Implicatiile nestiute ale crizei rezidentilor, pentru ca nu exista O PERSOANA care sa semneze niste hartii

Luni, 21 Octombrie 2019, ora 11:16
10758 citiri
Implicatiile nestiute ale crizei rezidentilor, pentru ca nu exista O PERSOANA care sa semneze niste hartii
Foto: Facebook / Federatia Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania

"Nu stiu cand dau examenul - anul asta sau la anul. Nu stiu cand voi putea semna contractul si cu ce spital, nu stiu cate salarii voi pierde (si nu din vina mea!!!) si nici cand voi incepe sa-mi castig singur banii, in schimb stiu sigur ca de la 1 ianuarie nu mai am asigurare medicala. Sa raman sau sa plec din tara asta acolo unde sunt respectat?".

Asa gandeste, probabil, un tanar absolvent de medicina care a aflat cu stupoare ca nu mai da examenul de rezidentiat pe 17 noiembrie, asa cum fusese anuntat, dar nu din vina lui, ci din cauza ca nu exista un ministru al Educatiei si nici nu poate fi pus unul in functie.

Confruntarea dintre premierul Viorica Dancila si presedintele Klaus Iohannis a transformat mii de absolventi ai uneia dintre cele mai grele facultati in victime colaterale ale jocului politic desfasurat la cel mai inalt nivel.

Greva japoneza, proteste de strada, memorii si comunicate - absolventii au incercat tot ce au putut pentru a-i convinge pe decidenti sa faca ceva, dar nu au obtinut decat promisiuni neonorate.

Miza politica e mult prea mare ca vreunul sa faca pasul inapoi, iar o masa de manevra de cateva mii de oameni e pomana curata in campania electorala.

Minister lasat fara cap

De zece ani, examenul de rezidentiat se da in luna noiembrie si toata procedura este gandita in asa fel incat tinerii medici sa se poata angaja de la 1 ianuarie anul urmator. Probleme au mai aparut si in trecut, dar niciodata atat de grave ca acum.

Legea prevede strict ca examenul trebuie sa se dea in trimestrul al patrulea al anului. In ultimii zece ani, rezidentiatul s-a dat intotdeauna in luna noiembrie, in baza unor ordine de ministru semnate si de ministrul Sanatatii, si de cel al Educatiei, conform prevederilor legale.

Anul trecut, de exemplu, ministrul Sanatatii, Sorina Pintea (in functie si la ora actuala), a semnat in luna octombrie, impreuna cu ministrul interimar de atunci al Educatiei, Rovana Plumb, Ordinul nr. 1272/5295/2018 privind aprobarea Metodologiei pentru concursul din 18 noiembrie si totul a fost in regula.

Anul acesta, examenul a fost blocat de o premiera nedorita inregistrata la nivelul Guvernului. In luna august, Ecaterina Andronescu a fost demisa din functia de ministru al Educatiei de premierul Dancila, iar interimatul a fost preluat de Daniel Breaz, mandatul acestuia din urma incheindu-se pe data 18 septembrie.

Contrar prevederilor Constitutiei, dupa cum a decis CCR, presedintele Klaus Iohannis a refuzat propunerile succesive de interimari facute de premier, asa ca Ministerul Educatiei a ramas din data de 18 septembrie si pana in prezent fara un ministru titular.

Trebuie spus, insa, ca fostul interimar Daniel Breaz a semnat pana in ultima zi diverse acte, inclusiv ordine de ministru, de exemplu Ordinul nr. 5.191, dar nu si ordinul care ar fi permis organizarea rezidentiatului la timp.

Rea-credinta? Neglijenta? Incompetenta? Nu stim.

Cert este ca, pe 4 octombrie, Sorina Pintea a lansat bomba: anul acesta, rezidentiatul nu se mai da in noiembrie, ci se amana pana pe 8 decembrie, "avand in vedere ca la Ministerul Educatiei Nationale nu a fost numit un ministru sau ministru interimar" care sa semneze actele necesare, se arata in comunicatul postat pe siteul MS.

