Capitala poate pierde inca 3,5 hectare de spatiu verde

Marti, 05 Octombrie 2010, ora 00:36
1843 citiri
Capitala poate pierde inca 3,5 hectare de spatiu verde
Foto: Arhiva

Capitala ar putea pierde alte 3,5 hectare de spatiu verde, potrivit unui Plan Urbanistic Zonal care ar urma sa fie votat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) si care propune schimbare destinatiei unui teren, avertizeaza reprezentantii societatii civile.

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) reglementeaza o suprafata de 3,5 hectare de pe strada Parcului din zona Poligrafiei, a carei destinatie ar putea fi astfel schimbata din spatiu verde in spatiu construibil.

Proiectul de hotarare a CGMB pentru aprobarea acestui PUZ este in dezbatere publica pana marti. Tot pana marti, in dezbatere publica se afla si proiectul de hotarare "in oglinda", respectiv de respingere a PUZ pe motiv ca, in Planul Urbanistic General, terenul de 3,5 hectare este prevazut ca fiind spatiu verde.

O ordonanta de urgenta a guvernului din 2007 prevede ca "schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, reducerea suprafetelor acestora ori stramutarea lor este interzisa, indiferent de regimul juridic al acestora".

De altfel, si reprezentantii celor 40 de organizatii neguvernamentale membre ale Platformei pentru Bucuresti considera ca fiind ilegala schimbarea destinatiei terenului din planul urbanistic ce va fi supus la vot in CGMB.

Se va construi o cladire de 12 etaje

Beneficiarii PUZ sunt Facultatea de Drept si o cunoscuta avocata cu interese in domeniul imobiliar, Lucia Chereches, care, de altfel, au amenintat municipalitatea cu actiune in justitie daca nu primesc o hotarare favorabila. Cele doua parti interesate vor ca in zona sa se construiasca o cladire de 12 etaje, inalta de 45 de metri.

In primavara acestui an, Chereches a avut o disputa imobiliara cu primarul sectorului 1, Andrei Chiliman. Acesta as spus ca nu ii va da avocatei autorizatie de demolare pentru doua case de pe Soseaua Kiseleff. Avocata a castigat procesul cu primarul, acesta fiind obligat de instanta sa plateasca cheltuieli de judecata de 5.000 de lei si o penalizare de cate 50 de lei pentru fiecare zi pana la semnarea autorizatiilor de demolare.

Potrivit datelor municipalitatii, unui locuitor din Capitala ii reveneau, acum doi ani, 16,38 metri patrati de spatii verzi. In anul 2010, autoritatile locale ar trebui sa asigure, potrivit normelor Uniunii Europene, minimum 20 de metri patrati de spatii verzi pe cap de locuitor, suprafata urmand sa creasca la 26 de metri patrati pana la sfarsitul anului 2013.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Capitala pierde spatiu verde, #constructie cladire noua , #primaria