Pastele, confiscat de isteria consumerista (Opinii)

Duminica, 15 Aprilie 2012, ora 15:55
5586 citiri
Pastele, confiscat de isteria consumerista (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

Mesajele comerciale care razbat in toate magazinele si la fiesce colt de strada, in perioada premergatoare Pastelui, au confiscat valoarea religioasa a acestei sarbatori.

Zgomotul cuptorului cu microunde a luat locul momentului in care ne-afundam, pana la coate, in aluatul bunicii, iar in acest an iepurasul (cu precadere cel roz) l-a rastingit, pentru a doua oara, pe Iisus.

Chiar daca as fi o necunoscatoare a obiceiurile autohtone, n-as avea cum sa ratez schimbarile din ultimele saptamani: televiziunile se-ntrec in campanii umanitare si-n retete de drob, strazile-s doldora de chinezarii (evident, tematice) si toate magazinele si toti vanzatorii imi arata cum trebuie sa fie un Paste adevarat: doar un anume cozonac, o bautura specifica si un anume film pot recreea atmosfera veritabila a sarbatorii.

Iepurasii atarna, de cateva saptamani, spanzurati de tavanurile mall-urilor. Personajul asta, care tuteleaza ceremonialul consumerist al Pastelui, are mai degraba legaturi cu Playboy, pentru ca eu nu vad nicio legatura intre religie, mielul pascal, ouale incondeiate si iepurele care-ti spune "cumpara, cumpara!". In Biblie - ca tot au fost la reducere, in magazine - iepurele se afla pe lista animalelor interzise consumului poporului lui Israel: isi rumega mancarea, dar n-are laba despicata. Pe Iisus l-au batut, l-au scuipat si l-au rastignit. Iepurele l-a invins pe Hristos si a fost ridicat la rang de simbol.

Ba si-n satele unde traditia ar trebui sa fie mai bine conservata, Invierea a devenit o rutina, iar Pastele e doar un prilej pentru protocolarul "Hristos a inviat!". Pustanii se-ntreaba la ce biserica merg la agatat, iar cei mai mari, cu potenta financiara, se duc doar la lacasurile de cult cu loc de parcare, sa le admire toata lumea masina cu numere straine.

Anul asta Patriarhia promoveaza consumerismul si la Inviere. Adica nu e mai buna candela rosie, de trei lei, pentru ca Biserica si-a lansat una galbena, mai scumpa si mai crestina. In ritmul asta, urmeaza o colectie noua de cristelnite si asteptam cu sufletul la gura trendurile si culorile-n materie de vitralii.

Si mesajul pe care trebuia sa-l transmita "mersul cu pasca la sfintit" s-a dizolvat intre timp. Oamenii merg la biserica cu un cos doldora de oua de toate culorile, luate de-a gata de la supermarket. Gospodinele nu-si mai arunca, peste gard, un "uite ce cozonac crescut si rumen am", dar asaza strategic prajitura, sa se vada mesajul de pe ambalaj: Panettone. De Paste insa nu doar cosurile de la biserica trebuie sa fie pline, ci si casa curata. Asa ca angajatii firmelor de curatenie au spalat ferestrele si-au sters praful in locul gospodinelor. Si la tara, mereu se va gasi o femeie care-i gata oricand sa faca toata treaba, pentru cativa lei si-o farfurie de ciorba.

Pe langa toata invalmaseala de mesaje si de personaje care te-ndeamna sa cheltui cu lacomie, uitam exact mesajul care ar trebui sa conteze cu ocazia acestei sarbatori. Putini, foarte putini dintre noi, mai stau sa mediteze, chiar si cateva clipe, asupra miracolului Invierii.

Uitam de multe lucruri de Paste: uitam sa ne oprim din alergat, uitam sa ne oprim din cumparat si 7% dintre romani uita ce se sarbatoreste si confunda Craciunul cu Pastele. Desigur, nimeni nu uita de iepuras, pentru ca, de fapt, conteaza mai mult o lume schitata de un PR decat linistea in familie si bucuria adevaratei sarbatori. Si se intampla sa tragem mai apoi linie si sa fim mai nefericiti, pentru ca Pastele nu seamana catusi de putin cu cel desenat in reclame.

Hristos a inviat!

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Paste isterie cumparaturi, #Paste confiscat consumerism, #Paste pierdut valoare , #Paste