Norul de cenusa pleaca marti din Romania

Luni, 10 Mai 2010, ora 13:55
3016 citiri
Norul de cenusa pleaca marti din Romania

Norul de cenusa vulcanica provenit din Islanda a ajuns, luni dimineata, in jurul orei 9.00, deasupra vestului extrem al Romaniei, in stratul dintre sol si circa 6.000 de metri altitudine.

Potrivit meteorologilor, in cursul noptii de luni spre marti norul se va deplasa spre partea centrala si de est a tarii, urmand ca, potrivit estimarilor sa paraseasca teritoriul Romaniei in cursul zilei de marti.

Aurora Bell, directorul Departamentului de Prognoze din cadrul ANM, a declarat pentru Ziare.com: "Norul are o deplasare de la vest spre est a tarii, va inainta catre regiunile estice, astfel incat la noapte va fi mai mult pe regiunea centrala si de est a tarii.

Spatiul aerian romanesc nu se va inchide luni, anunta Aviatia Civila

Ceea ce inseamna ca vestul Romaniei se elibereaza. Este greu de facut o estimare pe termen lung, prognozele celor de la Mett Office merg in pasi apropiati, pentru ca au un impact foarte mare asupra publicului. Dupa estimarile noastre ar trebui ca in cursul zilei de marti, norul sa iasa din tara".

Norul de cenusa nu va afecta sanatatea romanilor, "toate concentratiile de particule sunt mult sub pragul de periculozitate". "Daca stati intr-un bar langa un fumator, este mai periculos decat daca stati sa inspirati acest nor de cenusa", a precizat specialistul.

Vulcanul din Islanda va perturba traficul aerian toata vara

Singurele probleme care ar putea interveni ar fi la nivelul aviatiei, dar, asa cum ne-a spus meteorologul, "se pare ca nu se va lua masura inchiderii spatiului aerian".

Din datele detinute pana acum de ANM, eruptia vulcanului islandez Eyjafjallajokull a fost mai puternica decat pana acum, dar norul de cenusa s-a ridicat la altitudini mai mari. "El erupe la inaltime putin mai mare, dar concentratia de pulberi este mai slaba decat cea de data trecuta", ne-a declarat Aurora Bell.

Luni la pranz, nici unul dintre aeroporturile Romaniei nu era inchis, zborurile anulate fiind spre Italia si Spania.

Ministerul Mediului si Padurilor monitorizeaza permanent, prin Administratia Nationala de Meteorologie si Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, atat traiectoria norului de cenusa, cat si concentratia particulelor in aerul ambiental.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 16 aprilie, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei la...
#nor cenusa Romania, #cenusa vulcan Islanda, #trafic aerian cenusa , #poluare