Cum va fi vremea in prima jumatate a lunii mai - prognoza meteo pentru doua saptamani

Luni, 30 Aprilie 2018, ora 15:00
8317 citiri
Cum va fi vremea in prima jumatate a lunii mai - prognoza meteo pentru doua saptamani
Foto: Arhiva Ziare.com

In prima saptamana a lunii mai vremea se va mentine cu mult mai calda decat in mod normal, temperaturile maxime medii osciland in jur de 28 de grade Celsius, insa va urma un proces de racire care va cobori mercurul termometrelor in limitele normale pentru aceasta perioada a anului.

Conform prognozei pentru perioada 30 aprilie-13 mai, noptile se vor mentine destul de calduroase in aceasta saptamana, cu temperaturi un pic prea ridicate pentru luna mai, iar ploile vor fi in general de scurta durata, urmand sa creasca atat cantitativ, cat si ca durata in cea de a doua saptamana.

BANAT

Pana in data de 6 mai, vremea va fi cu mult mai calda decat normalul aceastei perioade, cu temperaturi maxime medii de 28 - 29 de grade. Dupa un proces de racire ce va aduce temperaturile diurne la valori apropiate de cele obisnuite, intre 9 si 13 mai temperatura maxima medie a regiunii va oscila intre 21 si 23 de grade.

Regimul termic nocturn se va caracteriza prin valori destul de ridicate pentru aceasta luna, cu minime in jur de 13 - 15 grade in prima saptamana si de 9 - 12 grade intre 7 si 13 mai.

Probabilitatea pentru ploi (de scurta durata) va fi mai mare incepand cu sfarsitul primei saptamani si mai ales in intervalul 6 - 9 mai.

CRISANA

Pe parcursul primei saptamani, vremea va fi cu mult mai calda decat in mod normal in aceasta perioada din an, cu temperaturi maxime medii de 28 - 29 de grade. In intervalul 7 - 9 mai, procesul de racire va determina apropierea valorilor termice diurne de cele specifice perioadei, iar pana pe 13 mai temperatura maxima va ajunge chiar si la 23 de grade.

Regimul termic nocturn va avea in prima saptamana valori minime de 13 - 15 grade, cu mult peste cele specifice perioadei, iar apoi va fi de 9 - 12 grade.

Probabilitatea pentru ploi va fi mai mare cu precadere in intervalul 6 - 13 mai, cand izolat vor fi posibile si cantitati de apa mai insemnate.

TRANSILVANIA

Media temperaturilor maxime se va situa, in timpul primei saptamani, cu mult peste cea specifica inceputului lunii mai, cu valori de 25 - 28 de grade. In intervalul 7 - 9 mai, racirea vremii va determina temperaturi diurne apropiate de cele normale in aceasta perioada, iar pana pe 13 mai temperatura maxima medie va oscila intre 20 si 22 de grade.

Regimul termic nocturn va avea in prima saptamana valori minime, in medie, de 8 - 12 grade, iar intre 7 si 13 mai de 4 - 8 grade.

Incepand cu data de 5 mai, probabilitatea pentru averse de ploaie si descarcari electrice va fi relativ ridicata.

MARAMURES

Pana in data de 5 mai, vremea se va mentine deosebit de calda, cu o medie a temperaturilor maxime ce va creste usor, de la 27 de grade spre 28-29 de grade. Ulterior, se va produce o racorire a vremii ce va determina temperaturi diurne in jurul celor specifice perioadei. Astfel, media va cobori la 21 de grade pe 8 mai, urmand ca pana la sfarsitul celei de-a doua saptamani sa fie mici variatii in jurul acestei valori.

Regimul termic nocturn va fi in prima saptamana peste cel normal, cu medii minime de 11-12 grade, iar din data de 7 mai, media va scadea, spre 7-8 grade, pe 9 mai.

Probabilitatea pentru ploi, mai ales averse insotite de descarcari electrice, va fi mai ridicata indeosebi in intervalul 9 - 13 mai.

