Meteo: Vremea se raceste brusc si vin ninsorile - prognoza pe zece zile

Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 09:52
11608 citiri
Meteo: Vremea se raceste brusc si vin ninsorile - prognoza pe zece zile
Foto: Flickr

Toamna isi intra in drepturi si vine cu vreme mohorata, ploi si temperaturi mai scazute. Valorile termice scad miercuri cu 3-4 grade Celsius, vantul devine mai agitat si norii pun stapanire pe cer.

Meteorologii au emis, miercuri dimineata, o avertizare de ceata valabila pentru judetele Arad, Timis, Harghita, Brasov, Covasna, Mures si Alba.

In timpul zilei, doar estul si sud-vestul tarii vor fi ocolite de ploi, iar maximele nu mai trec de 20 de grade nici in sud.

In Bucuresti se anunta o zi mohorata de toamna. Vremea se raceste cu 2-3 grade, astfel incat termometrele nu vor indica la amiaza mai mult de 17 grade. Soarele pierde lupta cu norii, insa sansele de ploaie sunt deocamdata reduse. In urmatoarele zile, insa, bucurestenii vor avea nevoie de umbrele.

Primele ninsori sunt anuntate pentru acest weekend, cu preponderenta in Maramures, Moldova si la munte, pe fondul unor scaderi bruste de temperatura de pana la 12 grade Celsius, se arata in prognoza Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM) pentru intervalul 23 octombrie - 5 noiembrie 2012.

Banat

In primele zile ale intervalului de prognoza mediile termice se vor mentine la valori usor mai ridicate comparativ cu normele climatologice pentru aceasta perioada a anului, dar in intervalul 26-29 octombrie se va produce o racire accentuata: mediile maximelor diurne vor scadea de la 20...21 de grade pana la aproximativ 6 grade, iar minimele nocturne vor cobori spre 1...2 grade.

In intervalul 29 octombrie - 2 noimembrie vremea se va incalzi treptat de la o zi la alta, devenind normala termic in ultimele zile ale perioadei de prognoza, cu maxime, in medie, de circa 15 grade si minime de 5...6 grade.

Precipitatii importante se vor semnala pe 27 si 28 octombrie, dupa care acestea vor fi in diminuare cantitativ, dar probabilitatea lor de producere se mentine pana la sfarsitul intervalului.

Crisana

Temperatura aerului se va mentine mai ridicata decat in mod obisnuit in aceasta perioada pana pe data de 26 octombrie, cand vremea va intra intr-un proces de racire accentuata. Intre 26 si 28 octombrie valorile termice, atat cele maxime diurne, cat si minimele nocturne, vor scadea cu circa 12 grade Celsius, vremea devenind rece pentru sfarsitul lunii octombrie.

In intervalul 29 octombrie - 2 noiembrie regimul termic va marca o crestere treptata, devenind normal in primele zile din luna noiembrie, cu medii ale temperaturilor maxime de circa 14 grade Celsius si minime de 4-5 grade Celsius. Vor cadea precipitatii mixte, pe arii extinse si local mai insemnat cantitativ in jurul datei de 27 octombrie, dupa care, treptat, vor fi doar ploi, care se vor semnala pe arii mai restranse.

Transilvania

In intervalul 23 - 26 octombrie regimul termic se va mentine ridicat pentru aceasta data, dar apoi temperatura va marca o scadere accentuata, astfel incat pe 29 octombrie mediile temperaturilor maxime vor ajunge la aproximativ 5 grade, iar mediile minimelor nocturne vor cobori sub limita de inghet.

Dupa data de 30 octombrie vremea va intra intr-un proces de incalzire treptata, iar in ultimele zile ale intervalului mediile valorilor termice vor deveni apropiate de mediile multianuale ale inceputului lunii noiembrie.

Probabilitatea pentru precipitatii mixte, pe arii extinse, va fi mare in intervalul 27-29 octombrie, dupa care, treptat, vor predomina ploile, mai slabe cantitativ si pe arii mai restranse.

Maramures

Valorile termice se vor mentine relativ constant in jurul unei medii de 16 grade pana pe 27 - 28 octombrie, dupa care vor scadea cu aproximativ 11 grade, vremea devenind deosebit de rece pentru aceasta perioada.

Dupa data de 29 octombrie va avea loc un proces de incalzire treptata, iar in ultimele zile ale intervalului de prognoza temperaturile medii vor deveni normale pentru prima decada a lunii noiembrie.

