Examinari medicale gratuite pentru elevi, sustinute de Primaria Oradea

Miercuri, 13 Aprilie 2011, ora 23:23
871 citiri
Examinari medicale gratuite pentru elevi, sustinute de Primaria Oradea

Primaria municipiului Oradea a initiat in acest an, in premiera nationala, un program anual de screening pentru elevii oradeni din clasele I-a si a V-a, care vor beneficia de examene gratuite medicale.

Viceprimarul municipiului Oradea, Biro Rozalia, a precizat marti, intr-o conferinta de presa, ca programul de screening, aprobat recent prin hotarare de consiliu local si sustinut financiar de municipalitate, cuprinde cinci examene medicale: hemoleucograma (prin prelevarea unei mici cantitati de sange din deget), examenul oftalmologic, ORL, stomatologic si coproparazitologic si are ca scop depistarea precoce a unor afectiuni la copii.

Doar 66% dintre parinti au raspuns afirmativ la solicitarea primariei de a-si da acordul pentru asemenea verificari, ceea ce inseamna ca 2.489 de elevi vor fi examinati.

"Din pacate, avem o oarecare neincredere in tot ce inseamna nou. Acesta este motivul pentru care, deocamdata, nu au raspuns inca toti parintii. Conditiile asigurate satisfac orice cerinta in domeniul sanatatii. Eu sunt convinsa insa ca numarul lor va creste si in acest an, dar si anul viitor", a declarat viceprimarul.

Pana in prezent, s-au derulat examenele oftalmologice si ORL. Noua unitati scolare au efectuat examenul oftalmologic al copiilor respectivi, consultatiile de specialitate demonstrand necesitatea acestora. La scoala "Dacia", din 171 de copii, 31 au fost descoperiti cu probleme de vedere, iar la "Oltea Doamna", din 126 de copii, 32 aveau dificultati oculare.

In urma acestor examinari, rezultatul este trimis medicului scolar si la domiciliul parintelui care va hotari continuarea tratamentului la un medic de specialitate.

Pentru examenul oftalmologic si cel ORL, municipalitatea a alocat 47.000 de lei, respectiv 125.000 de lei, urmand ca, dupa aprobarea sumelor in urmatoarea sedinta de CL, examenele de sange, stomatologic si coprologic sa aiba loc dupa vacanta de primavara pana la sfarsitul anului scolar.

Analizele specifice vor fi efectuate, contra cost, de catre un laborator acreditat, desemnat prin solicitare de oferte. Planificarea copiilor la cabinetele medicale de specialitate se va face dupa ce vor fi stabiliti castigatorii licitatiilor.

"Eu sunt foarte mandra ca suntem singura municipalitate la nivel national care contribuie cu ceva la sanatatea elevilor, in afara de faptul ca asiguram infrastructura si dotarile in scolile in care invata", a subliniat Biro Rozalia.

Primaria Oradea a mai demarat, in urma cu trei ani, un program de initiere in inot, prin care fiecare copil oradean de clasa a doua beneficiaza de un curs de initiere in inot, timp de sase saptamani, 50% din costul cursului, adica 60.000 de euro, anual, fiind asigurat de municipalitate.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#medic control elevi Oradea , #primaria