Personalul de pe ambulante ar putea avea pensii speciale

Miercuri, 14 Septembrie 2016, ora 14:11
4433 citiri
Personalul de pe ambulante ar putea avea pensii speciale
Foto: Arhiva Ziare.com

Senatul a adoptat miercuri un proiect de lege prin care se reglementeaza statutul personalului din serviciile de ambulanta, acesta beneficiind de pensii speciale de 80% din media salariilor brute, inclusiv sporuri din ultimele 12 luni, insa Camera Deputatilor este for decizional.

Persoanalul de pe ambulante beneficiaza de pensie speciala de serviciu dupa activitate in domeniu de cel putin 20 de ani sau la varsta de 57 de ani, insa poate fi mentinut in serviciu pana la 60 de ani, se arata in initiativa legislativa.

"De pensia speciala de serviciu poate beneficia si personalul profesionist operativ de interventie care indeplineste conditia de varsta de 57 de ani, dar cu o vechime in activitatea operativa cuprinsa intre 15-20 de ani. In acest caz, cuantumul pensiei va fi micsorat cu 1% din baza de calcul prevazuta la art. 19, pentru fiecare an care lipseste din vechimea stabilita", mai arata proiectul, adoptat cu 45 de voturi "pentru" si 20 "impotriva".

Pensii speciale si pentru medicii si asistentele de pe ambulanta? Ce conditii ar trebui sa indeplineasca

Personalul profesionist operativ de interventie care la data implinirii varstei de 57 de ani nu indeplineste conditiile de vechime pentru acordarea pensiei speciale de serviciu beneficiaza de pensie la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.

Personalul vizat de propunerea legislativa este format din medici, asistenti medicali, ambulantieri/soferi autosanitara si operatori registratori de urgenta care detin specialitatile si pregatirea cerute de lege. Statutul special este conferit de obligatiile, riscurile deosebite si interventia contra-cornometru in salvarea de vieti.

De asemenea, proiectul prevede ca persoanalul din serviciile de ambulanta raspunde disciplinar, civil si penal, pentru felul in care isi executa atributiile de serviciu si beneficiaza de drepturi compensatorii acordate pentru conditiile speciale si riscurile pe care le implica exercitarea profesiilor.

Proiectul de lege mai prevede ca personalul de pe ambulante trebuie sa participe cel putin o data pe luna la simulari de accidente colective, calamitati si dezastre, concursuri intre echipaje, iar activitatea si conduita acestora sunt evaluate o data pe an.

Guvernul da bani mai multi medicilor pentru garzi incepand cu 1 octombrie

Personalul de pe ambulante poate sa refuze plecare in misiune daca constata nereguli la ambulante, starea sau pregatirea necorespunzatoare a membrilor echipajului, lipsa medicatiei minime obligatorii, lipsa materialelor de protectie sau orice nereguli care ar putea pune in pericol siguranta misiunii.

Totodata, personalul de pe ambulante nu poate sa exprime public opinii contrare intereselor Romaniei, opinii sau preferinte politice la locul de munca, sa adere la secte, organizatii religioase sau alte organizatii interzise de lege, sa participe la demostratii, mitinguri, proteste, greve saca nu se asigura cel putin 30% din capacitatea de interventie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#pensii speciale medici ambulante, #pensii speciale personal ambulante , #medici