Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Orasele cel mai putin poluate din lume

Miercuri, 30 Mai 2012, ora 09:10
10157 citiri
Orasele cel mai putin poluate din lume
foto infoniac

In ciuda faptului ca marile metropole sunt caracterizate printr-un grad ridicat de poluare, exista orase mari, unde municipalitatea se ingrijeste sa redea mediului cadrul natural, care ii este caracteristic.

In mod poate neasteptat, nu sunt putine, iar cateva dintre ele ies cu totul din comun si merita sa fie evidentiate - noteaza Infoniac.

Vancouver, Canada

Vancouver este lider mondial in ce priveste folosirea energiei hidroelectrice. Peste 90 la suta din energia sa foloseste surse de energie produsa de ape, iar restul de 10% hidrocarburi, dar si energie solara sau eoliana.

Orasul are 300 km piste pentru bicicisti amenajate si intens folosite. Vancover este evidentiat ca avand cele mai mici emisii de gaz carbonic pe cap de locuitor de pe planeta.

In prezent, 20% dintre autovehiculele aflate in circulatie folosesc exclusiv surse electrice de energie, iar cifra va creste cu 15% pana in anul 2020. Tot pana in acel an, primaria a prevazut masuri privind amenajarea de spatii verzi printre constructii, dar si folosirea exclusiv a materialelor ecologice in acest domeniu.

San Francisco, SUA

Pare ciudat faptul ca una din marele metropole ale lumii, orasul San Francisco, reuseste sa mentina un aer deosebit de pur mai ales prin gestionarea rationala a deseurilor si regenerarea lor.

Fostul primar al orasului, Gavin Newson, a aplicat masuri energice si sustinute privind mediul in oras, indeosebi pentru a-l face atractiv tursitilor, foarte sensibili in ultimii ani cu privire la factorul ecologic, iar actiunea sa a reusit.

Conform statisticilor, San Francisco recicleaza 77% din deseurile orasului, iar spatiile verzi ocupa 20% din suprafata urbana, ceea ce reprezinta o pondere ridicata pentru un oras industrializat. In San Francisco, sunt amenajate 500 de "cladiri verzi", certificate in acest sens de catre Organizatia de alimentare cu energie LEED.

Sunt prevazute pana la sfarsiutl acestui an sa circule in oras 60 electromobile alimentate exclusiv electric, si 5.000 vehicule hibride pentru care au fost amenajate 2.750 statii de alimentare specifice.

Oslo, Norvegia

Datorita faptului ca doua treimi din suprafata orasului Oslo este constituita din paduri, ape si terenuri agricole, capitala Norvegiei a ajuns sa fie unul din cele mai curate metropole din Europa. Aici functioneaza renumitul "iluminat inteligent", un sistem capabil sa intensifice sau sa diminueze consumul de energie, in functie de trafic.

Deasmenea, in Oslo se foloseste biometan din deseuri, pentru transportul public. Pe strazile orasului circula 1.700 vehicule electrice si, pentru incurajarea folosirii lor, primaria a initiat parcarea gratuita a acestora in orice parcare din oras.

Elecromobilele se bucura de numeroase facilitati printre care si aceea ca le este permis sa circule pe acele strazi care sunt destinate exclusiv transportului in comun.

Pentru incalzirea acestui oras nordic, Norvegia, desi dispune de propriile hidrocarburi, foloseste in proportie de 80 % energie regenerabila, din deseuri reciclate.

Curitiba, Brazilia

Orasul s-a facut remarcat datorita numeroaselor premii internationale, pentru activitatile sale de pastrarea mediului. In anii '70 a fost elaborat un plan pe termen lung, privind mentinerea starii ecologice a cadrului urbanistic. Acest plan este riguros respectat si in prezent, constituind un mod structurat de conservare a mediului natural.

Fata de situatia din 1970, cand in oras exista un mp de spatiu verde pe cap de locuitor, astazi acest parametru s-a dezvoltat, atingand cifra rar intalnita de 52 mp. Este de remarcat ca au fost pantati peste 1,5 milioane pomi, o adevarata padure, dispersata, in lungul tuturor cailor de comuncatie ale orasului.

Copenhaga, Danemarca

Capitala Danemarcei este orasul biciclistilor si al bicicletelor. In Copenhaga, 1,2 milioane persoane merg la lucru zilnic pe bicilete, pentru care primaria a pus la dispozitie piste amenajate in lungime de 350 km.

O caracteristica a Danemarcei este aceea ca 19% din energia tarii este de natura eoliana, autoritatile incurajand folosirea fortei vantului, spatiile pretandu-se acestui scop.

Copenhaga si-a propus ca, pana in anul 2025, sa devina prima capitala a lumii cu zero emisii de carbon.

De asmenea, autoritatile au emis o lege, privind "politca spatiilor verzi", care obliga toti constructorii sa planteze vegetatie pe terasele, acoperisurile si chiar pervazurile prin a caror realizare au afectat vegetatia.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#orase nepoluate, #top orase putin poluate, #orase fara poluare , #poluare