Conflictul politic a escaladat. Premierul Viorica Dancila l-a invinovatit pe presedintele Klaus Iohannis, care i-a refuzat interimarii. "Rusine, PSD!", a replicat presedintele, care a venit cu propriile argumente si a acuzat de incompetenta Guvernul Dancila.

Mai rau, pe 10 octombrie, Guvernul Dancila s-a prabusit cu totul, fiind demis de Parlament, iar pentru ca rezidentiatul sa poata fi organizat chiar si pe 8 decembrie, adica sa avem un nou ministru plin al Educatiei, ar trebui ca un nou guvern sa fie instalat la Palatul Victoria in cel mult doua saptamani, ceea ce este greu de crezut.

Conform cadrului legal in vigoare, ordinele necesare organizarii examenului trebuie semnate cu 45 de zile inainte de sustinerea acestuia.

Exasperati de situatie si pentru a trage un semnal de alarma, studentii au intrat in greva japoneza si au iesit in strada la proteste.

"Mama, nu uita: pune bani si luna asta!" si "Medici in tara, nu peste hotare!" s-a scandat miercuri, in strada, la Cluj sau la Iasi.

"Ni s-a spus ca de ce nu le-am zis noi sa semneze ordinele mai repede. Eu sunt un student! Nu am nici experienta juridica si nici nu puteam noi sa anticipam ca va fi o criza politica", ne-a declarat indignat presedintele Federatiei Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania, Teodor Blidaru (anul VI), care a povestit pentru Ziare.com cum s-a dus lupta pentru apararea intereselor absolventilor, ale corpului medical si ale pacientilor, amanarea rezidentiatului din acest an putand sa aiba un efect de domino.

Afla solutiile posibile pentru criza medicilor rezidenti: Se poate incheia chiar si in doua zile, daca ar vrea Viorica Dancila, sustine un fost ministru al Justitiei.

Cand si cum v-ati dat seama ca veti avea probleme?

Toata povestea a inceput cam acum trei saptamani, cand studentii ne-au adus la cunostinta ca metodologia inca nu aparuse, desi termenul era foarte scurt - examenul de rezidentiat trebuia dat pe 17 noiembrie si metodologia trebuia sa fie publicata deja.

Ne-am interesat ce se intampla, am facut o solicitare la minister sa se iasa cu clarificari. Doamna ministru Pintea ne-a raspuns si a iesit apoi public confirmand: "Da, se amana rezidentiatul".

Noua nu ne-a convenit, asa ca am iesit cu un nou comunicat de presa in care am subliniat ca aceasta amanare afecteaza studentii si am solicitat si ministerului, si doamnei ministru personal sa se rezolve problema pana la motiunea de cenzura, pentru ca noi nu facem politica, dar ne gandeam ca va fi o perioada complicata sau chiar un vid de putere. Doamna ministru ne-a tot asigurat: 'Da, da, se va rezolva, vom vedea'. Tot dumneaei ne-a explicat ca Ministerul Educatiei nu avea ministru care sa semneze ordinele, dar noi blamam factorii de decizie ca atunci cand exista un ministru al Educatiei nu s-a gandit nimeni sa semneze acele ordine si nici ministrul interimar, din neglijenta sau pentru ca a avut alte prioritati, nu a semnat.

Mai mult, cand a plecat ministrul interimar, probabil negandindu-se ca nu va fi numit altcineva in locul sau, nu a dat drept de semnatura unui secretar de stat.

In acest moment, rezidentiatul este blocat de o semnatura, e blocat de o persoana care trebuie sa semneze o hartie.

Ce nu inteleg eu este de ce nu isi poate pune semnatura premierul, cum am vazut ca se mai practica. Doamna ministru Pintea spune ca nu se poate.

Iar noua, pe surse, ni s-a promis din partea Guvernului ca imediat dupa motiunea de cenzura, vineri, la sedinta de guvern, se va rezolva problema. Nu s-a rezolvat, iar acum ni se spune ca nu se mai poate face nimic, pentru ca Guvernul nu mai poate da ordonanta de urgenta. Noi asta cerusem: sa se dea OUG ca sa se mute rezidentiatul de la MEN doar la MS.

Cu PNL, care va forma noul guvern, ati incercat sa discutati?

