Cei mai multi romani stau acasa de Paste - Ce prime se dau si cat vor sa cheltuiasca

Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 21:25
2152 citiri
Cei mai multi romani stau acasa de Paste - Ce prime se dau si cat vor sa cheltuiasca
Foto: Arhiva

Un studiu realizat de MEDNET Marketing Research Center arata unde vor petrece romanii vacanta de Paste si de 1 Mai, precum si ce buget vor aloca pentru cumparaturi si cati salariati vor primi prime in bani sau tichete cadou.

Potrivit studiului, aproape 63% dintre romani din orase vor petrece Pastele acasa, alaturi de familie, cei mai multi vor aloca un buget cuprins intre 101-300 lei pentru aceasta sarbatoare.

Putin peste 16,2% dintre romani vor sarbatori alaturi de prieteni, 15,6% vor parasi localitatea pentru a merge la prieteni/rude si numai 5,4% vor calatori la munte, la mare sau in strainatate.

Potrivit studiului, bugetul mediu alocat pentru cumparaturi de Paste este de 358,43 lei. Astfel, 27,2% dintre persoanele intervievate au alocat o suma cuprinsa intre 101-300 lei, 21,8% intre 301-500 lei, in timp ce 13,7% estimeaza ca vor cheltui de Paste peste 500 lei.

Comparativ cu anul trecut, pentru 34% dintre orasenii cuprinsi in esantion bugetul a ramas neschimbat, pentru 32% este mai mic si doar pentru 12% a crescut.

"Criza economica si financiara inca se resimte puternic pe piata muncii. Astfel, cand vine vorba de cheltuieli suplimentare, angajatorii nu mai sunt la fel de generosi ca in perioada de boom economic, cu ocazia Pastelui evitand sa ofere beneficii suplimentare angajatilor", se mai arata in studiu.

In acest context, pentru 52,8% dintre persoanele intervievate care sunt angajate, Pastele nu vine cu beneficii extra-salariale. Doar 12,7% vor primi prima de Paste in bani, 9% prima constand in tichete cadou si 16,7% zile libere suplimentare (2-3 Mai).

1 Mai de criza

In ceea ce priveste ziua de 1 Mai (Ziua Internationala a Muncii), aproape jumatate dintre persoanele intervievate (47,4%) o vor petrece in compania familiei.

"Cu toate acestea, traditionala iesire la iarba verde se regaseste printre optiunile orasenilor de petrecere a Zilei Internationale a Muncii, 20,1% dintre acestia intentionand sa mearga la padure, in parc sau cel putin intr-un spatiu amenajat pentru gratare", conform datelor MEDNET.

Suma medie alocata sarbatoririi zilei de 1 Mai este de 179,89 lei.

In acest context, cei care petrec in localitatile de domiciliu au alocat pentru aceasta sarbatoare sume mai mici de 300 lei, in timp ce aceia care isi vor petrece ziua de 1 Mai la mare, la munte sau in strainatate au bugetat sume ceva mai mari, peste 300 lei.

Mai mult, 38% dintre persoanele intervievate apreciaza ca bugetul planificat pentru sarbatorirea Zilei Internationale a Muncii este la fel cu cel de anul trecut, in timp ce numai pentru 8,5% dintre acestia suma va fi mai mare.

Pe de alta parte, 21,3% dintre orasenii cuprinsi in esantion nu au alocat nici un buget pentru petrecerea zilei de 1 Mai, fie din cauza situatiei financiare, fie pentru ca vor lucra.

Studiul a fost realizat online, pe un esantion reprezentativ la nivel national, urban, in perioada 18 - 23 aprilie 2013. Au fost intervievate 1.138 persoane cu varsta cuprinsa in intervalul 18 - 70 ani. Marja de eroare a studiului este de +/-2,91%.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#buget Paste, #prime Paste, #buget 1 mai, #Paste familie , #Paste