Mesajele de Paste transmise de capii Bisericii Ortodoxe si Catolice din Romania

Miercuri, 12 Aprilie 2017, ora 10:43
2726 citiri
Mesajele de Paste transmise de capii Bisericii Ortodoxe si Catolice din Romania
Foto: Arhiva Ziare.com

Capii Bisericii Ortodoxe si Catolice din Romania, patriarhul Daniel, respectiv rhiepiscopul Ioan Robu, au transmis deja mesajele de Paste dedicate credinciosilor.

Mesajul patriarhului BOR

Iubirea milostiva si smerita a lui Hristos pentru oameni este mai tare decat pacatul, decat moartea si decat Iadul, ca forme de existenta egoista, insingurata si nefericita, afirma patriarhul Daniel.

"De ce trebuie sa marturisim noi adevarul Invierii Domnului Iisus Hristos ca biruinta asupra pacatului, asupra mortii si asupra iadului? Pentru ca iubirea milostiva si smerita a lui Hristos pentru noi, oamenii, este mai tare decat pacatul, decat moartea si decat Iadul, ca forme de existenta egoista, insingurata si nefericita. In acest sens si Biserica Domnului Iisus Hristos, unita cu El prin harul Sfantului Duh, este mai tare decat portile Iadului (cf. Matei 16, 18).

De ce? Pentru ca Biserica lui Hristos este comuniunea sfanta si vesnica a oamenilor cu Preasfanta Treime, Izvorul vietii si al iubirii vesnice (cf. 2 Corinteni 13, 13) ", spune patriarhul.

Potrivit acestuia, "Sfintele Evanghelii ne arata, insa, ca, inainte de rastignire si moarte, Iisus nu a raspuns la violenta cu violenta, refuzand folosirea sabiei pregatite de Simon-Petru (cf. Ioan 18, 10) si nu a raspuns la rautate cu rautate, ci S-a rugat pentru iertarea ucigasilor Sai, zicand: 'Parinte, iarta-le lor, ca nu stiu ce fac' (Luca 23, 34) ".

"Cand sufletul omului se umple de ganduri rele, de viclenie, de ura, de invidie si de violenta, atunci el se deschide spre Iad (cf. Psalmul 87, 3). Insa, cand sufletul omului se umple de pocainta smerita si iertare sincera, de pace si de iubire milostiva, atunci el se deschide spre Rai.

De aceea, Mantuitorul Iisus Hristos ne invata ca 'Imparatia lui Dumnezeu este inlauntrul vostru (Luca 17, 21) '", afirma patriarhul.

Seful BOR considera ca doar "credinta noastra in biruinta lui Hristos Cel inviat asupra pacatului, asupra mortii si asupra Iadului ne intareste in lupta noastra cu patimile egoiste individuale sau colective si in lupta cu duhurile rautatii (cf. Efeseni 6, 12), care produc adesea deznadejde sau insingurare in suflete, cearta si dezbinare in familie si societate, violenta si crima, conflicte de putere si razboaie in lume s.a".

"Prin urmare, bucuria biruintei Domnului Iisus Hristos asupra pacatului, asupra mortii si asupra Iadului ne cheama sa ne rugam si sa lucram pentru pace si viata, sa aducem bucurie in jurul nostru, ajutand, dupa putinta, prin cuvant si fapta, pe cei care au nevoie de iubirea si ajutorul nostru", indeamna patriarhul.

In preajma Sarbatorii Pascale, acesta adreseaza indemnul la aducerea bucuriei, "prin cuvant si fapta buna, (...) in casele celor orfani, bolnavi, batrani, saraci, indoliati si singuri, astfel incat ei sa simta ca iubirea jertfelnica a lui Hristos Cel rastignit si inviat pentru mantuirea lumii este izvor de lumina, de pace si de bucurie", dar si la purtarea "in rugaciune si in iubire frateasca" a romanilor "care se afla printre straini, departe de patrie".

Mesajul Bisericii Catolice

Noaptea de Paste reprezinta o "priveghere in cinstea Domnului", afirma arhiepiscopul-mitropolit romano-catolic de Bucuresti, Ioan Robu, in Scrisoarea pastorala de Paste.

"Conform unei traditii foarte vechi, noaptea de Paste este o 'priveghere in cinstea Domnului' (Lc 12,42), astfel incat credinciosii, dupa modelul Evangheliei (Lc 12,35-37), tinand in mana facliile aprinse, sa fie asemenea unor oameni care asteapta ca Domnul sa se intoarca, pentru ca atunci cand va veni sa-i afle priveghind si sa-i aseze la masa lui", spune inaltul ierarh romano-catolic.

Monseniorul Robu trece in revista cele "patru momente distincte" ale vigiliei din Noaptea Invierii, pornind de la "ceremonia luminii, in cadrul careia este binecuvantat focul" si de la "vestirea solemna a Invierii", la "ascultarea atenta a Cuvantului lui Dumnezeu", cand "Biserica, si noi cu ea, mediteaza faptele minunate ale lui Dumnezeu, descrise de Sfanta Scriptura".

"Spunea Sfantul Ioan Paul al II-lea despre acest pasaj din Scriptura: 'Stilul poetic al relatarii creatiei din cartea Genezei reda foarte bine uimirea de care este cuprins omul la vederea imensitatii creatiei si sentimentul de adoratie pe care-l simte fata de Acela care le-a scos pe toate din nefiinta.

Este vorba de o pagina cu o puternica semnificatie religioasa, de un imn adresat Creatorului universului, care, in fata repetatelor ispite de a diviniza lumea insasi, este desemnat drept unic Domn. Este, in acelasi timp, un imn care proclama ca intreaga creatie este buna, fiind in intregime plamadita de mana puternica si induratoare a lui Dumnezeu' (Dies Domini, nr. 9) ", mentioneaza arhiepiscopul.

El aminteste cel de-al treilea moment al vegherii, "cel al liturghiei baptismale" ajungand la cel de-al patrulea, care "consta in chemarea la masa pe care Domnul i-a pregatit-o poporului sau prin moartea si invierea sa".

"Astfel, apare mai puternica legatura dintre misterul Pastelui si celebrarea euharistica. De aceea, Liturghia duminicala este numita Pastele saptamanii, zi in care este celebrata biruinta lui Cristos asupra pacatului si a mortii.

In aceeasi Scrisoare apostolica 'Dies Domini' (nr. 2), Papa Ioan Paul al II-lea spunea ca Invierea lui Cristos este 'elementul prim pe care se sprijina credinta crestina' (cf. 1Cor 15,14). Este o realitate uluitoare, pe care o percepem pe deplin in lumina credintei, dar care a fost atestata istoric de catre cei care au avut privilegiul de a-l vedea pe Domnul inviat.

De asemenea, este un eveniment minunat care nu doar se detaseaza intr-un mod cu totul unic in istoria omenirii, dar se situeaza in centrul misterului timpului", mai spune arhiepiscopul.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#mesaj Daniel Paste, #mesaj patriarh Daniel Paste , #Paste