Ziare.com

Europa toxica: 95% dintre locuitorii oraselor respira un aer excesiv de poluat

Marti, 25 Septembrie 2012, ora 10:50

   

Europa toxica: 95% dintre locuitorii oraselor respira un aer excesiv de poluat
Pana la 95% dintre locuitorii oraselor din Europa respira un aer excesiv de poluat, in special cu particule fine, releva Agentia Europeana pentru Mediu (AEE), intr-un raport publicat recent si la intocmirea caruia s-a tinut cont de criteriile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Dupa normele de calitate a aerului ale Uniunii Europene, care sunt mai putin stricte, doar o treime dintre europenii care locuiesc la oras ar fi afectati.

Substante periculoase

"In ciuda imbunatatirii legislatiei de mediu si a unor succese obtinute in asigurarea calitatii aerului, cei mai multi europeni respira inca aer care contine substante periculoase", se precizeaza in raportul AEE. "Poluarea aerului reduce cu aproape doi ani speranta de viata in orasele si regiunile cele mai poluate", a declarat Jacqueline McGlade, presedinta acestei asociatii, potrivit 7sur7.be.

Particule fine

Cele mai multe riscuri pentru sanatate sunt legate de concentratia de pulberi fine in suspensie, emise in special de traficul urban si de industrie. Acestea sunt incluse printre factorii care stau la originea bolilor cardiace si a celor respiratorii, inclusiv a cancerului pulmonar.

Cei mai uzuali indicatori de masurare a concentratiei de pulberi fine in suspensie sunt PM10 (particule mici, cu diametrul mai mic de 10 micrometri) si PM 2,5 (particule foarte fine, cu diametrul mai mic de 2,5 micrometri). Acestea din urma se apreciaza ca sunt mai periculoase, deoarece pot patrunde adanc in tesuturi.

Norme de masurare a poluarii diferite

Potrivit limitelor zilnice indicate de UE, in 2010, 21% din populatia urbana din Europa a fost supusa la concentratii riscante pentru sanatate ale pulberilor fine PM10, iar in ceea ce priveste pulberile foarte fine PM2,5, cifra populatiei expuse se ridica la 30%.

Potrivit insa normelor impuse de Organizatia Mondiale a Sanatatii, se ajunge la cifre ingrijoratoare: 81% pentru expunerea la PM10 si 95% pentru expunerea la PM2,5.

Jacqueline McGlade, de la Agentia Europeana pentru Mediu, considera ca normele permisive ale UE trebuie revizuite, pentru o corecta informare a populatiei si pentru impulsionarea luarii de masuri impotriva poluarii: "Subliniez urgenta reconsiderarii legislatiei privind calitatea aerului", a notat aceasta in respectivul raport.

Cele mai poluate zone din Europa

Potrivit datelor furnizate de aceasta organizatie, cele mai poluate zone din Europa sunt centrele urbane si industriale din Europa de Est si Europa centrala, Italia de Nord si estul Frantei.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2740 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Alegere dificilă: "Să mori de foame, sau de fum?"!

.

 

excelent comentariu

nu prea avem de ales, asta este realitatea

In tari civilizate (cu adevarat)

platformele industriale sunt situate in afara oraselor iar emisia de noxe este riguros controlata. Solutii ar fi, trebuie numai sa vrem!Platforma pentru solutionarea online a litigiilor