majorat de la 1 august.

Astfel, sporul va fi aproape dublu, a precizat Stefan.

Majorarea va fi aplicata din 1 octombrie, urmand ca, in septembrie, sa fie elaborata si adoptata o ordonanta de urgenta in acest sens.

In acelasi act normativ vor fi prevazute si celelalte revendicari ale medicilor: un spor in plus, de 25%, pentru turele de noapte, unul de 15% pentru cei care au doctorat obtinut dupa 2010, posibilitatea de a isi lua liber o zi dupa garda, calcularea garzilor la vechimea in munca si in specialitate, toate fiind prevazute in Codul muncii, dar neaplicate pana acum, a mai aratat liderul sindical.

Citeste mai mult despre revendicarile medicilor si oferta Guvernului.

Printre revendicari a fost si aceea ca rezidentii din anii I si II sa fie platiti pentru garzi.

Potrivit lui Stefan, ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, si ministrul Muncii, Dragos Paslaru, au fost de acord ca si rezidentilor din primii ani sa le fie platite garzile, insa cu ce procent din salariu urmeaza sa se stabileasca ulterior si sa fie prevazut in viitoarea OUG.

Nicolae Stefan a mai explicat ca la 1 august s-a facut mai mult o reasezare a salariilor decat o majorare propriu-zisa, pentru ca existau diferente mari intre salariile unor angajati din aceeasi categorie si cu aceleasi responsabilitati, fiind dezavantajati cei cu vechime.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#medici protest plata garzi acord , #medici