Da. Planul nostru este sa continuam sa avem discutii cu actualul guvern, poate se gasesc totusi solutii. Si marti am solicitat doamnei ministru Pintea sa identificam alte solutii (care ne-a spus ca exista posibilitatea unei noi amanari, daca nu apare repede un alt guvern, ceea ce ar fi dramatic pentru studenti!). De exemplu, o solutie ar fi trecerea de urgenta a modificarilor prin Parlament, care e functional, spre deosebire de Guvern. Sau daca si-ar asuma doar MS, fara sa se incalce legea. Doamna ministru a zis ca se va gandi.

Cat despre viitorul guvern PNL, este in plan sa facem o consultare cu studentii, sa facem un centralizator de solicitari pe rezidentiat, daca tot a inceput sa se creeze aceasta miscare si ne-am documentat foarte bine, iar lumea a inceput sa ne acorde atentie. Nu vom cere doar stabilizarea datei examenului, vom intra mai mult in detalii, o sa cerem si cresterea numarului de locuri (care anul acesta este redus), vom discuta si alte aspecte din viata de rezident, cum ar fi plata garzilor.

Dar prioritara este, intr-adevar, fixarea datei. Pentru ca, daca se muta din nou, dupa 8 decembrie, sunt probleme.

Care sunt efectele cele mai grave? Pierdeti bani? Nu va puteti angaja?

Sunt mai multe, o sa le iau pe rand. De exemplu, e ca la sport: te pregatesti sa fii in cea mai buna forma la un moment dat, dar examenul se amana. Vorbim despre cel mai greu examen care se da in Romania pentru intrarea pe piata muncii, din ce stiu eu, si vrei sa ai un varf de performanta, sa iti poti planifica materia de invatat.

A doua problema, mai importanta. Chiar si in cazul fericit in care rezidentiatul se da pe 8 decembrie, ei nu vor intra pe piata muncii la 1 ianuarie, cum ar trebui. Asta ce inseamna? De la 1 ianuarie ei nu mai sunt asigurati medical. Din ce am citit eu in lege, dupa 6 luni de la terminare, nu mai esti asigurat medical (desi doamna ministru ne-a spus ca sunt asigurati pana la 1 ianuarie). Chiar si asa, lasam aproape 6.000 de tineri, care nu au nicio vina, fara asigurare medicala pe o perioada necunoscuta?!

Mai mult decat atat, ei pierd o luna sau chiar doua de salariu.

Nu mai vorbesc de faptul ca sistemul sanitar este intr-o criza majora de personal, iar oamenii acestia doar cu diploma de la Medicina pot face foarte putine in Romania. Si este chiar perioada in care se primesc oferte din afara. Foarte multi, din cauza nemultumirilor create de toata incertitudinea asta, poate ca vor opta sa plece.

Si am vazut astfel de atitudini pe grupurile de Facebook ale rezidentilor. Sunt unii care, vazand ca se blocheaza un examen din cauza unei semnaturi, au spus ca nu mai asteapta si vor sa plece.

Va exista un impact si asupra spitalelor, pacientilor, nu-i asa?

Desigur. Cei de la COPAC (Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania) sunt in asentiment cu noi. E o problema sa impiedici sa intre aproape 6.000 de medici in sistem de la 1 ianuarie, cand sistemul era obisnuit ca acest lucru sa se intample. Iar luna ianuarie e o perioada aglomerata in sistemul de sanatate!

Si mai este o problema, pe care am identificat-o eu marti si doamna ministru nu mi-a raspuns cand am intrebat-o. In lege scrie in acest moment ca rezidentiatul trebuie dat in al patrulea trimestru al anului. Asta inseamna ca, daca examenul de rezidentiat nu se va da in decembrie, se va putea da doar in trimestrul al patrulea de anul viitor.

Ce facem, comasam doua generatii, generatia mea (eu sunt anul 6 acum), care va termina la anul, si generatia de anul acesta?! Unde ii integram pe toti pe piata muncii? Este imposibil sa intram toti in acelasi timp, ar insemna ca statul sa absoarba 10-12 mii de medici, cand abia absoarbe circa 5.000.

S-ar putea rezolva daca se adopta o OUG sau un proiect de lege in Parlament ca sa se modifice prevederea din legea actuala, dar asta ar insemna ca se trage si mai mult de timp.

