Atentie la calatoriile in Grecia! Vreme periculoasa, din cauza furtunii Zorba. Multi romani sunt blocati pe insule UPDATE

Sambata, 29 Septembrie 2018, ora 13:45
7580 citiri
Atentie la calatoriile in Grecia! Vreme periculoasa, din cauza furtunii Zorba. Multi romani sunt blocati pe insule UPDATE
Foto: Captura video Twitter

Furtuna Zorba a lovit Grecia puternic, sambata, iar din cauza ploii torentiale si a vantului puternic, mai multi turisti, printre care si romani, au ramas blocati pe insulele unde plecasera in vacanta. Pentru restul zilei, vestile nu sunt deloc bune. Vremea este de asteptat sa se inrautateasca, pentru unele zone fiind emis chiar cod rosu de fenomene meteo periculoase. MAE roman a emis o avertizare de calatorie, mentionand zonele din Grecia pe care turistii romani ar fi bine sa le evite. Pana duminica, insa, furtuna va ajunge in Turcia, in timp ce in Grecia vremea va reveni, incet-incet, la normal.

UPDATE 14:35 In orasul Kalamata din sudul Greciei valurile Mediteranei nu mai inunda doar alei pietonale, ci navalesc pana si pe arterele rutiere din preajma falezelor. Un localnic a postat in urma cu doar cateva minute, pe o retea de socializare, imagini cu un camion care incearca sa inainteze, in ciuda faptului ca marea intra pe sosea, la doar cativa metri in fata sa.

UPDATE 14:13 Oamenii aflati la aceasta ora in Grecia trec prin moment grele. Furtuna Zorba a lovit cu putere tara, iar in materiale video postate de localnici si de turisti pe retelele de socializare se poate vedea cum valurile inalte se ridica din Mediterana si matura zonele pietonale de pe maluri. Pentru tot restul zilei, vremea din sudul si centrul tarii va continua sa fie nu doar rea, ci de-a dreptul periculoasa, avertizeaza autoritatile de la Atena.

UPDATE 13:34 Furtuna Zorba care a prins putere in largul Mediteranei se indreapta spre est. Mai exact, daca ieri a ravasit tarmurile Siciliei (din sudul Italiei), astazi face prapad in arhipelagurile grecesti, dupa cum arata harta cu avertizari meteo a Meteoalert.eu. Tot meteorologii spun insa ca, pana maine, furtuna va parasi Grecia si va ajunge in Turcia. In consecinta, grecii vor scapa de urgie si doar in insulele Ciclade, din sud, vremea va ramane aspra, fara insa a mai fi amenintatoare.

UPDATE 11:17 - 20 de turisti romani sunt blocati chiar la aceasta ora in insula Zakynthos, aflata sub atentionare de cod rosu de vreme rea. Oamenii nu stiu cum si cand se vor putea intoarce in tara.

Unul dintre acesti turisti, Ionut Cristian Pop, a declarat pentru Digi 24 ca spera ca in jur de ora 12:30 oamenii sa fie preluati si dusi spre aeroport. Din pacate, la acest moment, nu exista nicio garantie ca acest lucru se va intampla sau daca vreun avion va decola din Grecia, pentru a-i aduce pe romani la Bucuresti.

"In jurul orei 12.30 ar trebui sa fim preluati de o cursa si dusi spre aeroport. Suntem in jur de 20 aici. Informatii privind evolutia vremii nu am primit de la autoritatile grecesti. De la autoritatile romane, nici atat. Ei, aici, stiau ca vremea va fi rea si s-au pregatit. S-au inchis scolile de trei zile si s-au luat masuri. Zilele trecute, vantul a batut la rafala cu 90 km pe ora. Se misca masina pe loc din cauza vantului", a spus pentru Digi 24 Ionut Cristian Pop.

