Orasele cu cel mai poluat aer

Luni, 28 Martie 2016, ora 23:27
5954 citiri
Orasele cu cel mai poluat aer
Foto: Pixabay/Unspalsh

Saptamana trecuta, Organizatia Mondiala a Sanatatii a estimat ca 8,2 milioane dintre decesele anuale sunt legate de poluarea aerului. Poluarea cu particule fine, termen cunoscut drept PM 2.5, trebuie sa fie sub 25 de micrograme pe metru cub. Adevarata problema apare cand cantitatea depaseste 35,5 micrograme pe metru cub.

In aceste conditii, Science Alert a realizat, citand Business Insider, un top al oraselor cu cel mai poluat aer.

Cele mai poluate orase din lume

Locul zece este ocupat de Lucknow (96 µg/m3), un oras din nordul Indiei si unde calitatea aerului se incadreaza in categoria "nesanatos". Emisiile de la masini reprezinta un factor important in poluarea aerului din Lucknow.

Pe locul noua se afla tot un oras din India, Ahmedabad (100 µg/m3). Aici poluarea este pusa pe seama constructiilor din oras, intreaga localitate fiind un imens santier.

Locul opt este ocupat de Khorramabad (102 µg/m3), unde exista cel mai poluat aer din Iran. Orasul este un centru agricol, acest lucru fiind cauza pentru calitatea foarte slaba a aerului.

Orasele cel mai putin poluate din lume

Rawalpindi, din Pakistan, urmeaza pe locul sapte, cu 107 µg/m3. Orasul geaman al capitalei Islamabad are probleme cu poluarea aerului din cauza utilizarii automobilelor personale de catre cetateni.

Tot Pakistanul se afla si pe locul urmator, sase, cu Peshawar (111 µg/m3). Pe langa masinile si emisiile industriale, aerul este poluat si de emisiile provenite de la fabricile de caramida.

Aceeasi tara ocupa si locul cinci cu orasul Karachi (117 µg/m3), de vina fiind masinile, emisiile industriale si urbanizarea rapida.

Pe locul patru intalnim Raipur (134 µg/m3), un alt oras din India, urmat de Gwalior (144 µg/m3), tot din India.

Ultimele doua locuri din top sunt ocupate tot de India, cu Patna (149 µg/m3) si Delhi (153 µg/m3).

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#orase aer poluat, #orase poluate, #poluare orase , #poluare