Ziare.com

Saptamana Patimilor, vineri - rastignirea lui Iisus

Vineri, 03 Mai 2013, ora 16:51

   

Saptamana Patimilor, vineri - rastignirea lui Iisus
Iisus este dus la judecata lui Pilat. Pretorul isi da seama ca este nevinovat si, pentru ca multimea avea dreptul sa ceara eliberarea unui detinut, Pilat o lasa sa aleaga intre Iisus si raufacatorul Baraba.

Arhiereii atata poporul sa ceara moartea lui Iisus. Pilat se spala pe maini de sangele nevinovat, aruncand resposabilitatea asupra poporului evreu.

Iisus este batjocorit, batut si rastignit. O eclipsa si un cutremur insotesc moartea Lui. Iuda se spanzura.

Zi de post negru, in memoria chinurilor si mortii lui Iisus

Dimineata, Caiafa L-a luat pe Iisus si l-a dus la conducatorul roman al Iudeei, la judecata. Pilat din Pont il interogheaza pe Iisus, dar Il gaseste nevinovat de vreo crima impotriva vietii cuiva sau a stapaniriii romane. Arhiereii iudei cer insa pedeapsa capitala pentru Cel care dadea peste cap toata invatatura lor si ordinea din cinul preotesc si se intitula imparat.

Odata cu Iisus mai era judecat un raufacator pe nume Baraba. Potrivit legii, in zi de sarbatoare, evreii aveau dreptul sa ceara gratierea unuui condamnat. Pilat da multimii posibilitatea salvarii vietii Lui Iisus, dar arhiereii incita oamenii sa ceara viata Mantuitorului.

Pilat se spala pe maini, zicand poporului "Nevinovat sunt de sangele Dreptului acestuia. Voi veti vedea. Iar tot poporul a raspuns si a zis: Sangele Lui asupra noastra si asupra copiilor nostri!" (Matei) Iar acesta este pasajul din Scriptura care a determinat prigonirea evreilor sute de ani. Baraba este eliberat.

Ostasii romani Il imbraca pe Iisus, in batjocura, in matie imparateasca de purpura, Ii pun pe cap o coroana de spini, iar multimea Il palmuieste si Il scuipa.

In drumul spre Golgota, dealul executiilor publice, au pus pe un oarecare Cirineu sa care crucea. Singur evanghelistul Ioan spune ca Iisus Si-a carat singur crucea.

Tot in batjocura, romanii au scris pe cruce Iisus Nazarineanul Regele Iudeilor si, de atunci, asa se scrie pe crucea de capatai a mortilor crestini. Implinind prorocirile, romanii isi impart hainele rastignitului.

Dupa urcarea pe cruce, multimea I-a tot cerut Lui Iisus sa demonstreze ca este Fiul Lui Dumnezeu, si sa-I ceara Tatalui sa-L elibereze. "Iar Iisus zicea: Parinte, iarta-le lor, ca nu stiu ce fac." (Luca)

Sfasiat de durerea fizica, la un moment dat Iisus isi arata totusi deznadejdea: "Eli, Eli, lama sabahtani?" (Doamne, Doamne, de ce M-ai parasit?).

Incoltit de remuscari, Iuda inapoiaza arhiereilor cei 30 de arginti si se spanzura. (Matei)

Pe la ora trei dupa-amiaza s-a lasat intunericul, care a tinut trei ore. Multimea isi bate joc in continuare de Iisus, iar soldatii romani Ii dau sa bea otet. Cu un strigat puternic, rastignitul Isi da duhul si, in acel moment, un cutremur puternic zguduie Ierusalimul, crapana catapeteasma templului de sus pana jos.

La caderea serii, unul dintre adeptii secreti - Iosif din Arimateea - cere lui Pilat trupul Invatatorului, il infasoara in giulgiu dupa randuiala evreiasca si Il ingroapa intr-un mormant sapat in stanca, pe care il inchide cu un bolovan. Maria Magdalena si o alta Marie au ramas peste noapte sa vegheze mormantul.

In vinerea mare se tine post negru - fara mancare si apa. In biserici nu se savarseste liturghie, dar seara se tine slujba prohodului, la sfarsitul caruia se inconjoara biserica cu Sfantul Aer, pe sub care credinciosii trec mai apoi.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2732 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"...aruncand resposabilitatea asupra poporului evreu"

?

 

Domnului Isus Ii sosise ceasul de-a prelua asupra Sa păcatul intregi

De aceea Domnul s-a dus in grădina Ghetsimani tocmai pentru a fi găsit de Iuda, nu pentru a scăpa de acesta. Iuda a fost doar un ghid pentru “mainile păcătosilor" care L-au insfăcat pe Fiul omului…

 

iar bati cimpii? credeam c-am scapat de tine

Ai disparut 3 zile, ai reaparut in fata lui maricica, deci ai inviat... pt ea

(continuare...)

- Ale cui au fost acele maini?
- Ale noastre, ale tuturor!
Regizorul care a turnat filmul cu patimile Domnului Isus (The Passion), fiind intrebat cine crede el că de fapt L-a condamnat si răstignit pe Domnul Isus Hristos, a răspuns prompt: “Noi toti".
Ce-au făcut apoi “mainile" noastre? Au infăptuit cea mai mare trădare a istoriei, cea mai mare nedreptate comisă in istorie impotriva Fiului lui Dumnezeu. Am comis cea mai mare crimă – ne-am unit cu totii, si-am ucis pe Creatorul nostru.
Fiecare din noi L-am dat la moarte pe Domnul Isus Hristos!

 

Erata. (Complectare la titlul de mai sus putin...)

Domnului Isus Ii sosise ceasul de-a prelua asupra Sa păcatul intregii omeniri.

 

isus: "doamne, doamne, de ce m-ai parasit?"

nu te-a parasit, de fapt te-a iubit lasindu-te sa fii rastignit.

PS Data viitoare sa nu te mai mas***bezi crezind ca nu te vede nimeni.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor