Erwin Albu - haiducul din Codlea care refuza sa dea bani la stat

Marti, 26 Martie 2013, ora 09:19
11864 citiri
Erwin Albu - haiducul din Codlea care refuza sa dea bani la stat
Foto: dantanasa.ro

Erwin Albu este vedeta in Codlea. Are tabere de sustinatori, la fel cum are si critici. S-a facut remarcat printr-o serie de proteste, mai mult sau mai putin zgomotoase, in care reclama abuzuri ale autoritatilor locale.

In 2011, in urma mai multor proteste fata de inchiderea Spitalului Municipal Codlea, a intrat in greva foamei, pentru cateva zile. Spitalul a fost redeschis, la presiunea strazii si a autoritatilor locale.

Inaintea campaniei electorale pentru alegerile castigate de candidatul PNL, Catalin Munteanu, Erwin Albu s-a legat cu lantul de copaci. Fost consilier local, fost candidat independent la primaria orasului Codlea, Erwin Albu si-a anuntat intentia de a candida independent la alegerile europarlamentare din 2014.

Pana una-alta, a strans amenzi si datorii in valoare de 166.000 lei, suma pe care anunta ca n-are nici cea mai mica intentie sa o plateasca, in semn de protest fata de abuzurile comise de autoritatile locale.

"Cetatean al acestei tari fiind, am in acest moment obligatii catre bugetul local, care sunt de trei feluri: cele uzuale, provenite din taxe si impozite locale, amenzi de circulatie; amenzi in urma unor actiuni de protest personale sau impreuna cu alti cetateni pentru drepturi ale comunitatii, precum si impotriva unor nereguli din administratia locala, pe care institutiile statului au considerat de cuviinta a le sanctiona cu amenda, care se ridica impreuna la cuantumul de 6.000 de lei si o datorie de 160.000 de lei, din care trei sferturi sunt penalitati, pe care eu o numesc total dubioasa, care provine dintr-un proces intentat de administratia locala impotriva persoanei mele", a declarat, pentru Ziare.com, Erwin Albu.

Povestea procesului dintre Albu si SC Holland Flora SRL, in urma caruia este obligat la plata sumei de 166.143 lei, din punctul de vedere al tanarului, poate fi citita pe blogul sau personal.

Primarul din Codlea, Catalin Munteanu, ne-a confirmat ca suma pe care Albu o datoreaza bugetului local este de 6.378 de lei reprezentand amenzi neplatite, la care se adauga 624 de lei impozitul auto. In total, 7.002 lei, datorie la bugetul local pe care refuza sa o plateasca.

La 18 februarie 2013, Erwin Albu a depus la Primaria Codlea o cerere pentru achitarea datoriilor restante catre bugetul local prin munca in folosul comunitatii. "Va anunt ca voi evita sa mai efectuez in nume personal orice plata catre bugetul local din Codlea, avand in vedere modul total gresit si netransparent cum sunt alocati si cheltuiti banii publici de catre administratia actuala", scrie Erwin Albu, in cerere.

"Desi a trecut termenul legal de 10 zile si chiar si cel de 30 de zile, inca nu am primit un raspuns oficial in scris din partea Primariei Codlea", spune Albu.

Primarul din Codlea, Catalin Munteanu, a precizat insa ca raspunsul primariei a fost trimis la data de 19 martie, in termenul legal de 30 de zile lucratoare.

"Nu eu sunt cel care decide daca Erwin Albu poate face munca in folosul comunitatii. Exista niste etape de parcurs. Deocamdata dosarul este in proces de debitare, se face evalurea bunurilor. S-a executat silit o masina, care va fi evaluata, apoi scoasa la licitatie. Sunt mai multe etape pana sa se ajunga la procesul prin care instanta emite hotararea judecatoreasca privind munca in folosul comunitatii", a explicat Munteanu.

"Va comunicam faptul ca acest tip de activitate se presteaza in baza unui mandat de executare emis in urma unei sentinte judecatoresti definitive si irevocabile", se afirma in adresa trimisa de primarie pe lui Erwin Albu.

Potrivit legii, o persoana poate munci in folosul comunitatii intre 50 si 300 de ore, nu mai mult de 8 ore pe zi. Asta inseamna ca, daca ar lucra maximum de ore, in nici doua luni tanarul si-ar putea plati datoria.

"Nu am habar despre cate ore de munca trebuie sa efectuez in folosul comunitatii pentru a-mi achita debitul. Nu de mine depinde asta si nici nu cunosc procedura. Tocmai de aceea, am si inceput demersul meu cu o cerere scrisa catre institutia care imi pretinde acei bani. Dar o voi face cu tot dragul pentru orasul meu natal", mai spune Erwin Albu.

Pe numele sau, Erwin Albu nu are nimic. Doar o Dacie Papuc din 2000, executata deja silit de Primaria Codlea. "Nici venituri nu am in acest moment si va spun sincer ca ma voi feri sa am prea curand. Probabil ca va parea ciudat ce va informez in continuare, dar in urma tuturor acestor intamplari din viata mea, dar si in urma crizei economice, am invatat ca trebuie sa schimbam ceva la viata noastra, deci si eu la a mea.

Trebuie sa ne trezim din goana aceasta dupa bani si din capitalismul acesta salbatic si sa ne modificam radical stilul de viata. Planeta aceasta nu ne mai suporta mult timp. Am decis sa ma aflu intr-un an sabatic, sa lucrez la o carte si sa pregatesc niste proiecte de viitor", spune Erwin Albu.

Intrebat cum vede lupta pe care Albu o duce, de ani de zile, cu autoritatile locale, primarul din Codlea a raspuns ca "eu o vad ca pe o campanie electorala pentru europarlamentarele din 2014. Pe dumnealui nu l-a multumit nici o administratie, pana acum si nu-l va multumi nimic, niciodata".

"Erwin Albu este un om vehement. Chiar mie mi-a spus ca este un om conflictual, ca traieste din scandal", mai spune primarul din Codlea.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Erwin Albu datorii stat, #Erwin Albu munca folos comunitate, #datorii stat munca folos comunitate , #primaria