Ziare.com

Cum vrea primaria sa protejeze somnul bucurestenilor

Vineri, 27 Februarie 2009, ora 17:55

   

Cum vrea primaria sa protejeze somnul bucurestenilor
Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat, vineri, Planul de actiune pentru reducerea zgomotului ambiental in Capitala.

Principalul argument al planului este faptul ca poluarea fonica ii face pe oameni necomunicativi si inchisi, mai putin intelegatori si reticenti in a-si ajuta semenii.

Planul include si o evaluare a efectelor zgomotului asupra cetateniilor Capitalei. Astfel, potrivit constatarilor edililor, zgomotul perturba somnul, "iar un somn bun in timpul noptii este o conditie necesara pentru starea de bine", informeaza NewsIn.

Un alt efect al zgomotului din trafic este, tot conform studiilor facute de municipalitate, acela ca perturba conversatiile de pe strada si relaxarea in gradini sau balcoane. Galagia are un efect mai mare asupra locuitoriilor mai saraci ai Capitalei, care sunt concentrati in cartiere zgomotoase.

"Actiunile de a reduce zgomotul trebuie se fie integrate cu reducerea saraciei", se arata in planul gandit de edili.

Edilii au luat in calcul inclusiv zgomotul produs de avioane, care ar constitui, de asemenea, o problema pentru bucuresteni. "Avand in vedere ca directia predominanta a vantului este de la vest la est, majoritatea avioanelor care se pregatesc sa aterizeze pe Aeroportul Baneasa trebuie sa treaca pe deasupra orasului", se arata in plan.

Mai mult, zborul avioanelor poate provoca confuzie in randul cetatenilor. "Pentru oamenii din Chitila nu este intotdeauna clar daca avioanele pe care le vad folosesc aeroportul Baneasa", dupa cum a constatat tot municipalitatea.

Pe langa constatarile privind efectele asupra populatiei, planul cuprinde si actiuni pentru diminuarea zgomotului. Conform planului, se va urmari, astfel, imbunatatirea stilului de condus prin cursuri oferite soferilor.

Suprafetele de rulare din oras trebuie realizate din materiale de calitate si fonoabsorbante, iar gropile ar urma sa dispara, pentru ca reprezinta o sursa de zgomot suplimentar.

In plus, municipalitatea va trebui sa incurajeze utilizarea vehiculelor silentioase, in primul rand ale Regiei Autonome de Transport Bucuresti. In acest scop, planul prevede ca regia de transport sa cumpere autobuze silentioase, alimentate pe baza de hidrogen, iar vagoanele de tramvai sa fie izolate fonic.

Edilii mai spun ca, in apropierea liniilor de tren, trebuie montate panouri fonoabsorbante de pana la 1,75 metri inaltime, iar zborurile de noapte trebuie interzise.

Pe conducatorii auto ii asteapta cresterea taxelor de parcare in centrul orasului, unde, altfel, accesul va fi conditionat de plata unei alte taxe, al carei cuntuam este propus la cinci lei pentru fiecare trecere.

Municipalitatea se gandeste si la masinile de gunoi, care trebuie sa fie mai mici sau cu tractiune electrica, tot pentru a face cat mai putin zgomot.

Masurile cuprinse in plan trebuie implementate in termen de cinci ani de la adoptarea hotararii in Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1122 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu vede, n-aude si tace ... somnul "ratiunii" naste monstri !

.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor