De la cititori: Romanii si mancarea pentru caini

Miercuri, 18 August 2010, ora 13:55
4230 citiri
De la cititori: Romanii si mancarea pentru caini
Foto: atitudineaonline

Treceam de curand pe langa o piata agroalimenara dintr-un oras din vestul tarii, cand dinspre piata au inceput sa fuga oameni innebuniti, de parca scapasera de la o casa de alienati. M-am dus sa vad si eu ce se petrece si mai ales, de ce?

Nu era decat un control al unor comisari UE insotiti de jandarmi, care voiau sa constate daca erau respectate nu stiu ce directive date de Uniune. "Asa ne trebuie, daca ne-am bagat in Uniune!", ziceau multi cu naduf, uitand de marile avantaje pe care le aduce Romaniei faptul ca e membru UE. Dar ce puteai cere atunci de la niste bieti tarani care-si vindeau si ei marfa intr-o piata?

Desigur ca nu e rau sa avem cu totii siguranta ca alimentele vandute in piete sunt produse igienic si nu pot sa nu ma intreb ce face ciobanul din varful muntelui, cand framanta branza si in acelasi timp ii dau ghiont nevoile? Dar asta este alta problema. Asa ca mi-am adus aminte de cum au rezolvat ungurii problema asta, care a fost si la ei acuta.

Ungurii au fost si ei terorizati de astfel de controale, pana cand unuia dintre ei i-a venit ideea sa puna o eticheta pe branza lui cu "Mancare pentru caini". Venea clientul, gusta branza si daca-i placea cumpara, ignorand eticheta. Cand veneau jandarmii, omul o tinea pe-a lui, ca el asta vinde si gata. Au ras probabil comisarii si jandarmii de Pacala asta al lor si asa s-au molipsit ungurii unii de la altii incat exemplul s-a generalizat repede.

M-am mirat ca in orasul din vestul tarii, unde toate micile magazine se numeau ABC-uri ca in Ungaria vecina, experienta asta nu era si ea aplicata. Mi-am dat insa repede seama ca acest tertip nu putea avea succes decat daca jandarmii si comisarii controlori ar fi fost de omenie, asa cum se pare ca erau cei din Ungaria.

Cu niste comisari abuzivi si plini de exces de zel gresit inteles, nu aveau bietii oameni de la noi nicio sansa sa scape de amenda. Parca aud vreun comisar arogant si plin de sine: "Ce ba, te crezi smecher?" Si poc, o amenda mare cat roata carului, ca doar cine are puterea in Romania are si dreptatea.

Dar daca o piata intreaga ar fi vandut numai "Mancare pentru caini" si s-ar fi solidarizat toti ca unul, chiar si cea mai acerba aroganta ar fi trebuit sa se moaie. Daca insa aceasta minima hotarare in a-ti apara drepturile lipseste si toti prefera mai bine sa o ia la sanatoasa, sigur ca nimic nu se va schimba in tara asta care, fie vorba intre noi, ar merita o soarta mai buna.

Asa ca vor mai fugi inca romanii nostri mult timp de prin piete, daca asa de mare este groaza ce li s-a cuibarit in suflet, de parca tara asta nu ar fi si a lor. Mai ales a lor, a celor care muncesc si produc chiar si o amarata de branza care nu respecta normele UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#norme UE branza, #controale UE piete , #piete