Reuters scrie despre Romania, tara care ramane fara medici

Joi, 09 Martie 2017, ora 22:12
7511 citiri
Reuters scrie despre Romania, tara care ramane fara medici
Foto: Ziare.com

De cand este membra a Uniunii Europene, Romania se confrunta cu un exod al cadrelor medicale, zeci de mii de medici, asistente, stomatologi si farmacisti parasind tara atrasi de salariile mai mari, dar si de conditiile mai bune de munca din sistemele de sanatate ale statelor vest-europene.

"Nu cred ca vreunul dintre colegii mei intentioneaza sa ramana" in Romania, afirma o absolventa de Psihiatrie aflata in primul an de rezidentiat, Sonia Papiu. "Cred ca pot invata mai multe in strainatate", argumenteaza ea in continuare, potrivit unui reportaj publicat joi de agentia Reuters.

De altfel, pentru un medic roman este usor sa-si gaseasca un loc de munca in strainatate, numai la Cluj fiind la ora actuala mai multe agentii specializate in recrutarea medicilor care vor sa lucreze in spitalele vest-europene.

Acolo ei gasesc ceea ce le lipseste in Romania, si anume salarii mai mari, sisteme sanitare functionale si o infrastructura medicala moderna, Franta, Germania si Marea Britanie fiind printre statele catre care se orienteaza cu predilectie medicii romani.

Dar pentru Romania consecintele acestui exod sunt cumplite, ea numarandu-se acum printre statele Uniunii Europene cu cei mai putini medici, desi se afla printre primele locuri la numarul de absolventi de Medicina, mai noteaza Reuters.

Circa o treime dintre posturile din spitalele romanesti sunt vacante, iar potrivit estimarilor Ministerului Sanatatii aproximativ un sfert dintre romani au un acces insuficient la asistenta medicala de baza.

"Parasirea Romaniei de catre cadrele medicale intr-un ritm aproape masiv agraveaza problemele sistemului de sanatate", afirma pentru Reuters fostul ministru al Sanatatii Vlad Voiculescu. "Spitale intregi se confrunta cu un deficit de personal si orase intregi nu au medic de familie", adauga el.

Situatia este si mai grava in mediul rural si in orasele mici. "Intrucat avem un doctor pe sectie la cele mai multe specialitati, atunci cand un doctor este liber, trebuie sa inchidem toata sectia", explica Cristian Vlad, managerul spitalului din Viseul de Sus.

Trei spitale din zona unde se afla acest spital au trebuit sa-si imparta un singur anestezist pana anul trecut, cand a mai fost angajat unul venit din Republica Moldova.

Totusi, Romania a inceput sa ia masuri pentru a incerca sa convinga medicii sa ramana in tara, se mai arata in reportaj. Salariile au crescut, desi inca sunt departe de standardele occidentale, la sfarsitul anului trecut salariul mediu in sistemul medical romanesc fiind de 2.609 lei, dublu fata de cel de acum trei ani.

Ministerul Sanatatii a elaborat anul trecut un plan multianual pentru profesia medicala, ce include simplificarea procesului de recrutare, o reforma educationala, oportunitati mai bune de promovare si ajutoare pentru medicii care sunt dispusi sa-si desfasoare activitatea in spitale din zone rurale, plan care inca nu a fost aprobat de actualul guvern, scrie de asemenea Reuters.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Situația candidatului Cătălin Cîrstoiu se complică pe zi ce trece, iar PSD și PNL par că s-au spălat pe mâini în ceea ce îl privește. Recent, Marcel Ciolacu a declarat că medicul...
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
#Reuters exod medici, #plecare medici Romania, #exod medici Romania, #plecare tineri medici , #medici