Aerul din metroul bucurestean este cancerigen

Vineri, 26 Iulie 2013, ora 14:39
6536 citiri
Aerul din metroul bucurestean este cancerigen
Foto: Arhiva

Ion Radoi, presedintele Sindicatelor de la Metrou, a dezvaluit intr-o conferinta sustinuta joi ca aerul de la metrou este atat de toxic incat poate fi cancerigen.

Pe site-ul Metrorex, insa, la sectiunea dedicata declaratiei politice de mediu, semnata de conducerea regiei, scrie "managementul la cel mai inalt nivel este permanent preocupat de atingerea si demonstrarea performantei de mediu".

"Inca din faza de proiectare asa s-au gandit atunci gurile de aerisire, dar nici nu s-au facut demersurile si nici nu s-au alocat sumele necesare ca sa schimbam gurile de aerisire. Am avut prilejul sa citim in presa ceea ce stiam noi toti cei care lucram la metrou: ca aerul de la metrou ne poate imbolnavi de cancer.

Este vorba de un institut suedez care a facut cercetari inclusiv la metroul din Bucuresti si care a ajuns la concluzia ca intr-adevar se depaseste de opt ori limita maxima admisibila a noxelor in metrou. Studiul a mai fost facut si la alte metrouri, dar aceasta incalcare a normelor este valabila in Bucuresti", a declarat Radoi, potrivit Pro TV.

Liderul de sindicat a mai spus ca, din anii '90 pana acum, lucratorii din subteranul bucurestean pierd 15 colegi, in fiecare an, inainte de a iesi la pensie.

Potrivit lui Matt Loxham, de la Universitatea Southampton, praful ultrafin creat de otelul trenurilor in miscare contine particule atat de mici incat penetreaza mai usor si mai adanc plamanii decat particulele mari ce se gasesc de regula in mediu. Particulele mari nu impun probleme atat de mari, tocmai pentru ca din cauza dimensiunilor ele sunt blocate de pasajele nazale.

In schimb, particulele ultrafine se pot infiltra in stratul superior al tesutului pulmonar si pot intra in fluxul sanguin de unde pot ajunge in creier, rinichi sau ficat.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#aer metrou Bucuresti cancer, #aer metrou Bucuresti toxic , #poluare
Comentarii