Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

10 categorii de personal medical au fost uitate de Legea Salarizarii. Mesajul unui medic: Daca ii pierdem din sistem, ne ducem dracului!

Sambata, 14 Aprilie 2018, ora 17:42
9185 citiri
10 categorii de personal medical au fost uitate de Legea Salarizarii. Mesajul unui medic: Daca ii pierdem din sistem, ne ducem dracului!
Foto: Ziare.com

Seful sectiei de Chirurgie Plastica a Spitalului din Brasov, Dan Grigorescu, ii cere, ministrului Sanatatii sa redefineasca "echipa medicala" si ii transmite ca actul medical nu e sustinut doar de medici si asistenti, iar mai multe profesii medicale au fost excluse de la majorari.

Infirmierii, brancardierii, farmacistii, biologii, chimistii, psihologii clinicieni si kinetoterapeutii sunt categoriile profesionale excluse de la maririle salariale, din desconsiderare sau pentru ca au fost uitate, a scris medicul Dan Grigorescu, sambata, pe contul sau de Facebook, intr-un mesaj public pe care il transmite ministrului Sanatatii, Sorina Pintea. Ulterior, duminica, medicul a revenit cu o noua postare, precizand ca sunt de fapt 10 categorii uitate de Legea Salarizarii.

"Cum doamna ministru al Sanatatii, Sorina Pintea, nu este cadru medical, imi permit sa ii transmit public o precizare de importanta vitala pentru viitoarele decizii pe care va fi obligata, cu siguranta, sa le ia in viitorul apropiat. Doamna Ministru, actul medical nu este si nu poate fi sustinut doar de medici si de asistentii medicali! Actul medical, de la inceputul pana la finalizarea lui, nu poate exista in afara ECHIPEI MEDICALE! Iar echipa medicala este o piramida in care medicii si asistentii medicali formeaza doar partea ei dinspre varf!

La baza acesteia, trudind in cea mai mare parte anonim in raport cu pacientul stau, pe langa infirmierele si brancardierii pe care cei care i-au exclus de la maririle salariale au facut-o din desconsiderare (Da-i naibii, ca d'astia se gasesc oricand! Doar nu au nevoie de studii ca sa stearga la fund bolnavii, sa curete prin saloane sau sa impinga targa!), mai stau si alte categorii de personal medical. Acestea din urma nici macar nu au fost desconsiderate in gandirea bucatii medicale din Legea Salarizarii. Au fost, mai grav, UITATE! Ceea ce inseamna o desconsiderare si mai mare!

E vorba despre FARMACISTII, BIOLOGII, CHIMISTII, PSIHOLOGII CLINICIENI si KINETOTERAPEUTII din spitale. Le-am scris denumirea meseriei cu majuscule pentru ca merita toata consideratia noastra. Si a medicilor curanti, dar, mai ales, a pacientilor!", a scris seful sectiei de Chirurgie Plastica si Reconstructiva a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta din Brasov, Dan Grigorescu.

"Daca ii pierdem din sistem, ne ducem dracului"

La inceputul mesajului sau, medicul Dan Grigorescu ii cere Sorinei Pintea sa redefineasca "echipa medicala" deoarece aceasta este o prioritate majora a momentului.

"Si, doamna Ministru, vorbim despre personal medical cu studii superioare! Cu facultate, doamna Ministru! Pe care daca ii pierdem din sistem, ne ducem dracului, incepand cu actul medical si terminand, din pacate, cu pacientii! Asadar, daca tot ati declarat ca veti initia noi discutii cu privire la haosul de nedescris al retribuirii muncii in sanatate care a determinat inclusiv frustrari mai mult decat dureroase (invalidante psihologic chiar!) pentru o majoritatea categoriilor de personal din sistem, incepeti cu redefinirea conceptului de 'echipa medicala', doamna Ministru Sorina Pintea. Ca sa stiti macar despre cine vorbiti cand ne 'mariti salariile' sau ne 'recalibrati' sporurile. Pentru ca asta e, cred eu, prioritatea majora a momentului in abordarea sistematica a subiectului!", a mai scris medicul.

