Ministrul Sanatatii vrea sa-i poata da afara direct pe cei care iau mita in sistemul sanitar

Joi, 05 Decembrie 2019, ora 23:49
8200 citiri
Ministrul Sanatatii vrea sa-i poata da afara direct pe cei care iau mita in sistemul sanitar
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul Sanatatii, Victor Costache, anunta ca are toleranta zero fata de luarea de mita de catre angajatii din sistem si asteapta un punct de vedere din partea juristilor, pentru a vedea daca se pot introduce prevederi care sa duca direct la desfacerea contractului de munca.

Victor Costache spune ca nu este de acord cu ideea conform careia pacientii sunt singurii responsabili pentru perpetuarea fenomenului mitei in sistemul sanitar si aprecieaza ca doar o campanie derulata de Ministerul Sanatatii va fi "sortita esecului".

Ministrul Sanatatii, Victor Costache sustine ca nu crede ca exista "o solutie magica" in ceea ce priveste eradicarea mitei pe care pacientii o dau cadrelor medicale.

"Nu-mi place sa dam vina pe pacienti, stiti foarte bune ca unul dintre cliseele spagii este ca nu-i poti opri pe pacienti sa dea plicuri. Fals. Sunt spitale in Romania in care acest fenomen a fost eradicat. De asemenea, nu cred nici ca trebuie sa trecem in extrema cealalta, stiti ca era facut si un telefon, hotline pentru denuntarea spagii si nici aceasta metoda nu a dat...

Haideti sa ne uitam la solutiile implementate in spitalele despre care va spuneam si asteptam un punct de vedere al juristilor, sa vedem daca se poate implementa in contractul care se semneaza ca astfel de practici duc la incetarea contractului de munca", a afirmat ministrul Sanatatii, joi seara, intr-o emisiune la B 1 TV.

Acesta a sustinut ca o campanie derulata exclusiv de Ministerul Sanatatii ar fi "sortita esecului"

"Pot sa va asigur ca toleranta este zero. O campanie exclusiv dirijata de MS este sortita esecului, ar trebui sa clonam de zece ori Corpul de Control al Ministerului Sanatatii pentru a-l trimite. (...) Probabil cateva exemple cu incetarea contractului de munca ar fi foarte bune, si care ar fi aduse atentiei opiniei publice.

Nu exista o singura masura care sa functioneze, oricum este un fenomen care s-a mai diminuat, din datele pe care le avem. Odata cu cresterea salariului corpului medical a mai disparut aceasta senzatie de empatie din partea populatiei care exista in trecut, faptul ca medicii si asistentele aveau salarii foarte mici si era un stimulent in acest sens.. In momentul de fata, opinia publica este constienta ca aceste lipsuri au disparut si este un fenomen care trebuie combatut", a mai spus Victor Costache.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#spaga spitale, #mita medici , #medici