Iar in ianuarie Parlamentul este in vacanta, revine in activitate abia in februarie.

Exact. Am ridicat si aceasta problema in fata ministrului.

Mai mult, sa nu uitam ca in anii anteriori au existat si probleme legate de tiparirea efectiva a diplomelor. Se intarzie si mai mult intrarea in activitate, nu?

Da, dar suntem departe de acel moment. Iar realist vorbind (nu e un secret, multi va pot spune asta), foarte multi dintre rezidenti se apuca de munca de la 1 ianuarie, chiar fara sa aiba contractul semnat, pentru ca se intarzie foarte mult cu actele. Dar asta se practica inainte, acum, daca toata lumea sta cu ochii pe rezidentiat, e foarte posibil sa nu se mai poata, dar exista o cutuma in anii trecuti - ca se intra pe 1 ianuarie 'no matter what', si se semna contractul cand se putea (chiar si la finalul lunii februarie). Deci este o alta problema intr-adevar.

Revenind de unde am plecat, credeti ca aceste ordine de ministru nu puteau fi semnate in iulie, in iunie, in mai...?

Ba da, aici vorbim noi despre neglijenta.

Ni s-a spus ca de ce nu le-am zis noi sa semneze mai repede. Eu sunt un student! Nu am nici experienta juridica si nici nu puteam noi sa anticipam ca va fi o criza politica. Dar cineva putea sa isi dea seama ca urmeaza o criza politica si ca semnatura aceea putea fi luata cand dl Breaz era inca in functie, nu la o saptamana dupa ce nu mai era in functie, ca sa inceapa cearta cu presedintele.

Concluzia ar fi ca acest scandal politic afecteaza mii de oameni.

Da, circa 5.500 de rezidenti, familiile lor, spitalele, pacientii... Momentan ii afecteaza doar pe cei 5.500, dar eu estimez ca daca ei nu vor intra pe piata muncii la 1 ianuarie se vor vedea efecte mult mai grave.

In plus, sa stiti ca vorbim si despre efecte pe perioada lunga. Daca nu se da examenul in decembrie si se va amana post-vacanta parlamentara sau, oricum, daca ei vor incepe in martie-aprilie, ei pierd doua luni de experienta si exista un "ciclu al vietii" in spitale. In momentul in care vom intra noi ca rezidenti, daca ei nu sunt deja integrati, pregatiti, nu o sa putem nici noi sa fim total pregatiti, pentru ca principalul nostru ajutor, supervizor, este rezidentul cu un an mai mare.

E un efect de domino, pe care noi, cei din afara sistemului, nu il vedem?

Exact. Depinde insa de cat de mult se va intarzia. Vrem sa vedem cine va fi ministrul Educatiei, cine va fi ministrul Sanatatii, iar cand vor fi nume sigure, putin inainte sau dupa votul din Parlament, vom merge sa discutam.

Pana atunci continuati protestele?

Da. Protestele sunt pornite de absolventi din centre, nu sunt organizate de federatie, dar sunt sustinute de noi si ne asiguram ca sunt legale, ca sunt pasnice. Inca nu am facut un protest mare, la Bucuresti.

Noi intelegem ca, poate, facem proteste in gol, pentru ca nu avem cu cine sa mai vorbim, actualul guvern afirmand ca nu mai are puterea necesara, dar protestam pentru a trage un semnal de alarma si pentru ca urmatorii sa constientizeze care este situatia.

Criza continua pe termen nedefinit

Vineri, Consiliul National al Colegiului Medicilor din Romania a anuntat, in sedinta lunara, ca "priveste cu mare ingrijorare situatia creata" si a precizat ca este necesara gasirea unei solutii urgente care sa minimizeze efectele negative ce decurg din amanarea concursului de rezidentiat.

La randul sau, premierul desemnat Ludovic Orban a declarat, joi, ca examenul de rezidentiat va fi o prioritate a viitorului guvern, care nu se stie, insa, cand si daca va fi votat de Parlament si apoi instalat la Palatul Victoria.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#rezidentiat amanat, #proteste rezidenti, #Examen rezidentiat , #medici