Meteo: Luna mai debuteaza cu maxime de 20 de grade - urmeaza seceta

Vineri, 22 Martie 2013, ora 14:37
4795 citiri
Meteo: Luna mai debuteaza cu maxime de 20 de grade - urmeaza seceta

Inceputul lunii mai va aduce temperaturi de peste 20 de grade Celsius, insa despre mini-vacanta de Paste nu se pot oferi informatii foarte detaliate, a declarat, vineri, Florinela Georgescu, director executiv al Administratiei Nationale de Meteorologie.

"Temperaturile din luna mai par a se incadra intr-un regim normal. Acum, sigur ca toata lumea isi doreste sa stie amanunte despre mini-vacanta de Paste, dar este foarte devreme sa oferim prognoza detaliata. Din punct de vedere statistic, insa, inceputul lunii mai poate aduce temperaturi de peste 20 de grade, indeosebi in zonele de campie", a afirmat Georgescu pentru Agerpres.

Potrivit oficialului ANM, in zona litoralului vremea va fi mai rece in acea perioada, in timp ce la munte stratul de zapada va disparea in mai.

"Tot statistic pot spune ca pe Litoral primavara este mai racoare decat in alte zone ale tarii pentru ca influenta marii isi spune cuvantul. La munte, mai mult ca sigur nu vom mai putea vorbi despre strat de zapada si iubitorii sporturilor de iarna trebuie sa-si ia adio de la ele la inceputul lunii mai. O vreme schimbatoare, cum inseamna de obicei inceputul lunii mai, poate sa aduca si zile foarte frumoase atat la munte, cat si la mare", a mentionat Florinela Georgescu.

Iulie si august vin cu seceta

Zona de sud-est a Romaniei se va afla sub seceta in lunile iulie si august, potrivit prognozei in ceea ce priveste rezerva de umiditate din solul agricol, a declarat, vineri, in cadrul unui forum de specialitate, Ion Sandu, directorul general al Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM).

"In ceea ce priveste prognoza valabila in urmatoarele sase luni, la capitolul anul agricol 2013, in acest an se observa ca avem temperaturi mai mari decat perioada respectiva a anului precedent. Referitor la precipitatii, in 2011-2012, cantitatile erau mult mai mici decat in acest an. Practic, in luna martie vor fi precipitatii mai mari decat normele climatologice, iar rezerva de umiditate la data de 18 martie, in mare parte din tara, arata ca avem aprovizionare optima comparativ cu anul trecut", a spus Sandu.

Oficialul ANM a punctat, totodata, estimarile de precipitatii prognozate pana in luna august, caracteristice fiecarei luni in parte.

"Ca estimari de precipitatii, in aprilie acestea vor fi, daca nu peste normele climatologice, cel putin egale cu acestea. In mai, vor fi cantitati mari de precipitatii, iar in iunie acestea vor fi cel putin egale cu normele climatologice. Deja din luna iulie cantitatile de precipitatii vor fi mult sub normele climatologice.

In august, prognoza arata mult mai rau si imi doresc sa nu se realizeze pentru ca daca productia de grau va fi buna din punct de vedere al rezervei de umiditate, pentru porumb si celelalte culturi vor fi probleme. Concluzia este ca prognozele actuale si rezerva de umiditate pentru lunile iulie si august, trebuie sa ne asteptam ca toata zona de sud-est a tarii sa fie sub seceta. Ne dorim sa nu se realizeze, dar dupa cum au evoluat lucrurile in ultimi ani se pare ca vom avea o seceta la fel de puternica ca in anul anterior", a subliniat Ion Sandu.

Acesta a precizat, totodata, ca masuratorile meteorologice se realizeaza in anumite conditii standard, iar masurarea temperaturii direct la nivelul asfaltului nu are nicio valoare.

"Intreruperea masuratorilor intr-o tara presupune alterarea prognozei. Masuratorile meteorologice coordonate de Organizatia Mondiala de Meteorologie se fac in anumite conditii standard pentru a compara temperatura de la Bucuresti cu cele din alte orase.

Deci, nu poti veni cu termometrul la Piata Unirii sa masori temperatura de la nivelul asfaltului, ca nu are nicio valoare. Trebuie sa analizam criteriile comune pe baza studiilor climatologice din fiecare tara atunci cand vine vorba despre emiterea de Coduri. Personal, spun ca in Romania se respecta criteriile atunci cand se emite Cod Galben, Portocaliu sau Rosu", a declarat Sandu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
#meteo vremea mai, #vremea meteo prgnoza vara, #seceta vara meteo , #meteo