Statu la vase in Lunea Pastelui, obicei secular unic in tara (Video)

Luni, 02 Mai 2016, ora 15:40
2928 citiri
Statu la vase in Lunea Pastelui, obicei secular unic in tara (Video)
Foto: Digi 24 TV

Tinerii dintr-o comuna din Muntii Sebesului care s-au casatorit in perioada de la Pastele precedent pana la inceputul Postului Mare au fost, luni, cinstiti cu daruri de catre rude si prieteni in cadrul obiceiului Statu la vase, o traditie seculara, intrerupta dupa 1989 si reluata in 2008.

"Statu la vase in Lunea Pastelui" de la Sugag este un stravechi obicei, unic in tara, care reuneste atat sarbatoarea intemeierii unei familii, cat si sarbatorirea Sfintei Invieri a Domnului.

Anul acesta au fost sarbatorite in curtea bisericii din centrul comunei 5 cupluri care si-au legat destinele in ultimul an, numar mai mic decat in 2015, cand au fost sapte perechi, si mult mai putine decat in 2014, cand au fost 14 familii nou-intemeiate.

Tinerii s-au imbracat in costumul popular specific zonei, avand in plus la brau o panglica albastra, care simbolizeaza infinitul si, in consecinta, trainicia cuplului proaspat casatorit.

Fiecare pereche a avut in fata sa o masa impodobita cu patru randuri de fete de masa tesute la razboi si, neaparat, o vaza cu flori, care simbolizeaza trecerea prin cele mai importante momente ale ciclului vietii, de la nastere si pana la moarte.

Pe colturile mesei a fost asezat cate un colac sau un cozonac rotund, ritualic, iar in mijloc a fost pus un cozonac mai mare, impletit, pe care mirii l-au dat apoi nasului.

Dupa ce preotii din comuna i-au binecuvantat pe tinerii casatoriti, a inceput alaiul celor care le-au oferit diverse daruri, in special vase, intotdeauna in numar de doua. Tinerii au primit si cate un ciubar, care are functia ritualica de a-i uni pe cei doi, la finalul obiceiului acesta fiind folosit pentru transportul cadourilor primite de la membrii comunitatii si purtat de proaspata familie pana acasa, pe jos.

Organizatorii au pregatit pentru participanti si un spectacol folcloric, sustinut de diversi solisti din zona, Ansamblul Folcloric al Judetului Alba si Formatia de fluierasi din Sugag.

La Statu la vase in Lunea Pastelui au asistat cateva sute de persoane, printre care si multi turisti straini.

Intrerupt dupa 1989, obiceiul a fost reluat in 2008 cu ajutorul specialistilor de la Centrul de Cultura Augustin Bena Alba.

Atestata documentar in 1575, Sugag este o localitate infiintata de pastorii margineni. Asezata intre Muntii Sureanu si Cindrelului, comuna Sugag numara sapte sate, intinse pe o suprafata de 240 de kilometri patrati, si in jur de 3.000 de locuitori.

Video: youtube/ziarul unirea

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#obicei Paste Sebes , #Paste