Catolicii sarbatoresc duminica Pastele, cu cinci saptamani mai devreme decat ortodocsii (Video)

Sambata, 30 Martie 2013, ora 11:44
8495 citiri
Catolicii sarbatoresc duminica Pastele, cu cinci saptamani mai devreme decat ortodocsii (Video)

Crestinii catolici sarbatoresc duminica Invierea Domnului - Pastele, cea mai mare sarbatoare a crestinilor. In acest an, distanta dintre sarbatoarea catolica a Invierii si cea a ortodocsilor nu mai este de o saptamana, cum era deseori, ci de cinci saptamani.

In anul 2013, Pastele catolic este sarbatorit pe 31 martie, in timp ce cel ortodox este pe 5 mai, aceasta fiind cel mai mare interval de timp intre cea mai mare sarbatoare a crestinilor la cele doua Biserici.

In schimb, doi ani la rand, in 2010 si 2011, Pastele a fost sarbatorit de toti crestinii in aceeasi zi, asa cum se va intampla si in anul 2014, cand Sfanta Sarbatoare a Pastelui va fi in 20 aprilie.

In Romania traiesc aproximativ doua milioane de crestini catolici.

In duminica Pastelui, in fata a mii de credinciosi, Papa celebreaza mesa de Inviere, in piata San Pietro. De la balconul bazilicii, Suveranul Pontif rosteste, in zeci de limbi, traditionalul mesaj de Paste si binecuvantarea "urbi et orbi".

Liturghia zilei de Paste se celebreaza cu mare solemnitate duminica. Lumanarea pascala este pusa langa amvon sau langa altar si ramane acolo tot timpul pascal iar la celebrarile liturgice mai solemne ale acestui timp, adica la Liturghie, la Laude si la Vespere, va fi aprinsa, pana in duminica Rusaliilor.

Cum se sarbatorea Pastele in vechime

Modul sarbatoririi Pastelui a fost diferit de-a lungul timpului, desi in esenta s-a pastrat ca in primele veacuri. Pentru crestinii primelor secole, Invierea Domnului era cel mai mare eveniment din istoria mantuirii noastre, care sta la temelia Bisericii crestine.

Noaptea de Paste era petrecuta in biserici in priveghere si rugaciune. In cursul ei avea loc botezul catehumenilor (candidatii la botez) iar momentul Invierii era intampinat cu cantari de bucurie, cu savarsirea Sfintei Jertfe si cu lumini multe, semn al bucuriei si luminarii duhovnicesti.

Cei care primisera botezul chiar in acea noapte isi puneau acum haine albe si purtau faclii luminoase, penitentii (cei care fusesera exclusi un timp din comunitatea credinciosilor din cauza pacatelor) erau reprimiti in comunitate, imparatii eliberau prizonieri si se faceau fapte de milostenie.

Sarbatorirea Pastelui se prelungea o saptamana intreaga, savarsindu-se in fiecare zi Sfanta Liturghie, la care toti credinciosii se impartaseau cu Sfintele Taine ale lui Cristos. Era interzisa participarea crestinilor la spectacole, jocuri si petreceri pagane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Paste catolic 2013, #sarbatoare Paste catolic 2013, #diferenta Paste catolic ortodox, #Paste catolic 31 martie , #Paste