Rezolvarea sta intr-un pix: Criza rezidentilor se poate incheia in doua zile, daca ar vrea Dancila

Luni, 21 Octombrie 2019, ora 09:26
13396 citiri
Rezolvarea sta intr-un pix: Criza rezidentilor se poate incheia in doua zile, daca ar vrea Dancila
Foto: Facebook / Federatia Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania

Premierul demis Viorica Dancila ar putea rezolva criza medicilor rezidenti in doar doua zile, prin adoptarea unei hotarari de guvern si apoi a unei decizii pentru delegarea atributiilor ministrului Educatiei unui secretar de stat, existand un precedent in acest sens, spune deputatul PNL Catalin Predoiu, fost ministru al Justitiei.

Mii de rezidenti, familiile lor, eventualii pacienti, spitalele in care acestia ar putea lucra de la 1 ianuarie, dar si generatia viitoare de absolventi risca sa fie afectati de amanarea examenului de rezidentiat din acest an, o manevra politicianista, cu efecte dezastruoase. Criza ar putea fi rezolvata daca ar exista vointa politica, spun parlamentarii si fostii ministri contactati de Ziare.com.

Afla mai multe despre: Mii de romani, victime colaterale ale ambitiilor politice la nivel inalt: Nu exista O PERSOANA care sa semneze niste hartii.

MEN sustine ca nu poate face nimic

Biroul de presa al Ministerului Educatiei ne-a comunicat ca in acest moment nicio persoana din conducerea institutiei nu poate semna ordine de ministru sau hotarari de guvern, deci nici ordinul de care depinde organizarea rezidentiatului in acest an: "Legea spune ca delegarea de atributii catre secretarul de stat se face in conditiile in care in acel minister exista un titular. Acel titular face delegarea. Institutia a ramas fara titular. Nu poate sa existe secretar de stat delegat atata vreme cat nu exista ministru titular".

La randul sau, premierul desemnat Ludovic Orban a declarat, joi, ca examenul de rezidentiat va fi o prioritate a viitorului guvern, care nu se stie, insa, cand va fi votat de Parlament si instalat la Palatul Victoria. Conform cadrului legal in vigoare, ordinele necesare organizarii examenului trebuie semnate cu 45 de zile inainte de sustinerea acestuia, prin urmare pentru ca rezidentiatul sa poata fi organizat chiar si pe 8 decembrie, adica sa avem un nou ministru plin al Educatiei, ar trebui ca un nou guvern sa fie instalat la Palatul Victoria in cel mult doua saptamani, ceea ce este greu de crezut.

O solutie simpla si eficienta

Contactat de Ziare.com, Catalin Predoiu, fost ministru al Justitiei in Guvernul Boc (demis in 2009 prin motiune de cenzura, ca si actualul guvern), ne-a explicat cum ar putea fi rezolvata legal si rapid criza medicilor rezidenti, daca premierul Viorica Dancila si-ar dori cu adevarat acest lucru.

"Criza numirii medicilor rezidenti poate fi usor rezolvata de prim-ministrul Dancila, daca ar vrea sa o faca. In prima faza, premierul Dancila ar trebui sa emita o hotarare de guvern prin care sa completeze hotararile de guvern care organizeaza ministerele in cauza, Educatiei si Sanatatii, hotarare care sa prevada ca, in caz de vacanta a postului de ministru si absenta a delegarii atributiilor ministrului catre un secretar de stat, pentru a intampina blocarea activitatii ministerului, premierul poate emite o decizie prin care sa delege pentru o perioada determinata exercitarea atributiilor ministrului catre un secretar de stat inlocuitor la comanda ministerului.

In faza doi, premierul ar urma sa emita deciziile de delegare pe o perioada determinata a atributiilor catre secretarul de stat inlocuitor din minister.

In faza trei, secretarul de stat inlocuitor ar emite ordinul ministerial prin care sa rezolve criza. Intreaga criza s-ar incheia in 2 zile.

Un mecanism asemanator exista in hotararea de guvern care organizeaza Ministerul Justitiei (HG 652/2009, modificata), care prevede ca ministrul poate desemna prin ordin un inlocuitor pentru o perioada determinata dintre secretarii de stat. Mutatis mutandis si a fortiori, daca un ministru poate avea aceasta putere de delegare in baza unei HG, de ce nu ar putea avea si premierul aceasta putere de delegare in baza unei HG? Daca exista vointa, exista si solutie", ne-a explicat Catalin Predoiu.

Solutii tot din partea Guvernului a propus si fostul secretar de stat in MEN Gabriel Ispas, care o acuza pe Viorica Dancila ca "foloseste absolventii de medicina in absurdul razboi pe care il duce".

"Daca eu, acum, as fi secretar de stat in Ministerul Educatiei, as solicita colegilor de la Ministerul Sanatatii sa prelungim valabilitatea ordinului de rezidentiat de anul trecut si pentru anul acesta sau i-as cere prim-ministrului ca, prin hotarare de guvern, sa extinda atributiile secretarului general din Ministerul Educatiei, astfel incat el sa semneze direct ordinul.

In lipsa unui ordin nou, se poate emite o norma privind prelungirea ordinului vechi, fara sa umbli in compozitia lui. Norma poate sa fie semnata de catre secretarul de stat de la invatamantul superior", a precizat pentru Edupedu.ro Gabriel Ispas, decan al Facultatii de Drept de la Universitatea Titu Maiorescu si membru al Pro Romania.

Ar putea rezolva problema presedintele Iohannis?

O solutie ar putea veni de la presedintele Iohannis, sustine ministrul Sanatatii, Sorina Pintea. Aceasta ii sugereaza sefului statului sa numeasca, totusi, un ministru interimar la Educatie, pe o perioada determinata, doar pentru a semna ordinele necesare.

Reamintim ca presedintele Iohannis a refuzat in aceasta vara numirile succesive de interimari la Ministerul Educatiei propuse de premierul Dancila, iar Curtea Constitutionala a decis ca a gresit facand acest lucru. Refuzul presedintelui a lasat MEN fara titular din data de 18 septembrie.

Citeste mai multe despre Pintea: Rezidentiatul s-ar putea organiza daca Iohannis numeste un ministru interimar pentru doua zile.

Daca nu vrea Guvernul Dancila, poate vrea Parlamentul

Alte solutii in beneficiul tinerilor medici au fost propuse in Parlament. De exemplu, liderul senatorilor USR, medicul Adrian Wiener, care este si membru al comisiei pentru sanatate publica, le-a propus colegilor senatori rezolvarea crizei prin adoptarea unui simplu amendament la legea Rezidentiatului, aflata pe ordinea de zi.

Solutia lui Adrian Wiener era eliminarea semnaturii ministrului Educatiei de pe ordinul care in acest moment nu poate fi semnat pentru ca nu exista titular.

"Intamplator, legea rezidentiatului se afla pe ordinea de zi a plenului Senatului cu niste modificari care nu vizau metodologia de concurs. Era momentul optim ca situatia sa se rezolve. Vorbisem cu presedintele Senatului sa accepte depunerea amendamentului in plen, cu UDMR cu PNL si, crezusem eu, si cu PSD. Surpriza, insa, Florian Bodog cere intoarcerea in comisie a legii si prelungirea cu inca doua saptamani a 'dezbaterilor'.

Tinerii medici, cu nervii intinsi la maximum, care se pregatesc cate 8-10 ore pe zi pentru examen stau infranti de sistem si asteapta neputinciosi", a declarat senatorul USR Adrian Wiener.

Contactat de Ziare.com pentru a afla daca se mai poate face ceva in timp util in Parlament, Adrian Wiener s-a aratat convins ca se poate, intarind insa suspiciunea generala ca aceasta criza este mentinuta artificial, din considerente electorale.

"Aceasta criza e un efect colateral al unei lupte politice. Lucrurile au decurs intr-un anumit fel, iar reactia adversa a fost faptul ca nu avem un ministru (nici macar interimar) la Educatie si ca nu s-a delegat dreptul de semnatura pentru acte administrative secretarului de stat. Acest lucru s-ar fi putut face. Conform noului Cod Administrativ, semnaturile legate de ordonatorul de credite, adica cele care au conotatie financiara, sunt delegate, cele administrative nu.

Sigur, s-ar fi putut face prin Regulamentul de ordine interioara al MEN. Eu am extras niste documente de acolo, dar nici nu stiu daca in baza lor si a ordinelor de ministru care reglementeaza activitatea ministerului in sine nu se poate efectiv sa semneze un secretar de stat.

Rezolvarea imediata a situatiei ar putea fi o modificare legislativa punctuala, prin care anul acesta sa se excepteze semnatura ministrului Educatiei de pe metodologia de concurs, adica sa fie suficienta semnatura ministrului Sanatatii. Sigur, nu e o masura definitiva, reparatorie, ci este o masura de criza, pentru examenul de acum.

Legea Rezidentiatului a fost, din intamplare, in discutie in plenul Senatului luni. Am pregatit respectivul amendament, dar PSD a refuzat rezolvarea in acest mod a situatiei. Probabil ca se doreste perpetuarea crizei astfel incat sa poata sa fie folosita ca munitie politica, adica sa iasa 5.000 de rezidenti in strada si ei sa spuna ca Iohannis e de vina ca nu a numit ministru interimar la Educatiei, iar Iohannis sa zica 'Rusine, PSD!', ceea ce a mai zis.

Probabil ca perpetuarea crizei aduce avantaje politice, banuiesc, si nu se doreste efectiv rezolvarea ei, desi exista solutii.

De principiu, am vorbit cu presedintele comisiei deja, incearca sa facem o sedinta a comisiei de Sanatate luni si sa dam raportul pe legea respectiva, astfel incat sa fie tot luni si la vot in plenul Senatului.

In saptamana urmatoare ar ajunge la vot in Camera Deputatilor, daca lucrurile s-ar misca foarte repede si ar merge la promulgare. Practic, s-ar putea mentine calendarul de 8 decembrie. Este posibil, doar vointa politica sa fie. De putut, teoretic, tehnic, se poate.

Daca nici luni nu vor sa faca asta, este evident faptul ca se doreste intentionat folosirea ca masa de manevra a mii de tineri medici carora, practic, li se interzice accesul in sistem", ne-a declarat Adrian Wiener.

Si fostul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu, senator PSD, vede rezolvarea crizei in Parlament, dar intr-un mod diferit de colegul sau de la USR.

"Noi avem marti pe masa o lege care vizeaza si aspecte legate de rezidentiat. Incercam sa formulam un amendament potrivit caruia examenul de rezidentiat sa se desfasoare potrivit metodologiei de anul trecut, pentru ca greseala se leaga de faptul ca exista un articol care spune ca in fiecare an se elaboreaza o noua metodologie. Daca nu scriau, automat ramanea valabila metodologia anului trecut.

Al doilea aspect, mai de profunzime si cu bataie mai lunga, pe care eu o sa il propun: Trecerea rezidentiatului de la Ministerul Sanatatii la universitati, pentru ca rezidentiatul este o forma de invatamant postuniversitara si este normal si firesc ca diploma sa fie eliberata de universitate. Nu am fi fost astazi in situatia in care suntem daca rezidentiatul ar fi fost organizat de universitati. Diploma o da o universitate, asa cum se intampla in toata lumea.

Marti se va discuta subiectul la Senat, in comisiile reunite de Invatamant si de Sanatate", a declarat senatorul PSD pentru Ziare.com.

Intrebata daca poate estima cam in cat timp s-ar rezolva astfel problema, Ecaterina Andronescu a raspuns: "Mi-e greu sa spun, dar incercam sa o aducem la votul plenului chiar miercuri. Ar fi extraordinar. Si atunci sa ceara procedura de urgenta la Camera Deputatilor, caz in care ar fi vorba de vreo doua saptamani".

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#solutii criza rezidentiat 2019, #examen rezidentiat amanare 2019 , #medici