Teoretic, turistii ar avea sanse sa revina sambata in Romania. Potrivit programului Aeroportului Henri Coanda, la Bucuresti ar urma sa ajunga, astazi, mai multe avioane din Grecia. Printre ele, unul care isi va lua zborul din Zakynthos si care ar urma sa aterizeze pe Otopeni la 16.45. Nu sunt, momentan, afisate informatii cu privire la eventuale intarzieri ale acestui zbor.

Alte zboruri ar trebui sa ajunga pe Henri Coanda din Thessaloniki (la ora 16.40) si Atena (la ora 20.20).

UPDATE 10:17 - Meteorologii europeni au instituit codul rosu pe cele mai multe insule grecesti, incepand din partea de sud, unde se afla Creta si pana in nord-vest, unde se afla insule din arhipelagul ionic. Atentionarea indica faptul ca vremea, pe aceste insule, nu este doar rea, ci de-a dreptul periculoasa, vantul depasind 100 de kilometri pe ora.

"Sunt posibile daune majore si accidente, adesea pe regiuni extinse, in multe cazuri fiind amenintate vietile oamenilor si bunurile materiale", se arata in atentionarea emisa de Meteoalarm.eu.

In plus, buna parte din zona continentala a Greciei e sub avertizare de cod galben, semn ca zona ar trebui ocolita, pe cat posibil, pana la calmarea fenomenelor meteo extreme.

Turisti romani blocati in insule inca de vineri

Turistii aflati pe insula Kefalonia din vestul Greciei au ramas izolati, inca de vineri. Oamenii s-au plans ca nu se pot intoarce pe continent, cu toate ca pe insula izbucnisera deja incendii puternice.

Motivul: marea era din calea afara de agitata din cauza furtunii Zorba, valurile erau foarte inalte, iar feriboturile nu se mai incumetau sa faca transport de persoane. Mai multi turisti romani au povestit pentru postul public de televiziune problemele pe care le intampinau.

"Sunt incendii foarte puternice si elicopterele nu prea pot ajunge din cauza vantului. Focul este la 12 km de noi. Noi am simtit ceva miros. E plin de romani si de turisti care suntem blocati. Spune la televizor ca e probabilitatea unui ciclon", a spus pentru TVR Iuliana Ionica Parpala, turista blocata pe Insula Kefalonia

Sergiu, un alt turist aflat in aceeasi situatie, a spus pentru postul public:

"Ni s-a spus ca azi cu siguranta nu vom putea pleca de aici. Maine, nu se stie. Vantul bate destul de tare si un incendiu nu suna bine. Suntem in apropierea marii. Dumnezeu cu mila!"

Din pacate, vremea nu se va imbunatati in perioada urmatoare, in Grecia, ci dimpotriva. Observatorul National din Atena avertizeaza ca vantul va sufla cu putere, iar valurile ar putea ajunge pana la 11 metri inaltime. Imaginile filmate in insula Creta arata ca vreme se inrautateste, odata cu trecerea orelor.

MAE avertizeaza: Evitati Grecia, sambata si duminica

Ministerul de Externe a informat, inca de vineri, ca Serviciul de Meteorologie elen a emis o atentionare de inrautatire a vremii pe perioada 28 - 30 septembrie 2018.

Sunt prognozate ploi si furtuni, cu intensificari ale vantului, care vor ajunge la rafala pana la 9-10 Beaufort (viteza de aproximativ 95 km/h cu valuri peste 10-12m).

In urmatoarele zile, vor fi afectate unele regiuni, astfel:

- Sambata, 29 septembrie 2018 - Sudul Marii Ionice, Peloponez, zona continentala, Evia si partea insulara de est si sud.

- Duminica, 30 septembrie 2018 - Zonele centrale si sudice din Grecia.

Sunt zone pe care turistii sunt sfatuiti sa le evite, pana cand vreme va reveni la normal.

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
#furtuna Zorba Grecia, #romani blocati Grecia furtuna, #Grecia atentionare calatorie , #meteo