MOLDOVA

In intervalul 30 aprilie - 5 mai, va predomina o vreme deosebit de calda, astfel ca media temperaturilor maxime va creste usor si treptat de la 26 de grade pana spre 28-29 de grade. Ulterior, se va raci vremea si se vor inregistra temperaturi diurne in jurul celor specifice perioadei. Astfel, media regionala va cobori spre 22 de grade pe 8 mai, urmand ca pana la sfarsitul celei de-a doua saptamani sa fie mici variatii in jurul acestei valori.

Regimul termic nocturn va fi in prima saptamana peste cel normal, cu medii ale valorilor minime de 10-12 grade, apoi din data de 7 mai, media minimelor va scadea, de la 12 grade la 8-9 grade, pe 9 mai.

Probabilitatea de aparitie a ploilor, mai ales averse insotite de descarcari electrice, va fi relativ ridicata cu precadere incepand din 6 mai si pana pe 13 mai.

DOBROGEA

In intervalul 30 aprilie-05 mai valorile diurne se vor situa peste normele perioadei, inregistrandu-se valori medii de 21-25 de grade, chiar 26 de grade in 5 mai. Ulterior, tendinta maximelor va fi de scadere pana la 20 de grade in data de 8 mai.

Aceeasi tendinta este estimata si pentru regimul termic nocturn, astfel ca pana in 7 mai mediile minimelor vor fi in crestere, de la 10-11 grade la inceputul primei saptamani pana spre 14-15 grade in zilele de 5 si 6 mai. In a doua saptamana, valorile medii vor scadea pana spre 11 grade in 9 mai.

Probabilitatea de aparitie a ploilor va creste pe parcursul celei de-a doua saptamani.

MUNTENIA

In prima saptamana va predomina o vreme deosebit de calda, valorile diurne urmand a avea medii in crestere de la 25 de grade in 30 aprilie spre 28 de grade pe 5 mai. Ulterior, vremea se va racori, ajungand la o medie regionala de 24 de grade, in jurul datei de 8 mai.

Minimele nocturne, cu mult mai ridicate comparativ cu normele perioadei vor fi in crestere de la 8 grade in prima zi a intervalului spre media de 13 grade in 6 mai. Ulterior se vor intregistra valori minime medii apropiate de normalul perioadei, in marea parte situate intre 10 si 13 grade.

Probabilitatea de aparitie a ploilor insotite de descarcari electrice va fi mai ridicata indeosebi in unele zile din intervalul 7-13 mai.

OLTENIA

In prima saptamana, vremea va fi deosebit de calda, media temperaturilor maxime va creste de la 25 de grade in 30 aprilie spre 29 de grade pe 5 mai, apoi o racorire a vremii va duce la temperaturi specifice perioadei pana spre sfarsitul intervalului. Mediile maximelor vor fi de 23 de grade incepand cu 9 mai si pana pe 13 mai.

La inceput, minimele nocturne vor creste treptat spre 14 grade, fiind cu mult peste cele specifice perioadei. Ulterior datei de 6 mai, vremea se raceste si vor scadea temperaturile nocturne spre 10 grade in 9 mai.

Probabilitatea de aparitie a ploilor insotite de descarcari electrice va fi mai ridicata in intervalul 6 - 13 mai.

LA MUNTE

Valorile de temperatura, in timpul primei saptamani se vor mentine mai ridicate decat cele normale in aceasta perioada din an: maximele diurne vor fi, in medie, de 18-20 de grade, iar minimele de 7-9 grade. Intre 7 si 9 mai se va produce o racire a vremii ce va determina scaderea temperaturii medii diurne spre 12 grade.

Regimul termic nocturn va deveni treptat, in a doua saptamana, apropiat de cel normal pentru aceasta perioada din luna mai.

Probabilitatea de aparitie a averselor, local mai insemnate cantitativ si insotite de

descarcari electrice, va fi ridicata in intervalul 6 - 13 mai.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#prognoza meteo mai 2018, #vremea mai 2018 , #meteo