Cum si de unde facem cumparaturile de Paste?

Miercuri, 30 Martie 2011, ora 11:22
2624 citiri
Cum si de unde facem cumparaturile de Paste?

Ca in fiecare an, romanii se vor inghesui sa cumpere oua pentru inrosit, vopsea de oua, cozonaci, carne de miel sau alte bunatati de Paste. Insa inspectorii sanitar-veterinari avertizeaza ca nu toate produsele sunt sigure pentru consum, iar nu toti comerciantii respecta normele de siguranta.

Conducerea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) a dispus controale specifice inaintea Sarbatorilor Pascale, in toate judetele tarii, potrivit unui comunicat al ANSVSA.

Inspectorii sfatuiesc consumatorii sa nu cumpere din puncte improvizate, unde produsele sunt tinute la temperaturi ridicate si in conditii necorespunzatoare, de la comercianti care nu au marfa verificata sanitar-veterinar si anunta ca fiecare directie teritoriala vor fi in permanenta angajati care pot raspunde solicitarilor cetatenilor, inclusiv in zilele de sambata si duminica.

Consumatorii sunt sfatuiti sa cumpere alimente doar din unitati autorizate, pentru a se asigura ca acestea nu constituie un pericol pentru sanatate. Insa cum stim de unde sa cumparam si de unde nu? Pentru fiecare tip de aliment, legislatia prevede modul de manipulare, depozitare si comercializare.

Carnea de miel, vanduta doar la puncte de taiere

ANSVSA autorizeaza pe o perioada determinata puncte de taiere locale pentru sacrificarea animalelor, in perioada 12-23 aprilie: acestea sunt organizate de Consilii Locale si de Primarie.

Toti mieii si iezii care pleaca spre aceste puncte de taiere, trebuie sa fie identificate cel putin prin aplicarea unei crotalii simple, imprimata cu un cod unic individual.

Starea de sanatate a mieilor si faptul ca provin din exploatatii unde nu evolueaza boli infectocontagioase, trebuie certificata de catre medicul veterinar, carnea si organele de miel sunt admise pentru consumul public numai daca sunt insotite de un certificat de sanatate publica veterinara si poarta marca de sanatate.

Carnea trebuie comercializata direct consumatorului final, imediat dupa sacrificare, examinare si marcare. Este interzisa organizarea de locuri speciale pentru sacrificarea mieilor sau iezilor in zonele in care au fost impuse restrictii pe motive de sanatate a animalelor.

Carnea de miel sau ied care provine din unitati autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare va fi marcata cu o stampila ovala, iar cea din unitati temporar autorizate o stampila cu inscriptia: "controlat sanitar-veterinar".

Ouale trebuie marcate - Cele cu inscriptia 0 sunt oua ecologice

Ouale trebuie transportate numai in mijloace auto autorizate sanitar veterinar si marcate cu numar distinctiv, cod identic cu cel al exploatatiei. Marcajul trebuie sa fie lizibil si sa aiba o inaltime de cel putin 2 mm.

Numarul distinctiv este compus din urmatoarele: cifra 0, 1, 2 sau 3 - reprezinta modul in care au fost crescute si hranite gainile - urmata de codul de tara (RO), judetul si alte trei cifre, care corespund codului exploatatiei.

Cifra 0 reprezinta productie ecologica, iar 1 se foloseste pentru ouale de la gaini crescute in sistem extensiv - oul provine de la gaini crescute in aer liber, dar hrana lor nu este neaparat ecologica. Cifra 2 se foloseste cand ouale provin de la gaini crescute in ferme, dar in hale, la sol, hranite cu furaje clasice. Cifra 3 se foloseste la ouale care provin de la gaini crescute in baterii.

Suplimentar, ouale de provenienta romaneasca sunt marcate si cu data valabilitatii minime care trebuie stabilita la maxim 28 de zile de la ouat. Atunci cand se indica perioada de ouat, aceasta se stabileste incepand cu prima zi a acestei perioade.

Pentru ouale provenite din alte tari, codul se compune din: cifra care defineste metoda de crestere (0,1, 2 sau 3), codul de tara si un numar de identificare definit de tara respectiva, prin care se identifica unitatea de productie.

Sunt interzise pentru comercializare ouale cu coaja crapata sau lovita, acestea vor fi retrase de la vanzare si vor fi dirijate pentru valorificare in scopuri tehnice, confiscare sau distrugere.

Ouale proaspete prezinta coaja cu aspect mat, rugos, comparativ cu ouale vechi la care coaja este lucioasa si neteda. La un examen simplu a densitatii in apa de robinet, ouale proaspete trebuie sa ramana la fundul vasului in care sunt puse, cu axul longitudinal paralel cu fundul vasului sau acesta sa formeze cu fundul vasului un unghi de maxim 30-45 grade.

Laptele si produsele din lapte

Laptele crud destinat vanzarii directe catre consumatorul final trebuie sa provina numai de la animale sanatoase, care nu sufera de boli ce pot fi transmise la om, prin intermediul laptelui.

Produsele din lapte pot fi vandute doar daca producatorul detine documentul de inregistrare sanitara veterinara pentru vanzare directa sau vanzare cu amanuntul si certificatul de producator, fisa de sanatate a animalelor vizata de medicul veterinar, dar si carnetul de sanatate cu viza medicului uman.

Producatorul trebuie sa ofere consumatorului date privind identitatea producatorului, sortimentul de produs si data obtinerii produsului, inscrise pe o eticheta atasata pe ambalaj.

Expunerea produselor trebuie sa se faca in vitrine, in recipiente confectionate din materiale necorodabile, usor de curatat si igienizat (plastic, ceramica, etc.).

Comercializarea branzeturilor trebuie sa se faca in ambalaje de unica folosinta (pungi din plastic sau hartie cerata de uz alimentar)

Alte produse alimentare traditionale: cozonaci, prajituri, produse de panificatie, legume de sezon, etc. se pot comercializa in spatii amenajate si inregistrate sau autorizate, sub controlul personalului de specialitate.

(L.S.)

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#cumparaturi Sarbatori Paste, #cumparaturi Paste, #siguranta alimente , #Paste
Comentarii
Poza opus9
opus9
rank 5
Cu uleiul si zaharul stam prrost mamae ... la carnati este promotii promotii ?