Luna lui Cuptor ne incinge: Vin doua saptamani de canicula

Luni, 13 Iulie 2015, ora 15:20
6744 citiri
Luna lui Cuptor ne incinge: Vin doua saptamani de canicula
Foto: Arhiva Ziare.com

Vremea va fi calda, cu temperaturi care, in unele intervale, se vor apropia de punctul de canicula, insa, pe de alta parte, in unele zile instabilitatea atmosferica manifestata prin averse, descarcari electrice si vijelii isi va face aparitia in aproape toate regiunile, reiese din prognoza Administratiei Nationale de Meteorologie, valabila in intervalul 13-26 iulie.

In Banat, prima saptamana de prognoza va debuta cu vreme racoroasa, insa, treptat, temperaturile vor creste, de la 24 de grade la inceputul intervalului, spre 37 de grade, in medie, pe 19 iulie.

In urmatoarea perioada, maximele termice vor scadea usor, dar vremea va ramane caniculara, cu o temperatura medie de 35 de grade spre sfarsitul intervalului.

Manifestari specifice instabilitatii atmosferice se vor semnala in primele doua zile si, din nou, spre sfarsitul intervalului. In rest, probabilitatea pentru averse va fi redusa.

In Crisana, in prima zi a intervalului va fi rece, cu o medie a maximelor termice de 23 de grade, insa treptat valorile termice vor marca o crestere, spre 28-30 de grade la jumatatea primei saptamani si 36 de grade, in medie, in jurul datei de 19 iulie, cand vremea va deveni caniculara.

A doua saptamana de prognoza va fi caracterizata de un regim termic relativ constant, cu medii diurne de 33-35 de grade si nocturne de 16-18 grade. Se vor semnala averse, descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului pe arii extinse in primele doua zile ale intervalului si, din nou, dupa data de 20 iulie.

In Transilvania, temperatura aerului va marca o crestere treptata de la medii ale valorilor termice diurne de 23 de grade pe 14 iulie, spre 34 de grade in jurul datei de 19 iulie.

Ulterior, temperaturile maxime vor scadea usor, spre normele caracteristice perioadei, respectiv 31-32 de grade, in medie.

Probabilitatea ploilor va fi mai ridicata pe 13 si 14 iulie, dar si dupa data de 20 iulie.

In Maramures, prima parte a intervalului va fi caracterizata de o vreme racoroasa, chiar rece in primele zile, cand mediile diurne se vor situa intre 20 si 25 de grade.

Dupa acest pasaj, valorile termice vor fi in crestere, astfel incat se vor atinge si depasi usor 30-32 de grade, insa, spre finalul celei de-a doua saptamani, vor fi in scadere din nou.

Temperaturile minime nu vor avea variatii semnificative, se vor situa in medie intre 12 si 16 grade, cu valori usor mai ridicate in 19 si 20 iulie.

Vor fi averse, izolat insemnate cantitativ, in zilele de 13 si 14 iulie. Dupa acest interval, probabilitatea pentru manifestari ale instabilitatii atmosferice va creste dupa data de 20 iulie.

In Moldova, in prima saptamana, vremea se va incalzi treptat, astfel incat, de la valori sub normele caracteristice perioadei, de aproximativ 24 de grade pe 14 iulie, va ajunge sa fie calduroasa, izolat caniculara, cu medii de 33-35 de grade in jurul datei de 19 iulie.

A doua saptamana de prognoza va fi caracterizata de un regim termic relativ constant, cu medii ale temperaturilor diurne de 31-32 de grade.

Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicata in zilele de 13, 14, 20 si 21 iulie.

In cea mai mare parte a intervalului, in Dobrogea, vremea va fi calda, cu maxime termice ce se vor situa, in medie, intre 29 si 31 de grade. Exceptie vor face primele zile, cand temperaturile diurne vor fi usor mai scazute si se vor situa in jurul unei medii de 27 de grade.

Probabilitatea sa ploua este mai ridicata in zilele de 13 si 14 iulie, dar si in jurul datei de 21 iulie.

In Muntenia, vremea se va incalzi treptat in prima saptamana a intervalului de prognoza, de la valori medii diurne de 28 de grade pe 14 iulie, spre 34-35 de grade, in medie, in jurul datei de 20 iulie.

Fenomene specifice instabilitatii atmosferice se vor semnala in general pe arii restranse, cu o probabilitate mai mare pe 13, 14 si 21 iulie.

In ceea ce priveste Oltenia, vremea va fi calduroasa in prima zi a intervalului de prognoza, cu o medie diurna de 32 de grade, dar in ziua urmatoare temperatura va scadea cu aproximativ 4 grade.

Ulterior, va avea loc un proces de incalzire treptata, astfel incat, intre 19 si 21 iulie, mediile temperaturilor maxime vor fi de 35-36 de grade, caracterizand o vreme caniculara.

Dupa acest interval se va mentine un regim termic calduros, cu medii ale maximelor de 33-34 de grade.

O usoara instabilitate atmosferica se va produce in zilele de 13, 14 si 21 iulie.

Estimarile meteo sunt realizate de catre ANM pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#prognoza meteo canicula iulie 2015 , #meteo