Ministrul Mediului vrea sa reduca poluarea in Ploiesti folosind prognoza meteo pe 3 zile

Vineri, 08 Septembrie 2017, ora 11:03
4516 citiri
Ministrul Mediului vrea sa reduca poluarea in Ploiesti folosind prognoza meteo pe 3 zile
Foto: Facebook / Gratiela Gavrilescu

Rafinariile vor trebui sa achizitioneze pe cheltuiala lor statii de monitorizare a aerului si, pe de alta parte, sa isi deruleze activitatea in concordanta cu "prognoza meteo cu pana la 3 zile in avans", pentru reducerea poluarii, a anuntat, joi, ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu.

Declaratiile au fost facute in cadrul unei intalniri cu operatorii instalatiilor de rafinare a petrolului si a gazului din judetul Prahova.

Ministrul a explicat ca a cerut rafinariilor sa achizitioneze pe banii lor statii de monitorizare a aerului, dar, pentru ca nu monitorizarea e o problema, fiindca in Ploiesti exista deja 8 astfel de statii, a mai cerut sa se tina cont si de prognoza meteo pe 3 zile.

"Am propus celor prezenti o serie de masuri realiste si eficiente, prin aplicarea carora vom realiza ceea ce ne dorim cu totii: un aer mai curat si mai putin disconfort pentru cetateni. In principiu, este vorba despre achizitionarea, pe cheltuiala rafinariilor, a unor statii de monitorizare proprii, rezultatul masuratorilor acestora fiind destinat atat transmiterii catre Agentia de Protectie a Mediului, cat si, printr-un sistem agreat, cetatenilor, pentru ca acestia sa afle, in timp util, informatiile care ii intereseaza.

Dar cum nu monitorizarea este o problema, pentru ca Ploiestiul deja beneficiaza de opt puncte de monitorizare din care doua - mobile, le-am propus operatorilor sa incheie un parteneriat cu Administratia Nationala de Meteorologie, astfel incat agentii economici sa cunoasca prognozele cu pana la 3 zile in avans, iar rafinariile sa isi diminueze procesul tehnologic in conformitate cu presiunea si circulatia curentilor de aer pentru a se putea realiza o dispersie care sa nu creeze disconfort", a declarat viceprim-ministrul si ministrul Mediului, Gratiela Leocadia Gavrilescu, citata intr-un comunicat al Ministerului Mediului.

In context, ministrul Mediului a precizat ca toate acestea sunt doar "prime masuri", inaintea celor obligatorii, pe care rafinariile le vor avea de intreprins din 2018, pentru a li se putea revizui autorizatia de functionare, conform directivelor europene specifice.

"De la aceasta data, operatorii vor fi obligati sa isi colecteze fugitivele si sa le dirijeze la cos si, de asemenea, sa isi monitorizeze mirosurile rezultate in urma procesului tehnologic. (...) Dincolo de aceste aspecte de ordin tehnic, le-am cerut, insa, invitatilor de astazi sa isi schimbe si modul de comunicare, atat cu Ministerul si autoritatile locale de mediu si primarii, cat si cu cetatenii si chiar comunicarea intre dumnealor", a mai spus Gavrilescu.

Ministrul Mediului a mai vorbit si despre situatiile de avarie, care trebuie asumate intr-un mod transparent, subliniind totodata ca "a da vina pe un alt operator nu este o solutie".

La intalnirea desfasurata joi la Ministerul Mediului au participat reprezentanti ai companiilor Petrotel Lukoil, Rompetrol Rafinarie, Rafinaria Astra Romana, OMV Petrom, KPMG, precum si reprezentantii ai institutiilor din subordinea ministerului.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#poluare Ploiesti rafinarii prognoza ANM , #poluare