Fapte incredibile despre poluare - (Partea I)

Duminica, 02 Decembrie 2012, ora 23:41
13975 citiri
Fapte incredibile despre poluare - (Partea I)

In afara de faptul ca ne otraveste viata, poluarea produce un dezechilibru in intregul mediu atat de armonios al naturii, cu efecte dezastruoase, atat asupra animalelor, cat si a vegetatiei. Clima resimte si ea consecintele.

Chiar si zgomotul este un tip de poluare care ar trebui limitat. Studiul si impiedicarea poluarii au devenit o ramura importanta a stiintei, o preocupare majora a cercetatorilor si expertilor in domeniu.

Pentru publicul larg insa nu este lipsit de importanta sa ia cunostinta de curiozitatile unor fapte la care nu ne-am fi asteptat, dar care s-au constatat a fi realitati, poate amuzante la prima vedere, dar tragice in fondul lor - noteaza portalul kabanik, prezentand mai multe exemple:

* In India, mor uneori pana la o mie de copii pe zi, ca urmare a diareei si altor boli provocate prin consumul apei contaminate. Este de retinut ca adultii sunt relativ mai rezistenti la acesti factori agresivi, in fata carora organismul si-a creat o relativa imunitate de-a lungul vietii.

* Americanii cumpara peste 29 milioane recipienti cu apa plata pe an. Pentru realizarea lor, industria consuma 17 milioane barili de titei, cantitate suficienta pentru alimentarea cu carburanti a unui milion autoturisme timp de un an, la un consum mediu.

* Dintre recipientii rezultati dupa consumul apei plate, numai 13% sunt reciclati. Descompunerea in natura a celorlalti dureaza cel putin un secol, iar uneori mai mult timp. Daca recipientii sunt arsi, substantele nocive, inclusiv metalele grele, aruncate in aer, aduc mediului prejudicii mult mai grele, decat daca recipientii ar zace un secol in gropile de gunoi.

* Dupa cunoscutul tsunami din Japonia, materialele adunate de ape nu s-au risipit in Ocean. Dimpotriva, vartejul le-a adunat laolalta, formand un fel de insula, care pluteste in deriva. Specialistii au calculat ca, in curs de doi ani, ea va ajunge pana in insulele Hawaii, iar in anii urmatori va aborda coastele vestice ale Americii.

* S-a calculat ca ambalajele nefolosite, care sunt deversate anual in oceane - sub o forma sau alta - cantareasc 7 miliarde kilograme. Revine cate un kilogram de fiecare locuitor al planetei.

* In fiecare an, din cauza deseurilor de tot felul deversate de oameni, isi gesesc moartea pe planeta un milion de pasari si 100.000 vietuitoare marine sau mamifere.

* Aerul poluat din China este transportat de curenti pana pe tarmurile Americii in timp de aproximativ cinci zile (in functie, fireste de conditiile meteorologice). Aerul transportat dinspre Asia spre continentul american impiedica formarea precipitatiilor, ceea ce a determinat deja o reducere a acestora.

* Un studiu, elaborat de OMS in 2010, a aratat ca acei copii ale caror familii locuiesc in aproperea autostrazilor, sunt mai predispusi sa se imbolnaveasca de autism, decat oricare altii. Cercetatorii apreciaza ca situatia este o consecinta a gazelor de esapament aflate in atmosfera in apropierea marilor cai de circulatie.

* Cercetatorii britanci au costatat ca poluarea apelor din Regatul Unit are drept consecinta modificarea sexului pestilor masculi din rauri. Ei devin pesti femele, fara a avea insa capacitatea de reproducere. S-a emis ipoteza ca hormonii continuti in materialele deversate in canalizare constituie principala cauza a acestei situatii.

Exemplele de acest fel sunt multe. Urmariti luni partea a doua a acestui material.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#poluare mediu, #efecte poluare, #copii morti poluare, #deseuri poluare efecte , #poluare