Aberatia zilei: Dorel a dus gunoiul la groapa cu excavatorul. Acum sparge muntii ca sa-l scoata

Joi, 25 August 2016, ora 13:29
10692 citiri
Aberatia zilei: Dorel a dus gunoiul la groapa cu excavatorul. Acum sparge muntii ca sa-l scoata
Foto: Digi 24 TV

Inconstienta maxima in Bihor. Mai multe primarii sunt suspectate (si una chiar dovedita) ca ingroapa gunoaiele in pamant sau le arunca in grote, pentru a nu mai fi nevoite sa ecologizeze zonele respective.

Vigilenti, inspectorii de Mediu au venit, au constatat, au amendat drastic si au cerut indepartarea gunoaielor.

Controalele au inceput in urma cu circa o luna, cand inspectorii Garzii de Mediu au descoperit "urmele" lasate de "Dorel" in zona Padis, din Muntii Apuseni, relateaza Digi24.

"Am gasit doline pline ochi efectiv cu gunoaie, cu zeci de metri cubi de deseuri. In loc sa curete zona, edilii au dus gunoaiele in grotele formate in calcar (...) Autoritatile publice locale care trebuiau sa faca ecologizarea respectiva au lucrat un pic pisiceste, din nefericire - au colectat o mica parte din deseuri, celelalte au fost acoperite spargand dolinele, facand efectiv un dezastru", a declarat Robert Szep, comisar general adjunct al Garzii Nationale de Mediu, pentru sursa citata.

Primaria din Budureasa, prinsa cu mata-n sac, a fost amendata cu 100.000 de lei si a primit termen 30 de zile sa ecologizeze zona. Edilii au marturisit ca au folosit un excavator pentru a arunca gunoaiele in gropi.

Acum, marea problema este ca nu e usor de ajuns la ele, pentru a le scoate, desi un reprezentant al Primariei Budureasa a dat asigurari ca dolina va fi refacuta, dar atat "cat se poate".

"Datorita conformatiei geologice a dolinei, deseurile nu pot fi scoase cu un utilaj simplu si astfel cerem ajutorul speologilor", a declarat Agnes Keresytes, comisar in cadrul CGM Alba.

Comisarii Garzii de Mediu sustin ca si alte primarii din zona au procedat la fel, dar realitatea in toata complexitatea ei va fi cunoscuta abia la finalul controalelor.

Acum, sa stam stramb si sa judecam drept. Radem de solutia inedita gasita de primari, cand de fapt ar trebui sa plangem gandindu-ne la tonele de mizerii lasate in urma lor de turistii inca necivilizati.

Dar ce zicem noi de turistii din Apuseni? In Bucuresti, capitala Romaniei europene, maldarele de gunoaie au ajuns sa faca parte din peisajul cotidian, fara ca acest lucru sa mai mire pe cineva.

Pe de alta parte, aceeasi Romanie europeana a cheltuit in urma cu 5 ani 1,2 milioane de euro pe un sistem informatic de monitorizare a deseurilor care este si acum nefunctional, dupa cum a constatat ministrul Mediului, Cristiana Pasca Palmer.

Cum de nu s-a sesizat nimeni in tot acest timp? Asta e o alta aberatie, la care, cel mai probabil, vor da raspuns cat de curand Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si Departamentul pentru Lupta Antifrauda (DLAF).

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#gunoaie Apuseni aruncate grota , #poluare