Patriarhul BOR: In Mantuitor se afla izvorul vindecarii noastre de pacat

Sambata, 14 Aprilie 2012, ora 18:28
3710 citiri
Patriarhul BOR: In Mantuitor se afla izvorul vindecarii noastre de pacat
Foto: Arhiva

In persoana divino-umana a Mantuitorului Iisus Hristos se afla izvorul vindecarii noastre de pacat, afirma Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, in Pastorala transmisa cu ocazia Sarbatorii Invierii Domnului - Sfintele Pasti.

"In persoana divino-umana a Mantuitorului Iisus Hristos Cel rastignit si inviat se afla, asadar, izvorul vindecarii noastre de pacat si de urmarile lui: boala, suferinta, moartea si stricaciunea. Taina Pocaintei sau a Marturisirii si iertarii pacatelor, precum si Taina Sfantului Maslu sunt izvoare permanente de vindecare de pacate, de patimi, de boli si de suferinte.

In toate Sfintele Taine ale Bisericii lucreaza harul Preasfintei Treimi, care ne arata iubirea milostiva a lui Hristos, Doctorul sufletelor si al trupurilor noastre (Slujba Sfantului Maslu) si Izvorul tamaduirilor (Slujba sfintirii apei)", explica Patriarhul.

Intaistatatorul BOR considera ca "in timpul vietii Sale pamantesti, de la Nasterea Sa in Betleem pana la Inaltarea Sa la cer pe muntele maslinilor, Hristos-Domnul, prin tot ceea ce este El ca Dumnezeu-Om, prin tot ceea ce invata si face, de fapt vindeca si innoieste, sfinteste si inalta firea noastra omeneasca, pentru ca uneste vointa umana cu vointa divina, implinind voia lui Dumnezeu-Tatal prin smerita ascultare si daruire de sine intru iubire fata de Dumnezeu si fata de oameni".

Patriarhul atrage insa atentia ca "prin Taina Sfantului Maslu se daruieste bolnavilor vindecarea sufleteasca si trupeasca, adica iertarea de pacate si tamaduirea de boala sau alinarea suferintei", insa "pentru vindecarea si mantuirea noastra sufleteasca si trupeasca este nevoie de multa credinta si de multa staruinta in rugaciune, precum si de iubire milostiva fata de semeni".

Mentionand ca "din cauza crizei economice, spitalele s-au rarit, medicii s-au imputinat, medicamentele s-au scumpit, iar bolile s-au inmultit", Patriarhul Daniel reaminteste ca "in acest context nefericit, prin proclamarea anului 2012 ca An omagial al Sfantului Maslu si al ingrijirii bolnavilor, Biserica incearca totusi sa contribuie mai mult la alinarea suferintei".

Aceasta se realizeaza "atat prin lucrarea ei liturgica, duhovniceasca si pastorala (mai ales Sfantul Maslu), cat si prin lucrarea ei social-filantropica si social-medicala (cabinete si centre medicale), inclusiv printr-o cultura medicala a populatiei, prin care oamenii sunt sfatuiti sa pretuiasca mai mult darul sanatatii, evitand bolile, si sa fie recunoscatori fata de persoanele care ii ajuta sa se vindece, mai ales cand ei singuri, din cauza saraciei, nu-si pot plati consultatiile sau medicamentele".

In acest context, Intaistatatorul BOR considera ca "pentru alinarea suferintei si pentru cultivarea sanatatii este nevoie nu numai de o mai intensa cooperare intre Stat si Biserica, ci si de conlucrare intre diferite institutii si organizatii sociale si de caritate", printr-o serie de programe care ar putea fi numite solidaritate pentru sanatate.

"In orice caz, trebuie sa unim mai mult stiinta cu spiritualitatea, arta medicala cu rugaciunea, cuvantul bun cu fapta de ajutorare, grija pentru sanatatea noastra cu grija si pentru sanatatea celor din jurul nostru si a celor mai departe de noi", afirma Preafericitul Parinte, indemnand ca, "in aceste zile de sarbatoare, de lumina si bucurie pentru viata noastra crestina" (...) sa aratam "lumina dreptei credinte si a faptelor bune", sa impartasim si altora "bucuria Invierii Domnului nostru Iisus Hristos, Vindecatorul si Mantuitorul nostru".

Cu prilejul Sfintelor Sarbatori de Pasti, Patriarhul Daniel adreseaza tuturor sanatate si mantuire, pace si bucurie, dimpreuna cu salutul pascal: "Hristos a inviat!".

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#Pastorala Paste Patriarh Daniel, #Pastorala Paste 2012 , #Paste