Scrisoarea unor medici catre Dragnea si Guvern: Abrogati Legea Salarizarii daca nu aveti bani!

Miercuri, 28 Martie 2018, ora 14:50
21570 citiri
Scrisoarea unor medici catre Dragnea si Guvern: Abrogati Legea Salarizarii daca nu aveti bani!
Foto: Arhiva Hepta.ro

Medicii de anatomie patologica si de medicina legala au transmis, miercuri, o scrisoare deschisa prin care le explica guvernantilor ce presupune munca lor, cum e esentiala nu doar in medicina, dar si in justitie, si cum va fi afectata de masurile prevazute in Legea Salarizarii si regulamentul de sporuri.

Practic acestia sunt indispensabili in stabilirea oricarui diagnostic si oferirea de probe judiciare axate pe elemente obiectiv-stiintifice. Iar conditiile in care ei lucreaza sunt extreme, motiv pentru care s-a si decis introducerea stimulentului financiar.

Riscurile uriase ale acestor meserii

Cele doua specialitati lucreaza cu cadavre umane si cu noxe deosebit de periculoase pentru viata personalului.

Legistii arata ca sunt supusi unei traume psihice, din cauza "lucrului zilnic cu cadavrele umane ale adultilor, cat si ale copiilor, dintre care unele strivite, mutilate, arse, in putrefactie, inecate, spanzurate, la care se adauga interactiunea cu familiile decedatilor".

Si lucrul contra-timp este un factor de stres suplimentar, cand in 10-15 minute trebuie sa analizeze un tesut, sa puna diagnosticul prin care medicul specialist decide daca indeparteaza sau nu un organ al pacientului in caz de cancer.

Un alt risc major este contaminarea biologica, avand in vedere ca lucreaza cu tesuturi de la pacienti operati sau prelevate in timpul necropsiilor de la pacientii ce sufera de boli cu risc deosebit de ridicat de contaminare - HIV, TBC, hepatita cu potential cancerigen etc.

Ei sunt expusi si la agenti chimici - formol, toluen, benzen, xilen, acetona, coloranti de anilina - ce determina modificari genetice, chiar in doza foarte mica, intr-un timp de expunere scurt, consecintele fiind un numar crescut de cancere la personalul din aceste specialitati, din cauza expunerii permanente 6 ore la acesti agenti chimici.

Ne intoarcem in urma 25 de ani

Tocmai de aceea, inainte de 1993, cand au fost introduse aceste sporuri, in retea lucrau doar 60 de medici anatomo-patologi si un numar redus de asistenti medicali. Drepturile acordate atunci pentru cei care aleg aceste meserii au fost baza dubla de salarizare, spor de 100%, conditii deosebite de munca generalizate.

"Caracterul sporurilor este unul reparatoriu si compensatoriu pentru deteriorarea in mod sistematic a starii de sanatate si asumarea riscurilor de imbolnavire profesionala din cele doua specialitati. Sporul nu are caracter de recompensa, este practic o compensatie a cumulului de riscuri asumate prin activitatile celor doua specialitati", se arata in scrisoarea deschisa remisa Ziare.com.

Chiar si cu aceste drepturi, la ora actuala in Romania, in anatomie patologica, activeaza circa 1.200 persoane, iar in medicina legala cca 1.000 persoane, "numar total insuficient pentru desfasurarea activitatilor de specialitate, toti reprezentand doar 0,7% din intregul personal sanitar", mai informeaza ei.

Abrogati legea, daca nu aveti bani!

Insa prin noua Lege a Salarizarii si regulamentul de sporuri ei reclama ca se anuleaza compensatiile reparatorii, scad veniturile unor categorii din cadrul acestui personal (asistenti medicali, biologi, chimisti, farmacisti, medici rezidenti) si totodata salarizarea intregului personal va fi sub nivelul personalului din celelalte specialitati.

"De ce atunci cand se afirma ca oamenii care isi asuma riscuri vor fi apreciati, in practica se constata de fapt contrariul? Cum vrem sa obtinem calitatea actului medical si de justitie fara barometrele calitatii acestora: anatomia patologica si medicina legala?", sunt intrebarile pe care specialistii le adreseaza premierului Viorica Dancila, ministrului Sanatatii, Sorina Pintea, ministrului Muncii, Olguta Vasilescu, si sefilor Parlamentului, Calin Popescu Tariceanu si Liviu Dragnea.

Ei transmit ca, avand in vedere ca e clar ca s-a ajuns in aceasta situatie pentru ca Guvernul nu are bani, responsabil ar fi sa abroge legile date in urma promisiunilor electorale si sa faca altele adaptate la realitatile bugetare.

"Intelegem ca in acest moment nu exista mai multi bani pentru o salarizare corespunzatoare motiv pentru care solicitam:

  • abrogarea legii 153/2017 cu rediscutarea coeficientilor de ierarhizare in functie de scolarizare si responsabilitati
  • abrogarea OUG 79/2017
  • pastrarea drepturilor specialitatilor anatomie patologica si medicina legala
  • transformarea conditiilor de munca din conditii deosebite in conditii speciale de munca
  • "

Pintea spune ca legea are scapari, dar e buna

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a admis, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca exista o mutare a banilor de la sporuri la salarii, dar ca nu este o problema asta. Mai mult, desi recunoaste ca Legea Salarizarii a scapat din vedere categorii cum sunt biologii sau chimistii, ea spune ca e o lege buna si sustine ca niciun medic nu pierde bani.

"Niciun medic nu a pierdut, niciun medic din sistemul sanitar, nici macar anatomia patologica si medicina legala. E adevarat, pentru anumite categorii cresterea a fost spectaculoasa, pentru cei din zona aceasta, nu", ne-a declarat Pintea.

"In momentul in care faci o lege exista si scapari. S-au facut ajustari in plus/in minus. Este o problema si eu am luat-o la cunostinta. Incercam sa reglam lucrurile. O parte din lucruri se va rezolva (in sedinta de guvern de joi - n.red.). Este o lege buna, poate mai necesita anumite ajustari, dar cand cresti salariile atat de mult la o categorie de care ai nevoie, mi se pare anormal sa faci greva, si protest si scrisoare, sincer", a conchis ministrul Sanatatii.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Dragnea Dancila medici legisti salarii sporuri, #bani Guvern PSD salarii sporuri , #medici