Consolidarea sediului Primariei Capitalei, blocata - vezi de ce

Duminica, 13 Martie 2011, ora 15:07
2169 citiri
Consolidarea sediului Primariei Capitalei, blocata - vezi de ce

Primaria Capitalei cauta un alt proiectant pentru consolidarea sediului din bulevardul Regina Elisabeta, dupa ce a reziliat contractul cu fostul proiectant, SC Proescom SRL, si verifica acum proiectul intocmit de acesta, se arata intr-un document al Inspectoratului de Stat pentru Constructii.

Surse din primarie spun ca rezilierea din 29 noiembrie 2010 inseamna, practic, blocarea lucrarilor principale.

Pe de alta parte, un nou proiect ar insemna o noua licitatie pentru lucrarile de executie. Iar asta in conditiile in care tocmai proiectul tehnic ar fi indepartat unele firme de constructii cunoscute pe plan international sa participe la prima licitatie pentru contractul aferent lucrarilor de consolidare propriu-zise, mai spun aceleasi surse.

Licitatia din 2010 pentru contractul de 45 milioane lei, aferent lucrarilor de executie a consolidarii, a fost castigata de firma Rotary International SRL. Din cauza blocajului care a intervenit, firma executa, in prezent, doar lucrari de decopertare pardoseli, demontare instalatii si tamplarie.

Principala problema a proiectului de consolidare in forma actuala este legata, conform specialistilor in domeniu, de metoda aleasa, respectiv cea a izolarii seismice. Aceasta metoda inseamna suspendarea cladirilor compacte pe izolatori seismici si introducerea de amortizoare de jur imprejurul cladirii.

Specialistii mai afirma ca solutia izolarii seismice la cladiri vechi, cum este si cazul sediului primariei, implica multa manopera, timp indelungat de realizare si un cost mare al echipamentelor.

"Sistemul de izolare a bazei implica cel mai lung timp de executie, iar investitia este cea mai scumpa", se arata intr-un punct de vedere privind realizarea expertizei tehnice asupra cladirii.

Specialistii mai spun ca metoda izolarii seismice se poate aplica la cladiri de tip cub, si nu la cele cum este cladirea Primariei Capitalei, o constructie intinsa pe o suprafata mare in forma de "U" si cu o structura de rezistenta subreda. Pe de alta parte, nu exista nicio cladire in Romania unde s-ar fi folosit aceasta solutie, mai spun cei in tema.

Specialistii sunt de parere ca solutiile clasice de consolidare ar fi cele mai viabile, in primul rand pentru ca au mai fost aplicate cu succes.

Un astfel de proiect clasic de consolidare a sediului primariei a fost realizat in 1999 de SC Proiect Bucuresti SA. Proiectul nu a fost insa aplicat, pentru ca presupunea mutarea primariei.

Pana la urma, insa, in martie 2010, Primaria Capitalei s-a mutat in alt sediu, situat pe Splaiul Independentei, chiar daca nu a fost aleasa o solutie de consolidare clasica.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#consolidare Primaria Capitalei blocata, #lucrari cladire Primaria Bucuresti , #primaria