Milioane de lei cheltuiti de primarii pentru panselute, palmieri sau artari globulari

Luni, 14 Aprilie 2014, ora 10:47
4325 citiri
Milioane de lei cheltuiti de primarii pentru panselute, palmieri sau artari globulari
Foto: Realitatea TV

Multe administratii locale cheltuiesc milioane de lei anual pentru florile si plantele exotice din parcuri si sensuri giratorii.

Anul trecut, Primaria Ploiesti a platit peste 2,6 milioane de lei. O suma similara au dat si edilii din Timisoara sau Buzau, unele plante fiind aduse din strainatate.

Unii edili s-au gandit ca, pe langa banalele panselute, sa cumpere si tot soiul de plante exotice. La Drobeta Turnu Severin, Primaria investeste anual aproximativ 100.000 de euro in achizitia de flori si arbori ornamentali exotici pentru spatiile verzi, unii dintre arbusti uscandu-se intrucat nu s-au adaptat la clima si fiind inlocuiti.

La Timisoara, autoritatile au cumparat palmieri cu 146 de euro bucata. De copaci ornamentali pe strazi se vor bucura si vasluienii, Primaria avand un buget de 310.000 de lei pentru panselute si arbusti cumparati din Cehia si Ungaria, iar locuitorii din Sibiu, de tei adusi din Olanda sau meri ornamentali.

Alba Iulia, peste 5 milioane de lei pentru intretinerea spatiilor verzi

Primaria Alba Iulia aloca peste 5 milioane de lei pe an pentru intretinerea spatiilor verzi, suma fiind impartita intre trei firme care au castigat licitatia pentru aceste servicii, in prezent in oras plantandu-se de la simple panselute pana la ienuperi si chiar palmieri.

Arad, 7,5 milioane de lei pentru spatiile verzi

Primaria Arad va cheltui, in acest an, 7,5 milioane de lei pentru intretinerea si amenajarea spatiilor verzi, compuse in mare parte din gazon, arbori si arbusti. Bugetul este cu 12 la suta mai mare decat in 2013, cand au fost alocati 6,7 milioane de lei, dar s-au cheltuit doar 4,6 milioane de lei.

Bacau, 18.000 de lei pentru panselute

Peste 20.000 de panselute, care au costat 18.000 de lei, au fost plantate in aceasta primavara la Bacau, autoritatile locale sustinand ca nu s-au cheltuit prea multi bani de la buget pentru flori sau arbori, in conditiile in care primaria are propria pepiniera de 11 hectare.

Bistrita, peste 360.000 de lei pentru sere si arbusti

Primaria Bistrita cheltuieste, anul acesta, peste 360.000 de lei pentru producerea si plantarea de flori si arbusti, suma fiind prevazuta in bugetul Directiei de Servicii Publice la capitolul "spatii verzi".

Brasov, 1,5 milioane lei pentru flori si plante ornamentale

In acest an, Primaria Brasov a alocat un buget de 1,5 milioane lei pentru flori si spatii verzi, urmand ca in luna mai sa fie organizata o licitatie pentru amenajarea spatiilor verzi.

"Pentru anul in curs, pe achizitie de material dendrologic, unde intra puieti, gard viu si flori, avem un buget de 1,5 milioane lei, dar asta nu inseamna ca vor fi cheltuita toata aceasta suma. In prezent, suntem in procedura de licitatie pentru amanajarea spatiilor verzi, care se va desfasura in cursul lunii mai", spune Sorin Toarcea, purtator de cuvant al Primariei Brasov.

Buzau, 8,6 milioane lei pentru ingrijirea spatiilor verzi

La Buzau au fost plantate, in aceasta primavara, 67.000 de fire de flori in intreg orasul, pentru 2014 Primaria alocand din buget 8,6 milioane de lei pentru ingrijirea spatiilor verzi, insa angajatii societatii care se ocupa de intretinerea acestora se plang ca in unele zone aranjamentele florale sunt distruse de maidanezi.

Cluj-Napoca, 130.000 de lei pentru florile din sensuri giratorii

Primaria Cluj-Napoca va cheltui in acest an aproape 130.000 de lei pentru florile ornamentale care vor fi plantate in special in sensurile giratorii, scuaruri, in ghivecele asezate in zona pietonala de pe Bulevardul Eroilor sau pe alte strazi din zona centrala.

Constanta, buget de 500.000 de lei pentru flori

Primaria condusa de Radu Mazare vrea sa cumpere 100.000 de fire de flori pentru spatiile verzi din Constanta si din Mamaia, alocand 500.000 de lei pentru acestea, insa la licitatia organizata in aceasta saptamana nu s-a prezentat nimeni.

Deva, 120.000 de lei pe lalele, trandafiri, panselute si muscate

In bugetul pe 2014 al Serviciului Public de Intretinere si Gospodarire Municipala al Primariei Deva a fost alocata suma de 122.500 de lei pentru cumpararea a 5.000 de trandafiri, 4.000 de bulbi de lalele, 3.000 de muscate si 25.000 de panselute.

Sensurile giratorii si zonele verzi din Deva sunt, in schimb, pline de panselute, singurele flori achizitionate pana acum de Primarie.

Drobeta Turnu Severin, trandafiri si arbori ornamentali de peste 100.000 de euro

Primaria Drobeta Turnu Severin investeste anual aproximativ 100.000 de euro in achizitia de flori si arbori ornamentali exotici pentru spatiile verzi, unii dintre arbusti uscandu-se intrucat nu s-au adaptat la clima si au fost inlocuiti.

Ploiesti, plante de 2,6 milioane lei

Autoritatile din Ploiesti au platit, anul trecut, pentru florile, arborii si arbustii plantati pe domeniul public 2,6 milioane de lei, iar in primele trei luni ale acestui an firma care se ocupa de spatiile verzi din oras a incasat peste 880.000 de lei pentru florile plantate in ronduri, scuaruri, parcuri si in ghivecele de pe stalpi.

Ramnicu Valcea, flori livrate de catre firma Consiliului Local

La Ramnicu Valcea, firma care se ocupa de spatiile verzi este Piete Prest SA, care apartine Consiliului Local si care se ocupa atat de amenajarea acestor spatii, cat si de productia florilor, societatea avand o sera care furnizeaza cea mai mare parte a arbustilor si florilor plantate in Ramnicu Valcea.

In plus, la Sfantu Gheorghe sunt plantate sute de mii de flori, iar rasadurile sunt aduse de la serele Gradinariei municipale, care apartin de Primarie.

In acest an angajatii de la Gradinaria orasului planteaza circa 300.000 de rasaduri de flori, printre care lalele, branduse, muscate, panselute sau cineraria, dar in sere se produc rasaduri si pentru institutiile subordonate Primariei si pentru asociatiile de locatari.

Timisoara, peste 800.000 de lei pentru arbori si flori

Aproape 40.000 de flori si arbusti au fost plantati la Timisoara in primul trimestru al acestui an, o parte fiind plante de anul trecut, pastrate in sere pe timpul sezonului rece, iar palmierii care au iscat controverse au fost si ei repusi pe Bulevardul I.C. Bratianu.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#primarii panselute, #primarii flori, #primarii spatiu verde, #buget flori primarii , #primaria