Falca primeste Cetatea Aradului de la Ministerul Apararii

Luni, 29 Decembrie 2014, ora 18:43
4460 citiri
Falca primeste Cetatea Aradului de la Ministerul Apararii
Foto: Wikipedia

Ministerul Apararii Nationale (MApN) va semna un protocol cu Primaria Arad, careia ar urma sa ii cedeze Cetatea Aradului, in care functioneaza o baza militara, consilierii locali aproband, luni, forma de protocol care a fost convenita intre parti, a anuntat primarul Gheorghe Falca.

Primarul Aradului, Gheorghe Falca, a anuntat ca s-a ajuns la o intelegere cu MApN privind forma protocolului care va fi semnat intre parti in vederea demilitarizarii Cetatii Aradului si a transferului acesteia catre administratia locala, pentru a fi valorificata turistic.

Conform primarului, protocolul va fi semnat in scurt timp, dupa ce, luni, Consiliul Local Arad a fost chemat sa aprobe continutul documentului, in forma convenita cu MApN.

In urma supunerii la vot, consilierii au adoptat cu unanimitate de voturi acest protocol, care urmeaza sa fie semnat intre primarul Falca si ministrul Apararii.

Astfel, imediat ce va fi semnat documentul, reprezentantii administratiei locale din Arad vor primi acces in perimetrul actualei baze militare, "pentru efectuarea studiilor si documentatiilor tehnico-economice necesare finantarii pentru lucrarile de reabilitare a Cetatii Aradului, in vederea aducerii in circuitul civil si valorificarii potentialului istoric si cultural".

Ce prevede protocolul

MApN se obliga prin acest protocol sa puna la dispozitia Primariei documentele cu cerintele necesare intocmirii planurilor de modernizare a unei unitati militare din cartierul Gai.

Investitiile in aceasta unitate vor fi suportate de municipalitate, iar la final baza va fi transferata la MApN, in schimbul cetatii.

Totodata, MApN cere Primariei Arad 250 de locuinte pentru militari, care ar urma sa fie realizate prin programe ale ANL, apoi transferate ministerului.

Protocolul, care are o valabilitate de zece ani, poate fi denuntat unilateral de catre oricare dintre parti printr-o notificare adresata celeilalte parti.

"In situatia denuntarii unilaterale a protocolului, denuntatorul va fi obligat sa suporte prejudiciul cauzat celeilalte parti si sa repare acest prejudiciu, in conditiile legii", mentioneaza documentul.

Dupa votul consilierilor locali, primarul Falca a declarat ca "au existat doi ani de tergiversari din partea Guvernului pentru semnarea acestui document".

"Protocolul va permite punerea in aplicare a HG 1100/2010, care prezinta etapele de preluare a Cetatii Aradului. Primaria si-a respectat angajamentele asumate pana acum fata de MApN, dar a existat aceasta tergiversare. Odata cu votul din 16 noiembrie, dar si prin presiunea publica a Asociatiei Cetatea pentru Aradeni, am primit acest protocol care a fost aprobat astazi (luni - n.red.) in Consiliul Local si va fi semnat in scurt timp la Bucuresti", a spus Falca.

Cand va avea loc transferul efectiv

Transferul efectiv al cetatii catre municipalitate va avea loc insa abia dupa ce va fi modernizata unitatea din Gai, unde vor fi mutati militarii. Lucrarile vor dura cel putin trei ani si vor costa intre sapte si opt milioane de euro, bani alocati din bugetul Aradului.

Anul viitor, municipalitatea aradeana va incepe sa lucreze la planurile de reconversie si va colabora in acest sens cu Facultatea de Arhitectura din Timisoara.

Potrivit lui Falca, reprezentantii Primariei au fost deja la Arhivele din Viena, de unde au obtinut documente vechi despre cetate.

In urma consultarii unor specialisti, Primaria Arad estimeaza ca reconversia cetatii va costa 190 de milioane de euro, jumatate din suma urmand sa fie solicitata Uniunii Europene.

In 4 decembrie, peste 500 de aradeni au format un lant uman in jurul unei parti din Cetatea Aradului, iar ulterior au lansat 231 de lampioane, pentru a se marca numarul anilor trecuti de la construirea cetatii, participantii cerand demilitarizarea acesteia si integrarea in circuitul turistic.

Autoritatile aradene incearca de aproape 25 de ani sa obtina demilitarizarea cetatii si introducerea in circuitul turistic international, insa abia in 2010 Guvernul a facut primii pasi in acest sens. In 25 martie 2010, ministrul Apararii de atunci, Gabriel Oprea, a semnat, la Arad, alaturi de primarul Gheorghe Falca, un protocol de predare a cetatii catre autoritatile locale.

Chiar si cu acest protocol, care intre timp a expirat pentru ca avea o valabilitate de trei ani, cetatea nu a fost transferata, iar autoritatile locale au acuzat periodic Guvernul ca blocheaza proiectul.

Cetatea Aradului, scurt istoric

Cetatea Aradului, construita in stil Vauban in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, este una dintre putinele de acest tip din Europa care au ramas perfect conservate.

Obiectivul ocupa o suprafata de 90 de hectare, are 47 de pavilioane, iar constructiile existente ocupa 150.000 de metri patrati.

Conform istoricilor, Cetatea Aradului a fost ridicata pentru aparare din ordinele imparatesei Maria Tereza, iar legenda spune ca piatra necesara pentru ridicarea ei a fost adusa de la Jimbolia, din mana in mana, actiune la care ar fi participat mii de tarani, multi dintre ei murind in timpul lucrarilor.

In ultimele decenii, cetatea a fost ocupata de Armata, servind drept cazarma militara.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#Ministerul Apararii protocol Cetatea Aradului, #protocol Cetatea Aradului, #Cetatea Aradului obiectiv turistic , #primaria