De asemenea, el mai precizat ca mai raman de integrat in conceptul de "echipa medicala cei din birourile internari-externari, care sunt gate-keeperii sistemului" si nici ei nu trebuie uitati.

Medicul a mai scris ca deliberat nu a adus in discutie personalul TESA deoarece are convingerea ca toate ar trebui sa fie tratat identic conceptual in cadrul sistemului bugetar national.

"Altfel spus, de la cel mai valoros economist si pana la ultimul muncitor necalificat, abordarea sa fie unitara. Dar, cu scuzele de rigoare, asta nu mai intra in sfera mea de interes", a incheiat medicul.

10 negri mititei

Intr-o postare ulterioara, duminica, medicul Grigorescu revine si spune ca, la o privire mai atenta, a identificat alte trei categorii omise in Legea Salarizarii.

"Luat de vartejul revoltei, am uitat sa includ in enumerare inca doua (daca nu cumva chiar trei) alte categorii. Nu mi-am dat seama singur, ci ajutat de comentariile pe care le-am primit la postare de unii dintre cititori, carora le si multumesc public pentru implicare. Asadar, mea culpa! alaturi de respectul meu netarmurit si pentru BIOINGINERII MEDICALI angajati ai spitalelor (pentru cine nu stie, sunt acele personaje care intretin si, mai ales, repara in timp record - uneori in ATI sau in blocul operator - aparatura care ofera suportul vital bolnavilor gravi - si nu numai!).

Acestei categorii profesionale trebuie sa-i fie adaugata si cea a ASISTENTILOR SOCIALI din spitale (extrem de putini la numar, uneori doar cate unul in fiecare spital - asta daca spitalele respective au norocul asta!), care se lupta cu 'plasarea' bolnavilor 'cazuri sociale' si care, in lipsa posibilitatii de preluare in institutiile specializate, ocupa luni de zile paturile spitalelor (asta da pierdere economica pentru sistem, doamna Ministru!).

I-am lasat la urma, la fel ca si in postare, pe colegii mei REGISTRATORI MEDICALI (medicali, doamna Ministru!) din structurile de internare-externare, care, nu numai ca se lovesc zilnic de bolnavi ce pot fi contagiosi, recalcitranti, frustrati, deprimati, inspaimantati sau 'doar in varsta', dar mai trebuie sa si rezolve in timp real raportarea electronica a muncii din spital - majoritatea lor fiind asistenti medicali ca pregatire de baza.

Zece, deci, doamna Ministru Sorina Pintea! Zece, precum negrii mititei! Din care, in urma Legii Olguta Vasilescu, pana in prezent au primit recunoastere guvernamentala doar doi: medicii si asistentii medicali! (OBS: cat despre soferii de la Ambulanta, cu alta ocazie!) In locul Dumneavoastra, tare mi-ar fi teama sa nu ramana singurii care sa lucreze si sa nu protesteze... Si nici aceia toti!", conchide medicul.

Traim vremuri demne de era ticalosilor a lui Marin Preda

Intr-o alta postare de sambata, Dan Grigorescu cere demisia ministrului Muncii, Lia Olguta Vasilescu, pentru haosul pe care l-a creat cu Legea Salarizarii.

"Daca aplicarea legii Olgutei Vasilescu a salarizarii (daca tot si-o apara precum un cerber, hai sa o 'brand-uim' cum se cuvine) s-a transformat intr-un echivalent al decimarii din armata romana, atunci traim vremuri demne de 'era ticalosilor' a lui Marin Preda! (...)

Doamna Olguta Vasilescu, de-o demisie din Guvern n-ar putea fi vorba? Dupa care va luati legea in brate si vi-o duceti acasa. Ca ne-ati face o mare bucurie!", e mesajul medicului.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Legea salarizarii sanatate spital criza, #salarii sporuri sanatate proteste , #medici