Multe dintre dulciurile de Paste risca sa-l imbolnaveasca pe cel mic. Iata cum le recunosti, la raft

Sambata, 27 Aprilie 2019, ora 10:38
5466 citiri
Multe dintre dulciurile de Paste risca sa-l imbolnaveasca pe cel mic. Iata cum le recunosti, la raft
Foto: Arhiva Pixabay

Desi sunt vandute ca produse pentru copii, o parte dintre dulciurile de Paste din supermarketuri contin substante care i-ar putea imbolnavi pe cei mici. Din pacate, autoritatile nu doar ca nu retrag de la raft produsele cu potential periculos, dar nici macar nu-i ajuta pe consumatori sa le recunoasca si sa le evite.

Cateva minute in sectorul cu produse de Paste al unui supermarket ne-au fost suficiente pentru a afla ca multe dintre dulciuri - desi sunt vandute pe post de produse pentru copii - n-ar trebui sa ajunga niciodata in mainile celui mic. Iata doar cateva exemple.

Am gasit la raft un produs vandut sub denumirea "set creativ" si care contine ingredientele care-i sunt necesare copilului pentru a-si prepara acasa un ou de ciocolata (cel mai probabil sub supravegherea sau cu sprijinul unui adult) . Singura problema este ca - pe langa ingredientele de baza - produsul contine si o multime de aditivi alimentari care, potrivit Asociatiei Infocons, nu sunt recomandati in alimentatia copilului.

Printre acestia se numara: E 101, E160a, E 162, E 171 si E 172. In plus, E 120 - un alt aditiv din compozitia produsului - risca sa accentueza hiperactivitatea copiilor, mai informeaza specialistii Asociatiei.

Sursa foto: Ziare.com

Ne-am gandit ca, totusi, un simplu ou de ciocolata - chiar si incarcat cu aditivi - n-ar trebui sa fie suficient pentru a-l imbolnavi pe cel mic. Problema este ca aditivii din acest produs se regasesc si in multe alte dulciuri de la raft. Spre exemplu, in bomboanele pentru Paste pe eticheta carora scrie ca au fost preparate cu E171 si E 120, regasite si in "setul creativ" de preparare a oului de ciocolata.

Sursa foto: Ziare.com

Din pacate, nu sunt acestea singurele dulciuri care contin E-urile nerecomandate copiilor. In acelasi magazin am dat si peste o cutie cu dulciuri pentru Paste care, potrivit etichetei, contine nu mai putin de 6 colorati, printre care E 171 (regasit si in setul creativ de preparare a oului de ciocolata, dar si in bomboanele pentru Pasti) si E 120 (folosit la preparera bomboanelor pentru Paste).

Sursa foto: Ziare.com

Aceleasi E-uri se gasesc si in multe alte produse, printre care se numara cipsurile si sucurile dulci.

Intrebarea este: cum poate afla parintele cat de multe astfel de dulciuri, gustari, prajituri si oua de ciocolata - incarcate cu aceleasi E-uri - ii poate da copilului, fara sa-l imbolnaveasca. Raspunsul este ca, din pacate, momentan parintele nu are nicio modalitate sa afle acest lucru.

Motivul: dupa cum a transmis anterior pentru Ziare.com Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC), in Romania producatorul nu este obligat sa treaca pe eticheta cantitatea de aditivi folosita. Asa ca degeaba stie parintele ca un copil n-are voie sa ingereze, intr-o zi, mai mult de cateva grame dintr-un aditiv daca nu poate sa si calculeze, efectiv, cata substanta cu potential periculos se regaseste in dulciurile pe care i le da celui mic.

Tot ANPC a comunicat, la solicitarea Ziare.com, ca legislatia europeana este, de fapt, cea care prevede ca nu e obligatorie mentionarea cantitatii de aditivi pe eticheta produsului.

In aceste conditii, poate ca n-ar fi rau ca tocmai specialistii romani sa formuleze si sa sustina propuneri de imbunatatire a legislatiei comunitare privind informarea consumatorului. Ziare.com a intrebat, anterior, in scris, ANPC daca a avut astfel de initiative, dar institutia nu a raspuns.

In aceste conditii - desi statul plateste sute de oameni care sa garanteze siguranta alimentara a romanilor - e limpede ca ramane doar in sarcina parintilor sa le aleaga celor mici cele mai sanatoase dulciuri de la raft. In plus - in conditiile in care in gradinite si scoli nu se face educatie alimentara - parintii sunt obligati sa ii invete, tot de unii singuri, pe cei mici sa nu cumpere dulciuri care i-ar putea imbolnavi.

Articolul face parte din campania Ziare.com Tu stii ce mananci?- o campanie de informare si constientizare a importantei de a cunoaste ce mancam si a impactului pe care il au anumite alimente sau ingrediente asupra sanatatii noastre.

De ce este important ca pe fiecare produs sa existe lizibil o lista cu toate ingredientele continute, dar si cu orice alt element (tip de procesare, ambalare etc.) care ne-ar putea afecta sanatatea?

Ce inseamna ingredientele sau mentiunile trecute pe eticheta? Ce spun studiile despre impactul diferitelor alimente sau ingrediente asupra sanatatii? Sunt intrebari la care vom raspunde in cadrul acestei campanii.

Daca aveti si voi intrebari sau vreti sa ne semnalati nereguli pe care le intalniti in magazinele din care va faceti cumparaturile, trimiteti un mail pe adresa viatasanatoasa@ziare.com.

Fiti parte din aceasta campanie, care militeaza pentru o viata sanatoasa!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#campanie Tu stii ce mananci, #dulciuri Pasti nocive copii, #aditivi periculosi copii dulciuri, #ANPC etichetare probleme dulciuri , #Paste