Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

O femeie isi poarta viata intr-o sacosa

Sambata, 20 Decembrie 2008, ora 09:17
2040 citiri
O femeie isi poarta viata intr-o sacosa
Foto: Evenimentul Zilei

Georgeta Toma are 54 de ani si o sacosa in care isi plimba toata averea printr-un Bucuresti mizerabil, printre oameni plictisiti si grabiti.

Pentru Georgeta Toma, bunurile personale se numara simplu: doua prosoape, o pijama, o fusta si cinci bluze, scrie Evenimentul Zilei.

Femeia nu mai are casa si nici nu primeste alta pentru ca nu e casatorita, handicapata si n-are copii.

In 1971, Georgeta Toma era o adolescenta saraca intr-o familie cu sase copii dintr-un sat romanesc. Soarta a adus-o in "marele oras", ca muncitoare la fabrica de paine Titan.

Apoi,s-a transferat la "Arta Modei', apoi a naufragiat, inevitabil, la APACA, portul marilor sperante moarte. Aici s-a inscris pe listele de locuinte. Pe listele de la APACA, locuinte se dadeau numai familiilor cu copii.

In 1985 s-a mutat cu chirie intr-o casa de pe Baba Novac. Avea doua camere ca vai de ele, fara tabla pe acoperis. Proprietara i-a promis ca poate cumpara cele doua camere, cand va strange bani destui.

Dupa cinci ani, la expirarea contractului, lumea era alta. Fiica proprietaresei, o adventista stabilita la New York, a vrut sa-i dea afara pe toti chiriasii. In proces a aparat-o Paula Iacob. L-a pierdut. In '93, tribunalul a dat sentinta definitiva de evacuare. A platit si daune: o suma de bani pentru care s-a imprumutat la toate neamurile

In '92, dupa ce APACA s-a divizat in societati private, listele pentru locuinte au fost desfiintate si trimise la primarii. De atunci a facut memoriu la primaria sectorului 6, de care tinea APACA, insa dosarul ei s-a plimbat intre birourile functionarilor marunti. A ajuns inapoi la Primaria Capitalei. Pe atunci platea 500 de lei ca sa stea cu chirie intr-o camaruta. Astazi nici vorba de bani pentru chirie.

Are pensie de 400 de lei, dar nu si-a pierdut simtul umorului: "Platesti 200 de euro chirie si mai mananci cucu". Are 16 ani de cand bate drumul spre primarii.

Mereu a asteptat sa-i vina randul, si mereu a auzit acelasi lucru: "Data viitoare, data viitoare...". Firesc, a clacat nervos. A ajuns la spitalul 9.

Dupa ce a fost internata sase luni intr-un spital de boli nervoase, fara casa, fara sot sau copii, Georgetei Toma nu ii mai ramanea nimic.

In prezent, Georgeta Toma locuieste la o doamna, intr-o casa paraginita din Bariera Vergului. Pentru o camaruta inghesuita da jumatate de pensie. Parte a intelegerii: trebuie sa varuiasca.

Uneori, mai merge la Mihailesti sa aiba grija de mama bolnava. Din casa parinteasca ii vor reveni mostenire cativa metri patrati.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Cum a fost pedepsit un fotbalist de națională din Iran pentru că a îmbrățișat o femeie VIDEO
Cum a fost pedepsit un fotbalist de națională din Iran pentru că a îmbrățișat o femeie VIDEO
Portarul internaţional Hossein Hosseini a fost suspendat timp de un meci de către Federaţia Iraniană de Fotbal pentru că a luat în braţe o suporteriţă în timpul unui meci din campionat,...
#femeie, #locuinte sociale, #primaria sectorului 3 , #primaria