Precipitatii, mai ales ninsori, insemnate cantitativ si pe arii extinse, vor aparea in jurul datei de 27 octombrie, dupa care tendinta va fi de predominare a ploilor, in diminuare atat ca areal, cat si cantitativ.

Moldova

Mediile termice vor fi usor mai ridicate decat valorile normale climatologic pana pe 26 octombrie, dar apoi vor scadea accentuat de la o zi la alta pana pe 29 octombrie, cand maximele diurne vor cobori spre aproximativ 6 grade, iar minimele nocturne se vor situa in jurul a 0 grade.

Dupa 30 - 31 octombrie vremea se va incalzi treptat, devenind normala termic in intervalul 2 - 5 noiembrie, cand mediile termice vor atinge circa 13 grade ziua si 4 grade noaptea.

Probabilitatea pentru precipitatii mixte, mai importante cantitativ si pe arii mai extinse va fi semnificativa in intervalul 27 - 29 octombrie. In rest vor fi predominant ploi, pe arii mai restranse, in general slabe cantitativ.

Dobrogea

Regimul termic se va mentine relativ constant in primele zile ale intervalului, va marca o crestere usoara pe 26 octombrie, cand media maximelor va atinge 21 de grade, dupa care vremea se va raci accentuat.

Astfel, in jurul datei de 29 octombrie, valorile diurne vor fi, in medie, de circa 9 grade, iar cele nocturne de 4...5 grade. Intre 30 octombrie si 2 noiembrie va avea loc o incalzire, care va determina, in ultimele zile ale prognozei, temperaturi normale pentru prima decada a lunii noiembrie.

Probabilitatea pentru ploi pe arii mai extinse si mai importante cantitativ va fi semnificativa pe 28 si 29 octombrie, in restul intervalului de prognoza ploile fiind putine si slabe cantitativ.

Muntenia

Pana pe data de 26 octombrie, regimul termic mediu se va mentine in mod constant usor mai ridicat comparativ cu mediile multianuale ale perioadei. In intervalul 26 - 29 octombrie va avea loc un proces de racire accentuata si se vor atinge minime de 2 grade si maxime de circa 8 de grade, ce vor caracteriza o vreme deosebit de rece pentru data respectiva.

Intre 30 octombrie si 2 noiembrie regimul termic va marca o crestere treptata, iar in intervalul 2 - 5 noiembrie valorile termice se vor mentine apropiate de cele climatologic normale pentru inceputul acestei luni.

Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor mai importante cantitativ si pe arii extinse va fi semnificativa in intervalul 27 - 29 octombrie. Ulterior, vor fi ploi in general slabe cantitativ si pe arii mai restranse.

Oltenia

Dupa primele patru zile mai calde din intervalul de prognoza, regimul termic va marca o scadere accentuata, iar pe 29 octombrie maximele diurne vor atinge medii de aproximativ 8 grade si minimele vor fi de circa 1...2 grade.

Ulterior un nou proces de incalzire treptata va determina revenirea, la sfarsitul intervalului de prognoza, la valori termice apropiate de cele normale pentru inceput de noiembrie, cu medii ale maximelor de 15...16 grade si ale minimelor de 6 grade.

Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor mai insemnate cantitativ si mai extinse ca arie va fi mare in intervalul 27 - 29 octombrie, in rest doar pe arii restranse va ploua, in general slab cantitativ.

La munte

Valorile termice se vor mentine relativ constante, cu medii ale maximelor diurne de circa 10 grade pana pe data de 26 octombrie, cand vremea va intra intr-un proces de racire accentuata, astfel incat pe 29 octombrie temperaturile maxime vor atinge, in medie, 0 grade, iar minimele nocturne vor cobori spre -6 grade. In a doua parte a intervalului vremea se va incalzi treptat, iar regimul termic va reveni la valori normale pentru prima decada din noiembrie.

Probabilitatea de precipitatii insemnate cantitativ va fi mare intre 27 si 29 octombrie, cand vor predomina ninsorile, dupa care tendinta va fi de predominare a ploilor, care vor fi slabe cantitativ si se vor semnala pe arii restranse.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#vremea meteo 24 octombrie, #meteo prognoza Bucuresti miercuri, #meteo vremea ninsoare prognoza , #meteo