Meteo: Dupa canicula, vin furtunile. Temperaturile incep sa scada, dar nu peste tot

Luni, 07 August 2017, ora 06:50
7167 citiri
Meteo: Dupa canicula, vin furtunile. Temperaturile incep sa scada, dar nu peste tot
Foto: Arhiva Pixabay

Dupa mai multe zile in care abia am putut respira, temperaturile incep sa coboare, mai ales in vestul, centrul si nordul tarii. Raman insa in continuare mari in sud si sud-est. Meteorologii anunta insa ca aproape toata tara va fi cuprinsa de furtuni.

De altfel, chiar daca scapam de codul rosu de canicula, intra in vigoare alte avertizari. Astfel, meteorologii au emis o atentionare cod galben de vijelii, averse torentiale si grindina, valabila de duminica seara pana marti la ora 6:00.

Sunt vizate regiunile vestice, nordice, centrale, nord-estice si zonele de munte

Potrivit ANM, in intervalul mentionat, temporar instabilitatea atmosferica va fi accentuata si se va manifesta prin vijelii, averse torentiale, frecvente descarcari electrice si grindina. Cantitatile de apa vor depasi local 20 l/mp si izolat 40...50 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi mai frecvente la munte, in Crisana, Maramures, Transilvania, Banat si in cea mai mare parte a Moldovei.

Pe parcursul zilei de luni si in cursul noptii de luni spre marti, manifestari specifice instabilitatii atmosferice vor fi cu precadere in zonele deluroase si montane, precum si in Transilvania, Moldova si Maramures.

De asemenea, luni este in vigoare un cod portocaliu pentru judetele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Calarasi, Ialomita, Constanta si indeosebi in zona joasa a judetului Mehedinti, precum si in municipiul Bucuresti.

Aici, temperaturile maxime se vor situa frecvent intre 36 si 39 de grade, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va fi de 82...84 de unitati. Temperaturile minime nu vor cobori sub 20 de grade.

In nordul Olteniei, Munteniei si al Dobrogei va fi cod galben de canicula. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, in general, intre 34 si 36 de grade, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) se va situa in jurul pragului critic de 80 de unitati.

Practic, ziua de luni va fi una cu ploi mai intense sau mai putin intense, in aproape toata tara. In ceea ce priveste temperaturile, cele mai mari vor fi in sud si sud-est - maxima de 39 de grade in Oltenia, Muntenia si 37 in Dobrogea -, iar cele mai mici in Maramures si Crisana, regiuni unde sunt anuntate maximum 30 de grade.

Temperaturile nu vor urca mai mult de 33 de grade Celsius in Banat si Transilvania si nu vor depasi 34 de grade in Moldova.

In Bucuresti, cerul va fi variabil si temperaturile pot ajunge pana la 37 de grade.

Iata temperaturile maxime de vineri in cateva orase ale tarii:

Arad: 28 grade Celsius

Botosani: 25 grade Celsius

Cluj-Napoca: 29 grade Celsius

Craiova: 36 grade Celsius

Constanta: 33 grade Celsius

Iasi: 30 grade Celsius

Ramnicu Valcea: 35 grade Celsius

Sibiu: 30 grade Celsius

Sulina: 31 grade Celsius

Timisoara: 29 grade Celsius

Marti, ploile insotite de descarcari electrice vor ocoli doar Maramuresul si Moldova.

In ceea ce priveste temperaturile, acestea mai scad putin in sud, dar vor ramane caniculare, si mai cresc cu un grad - doua in vest.

Astfel, cel mai cald va fi in continuare in sudul tarii. Meteorologii anunta maxime de 37 de grade pentru Oltenia si Muntenia. Temperaturile vor ajunge la 35 de grade in Dobrogea, dar si in Banat. Vor urca pana la 34 de grade in Crisana si 33 de grade in Transilvania si Moldova.

In Capitala, cerul va fi partial noros, iar maxima zilei: 33 de grade.

Iata temperaturile maxime de vineri in cateva orase ale tarii:

Arad: 32 grade Celsius

Botosani: 26 grade Celsius

Cluj-Napoca: 29 grade Celsius

Craiova: 34 grade Celsius

Constanta: 31 grade Celsius

Iasi: 29 grade Celsius

Ramnicu Valcea: 34 grade Celsius

Sibiu: 31 grade Celsius

Sulina: 30 grade Celsius

Timisoara: 35 grade Celsius

Miercuri, ploile si instabilitatea atmosferica ne parasesc. In ceea ce priveste temperaturile, nu vor fi schimbari decat in vestul tarii, unde continua sa creasca, ajungand la maxime de 38 - 39 de grade, cele mai mari din tara.

Citeste si cum va fi vremea pana in luna septembrie

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#meteo luni 7 august, #vremea marti 8 august, #furtuni vijelii august, #meteo august 2017 , #meteo