Primaria unei comune cu 1.600 de locuitori a cumparat o masina de 35.000 de euro

Luni, 22 Mai 2017, ora 19:01
5648 citiri
Primaria unei comune cu 1.600 de locuitori a cumparat o masina de 35.000 de euro
Foto: Arhiva Ziare.com

Primaria comunei Jitia din Vrancea, care are 1.600 de locuitori, a achizitionat o masina, Mitsubishi L200, cu toate dotarile, in valoare de 35.000 de euro, dupa ce Dacia Papuc 4X4 a institutiei s-a stricat.

In 2016, bugetul localitatii a fost de 2 milioane de lei, aproximativ 157.000 de euro, astfel ca masina a costat aproape 22% din bugetul comunei, noteaza Adevarul. Pe site-ul primariei la sectiunea Buget nu apare nicio data.

Edilul Ion Paun sustine ca banii pentru masina nu provin din taxe si impozite, ci din exploatarea padurii aflata in administrarea Primariei Jitia.

"Noi avem 600 de hectare de padure pe care o exploatam si am folosit o parte din bani pentru aceasta masina, pentru ca ne era folositoare. La noi sunt drumurile mai proaste si, ca sa ajungi de pe un deal pe altul, e nevoie de o masina puternica. Are si carlinga in spate, pentru eventuale transporturi de urgenta. Avem o Dacia Papuc 4x4, dar s-a stricat", a spus primarul Ion Paun.

Edilul mai spune ca a urmat toate procedurile pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice.

"Nu am cumparat masina de capul meu. Intai m-am consultat cu inspectorii de la Curtea de Conturi, care mi-au spus ca s-ar putea sa ni se impute suma daca achizitionam un autoturism second hand", a adaugat Paun.

Consilierii locali sunt nemultumiti de decizie si spun ca acesta nu i-a consultat.

"Am aflat despre masina, dar nu s-a discutat un minut despre lucrul acesta in vreo sedinta de Consiliu Local. Abia astept convocarea Consiliului pentru a cere explicatii. Daca primarul spune ca banii s-au luat de la paduri, eu cred ca se puteau face altceva cu banii, tot in zona padurilor, pentru ca exista suprafete de plantat, de curatat. Primaria mai are doua masini, deci nu asta era prioritatea", a mentionat Adrian Laptuca, consilier local in comuna Jitia.

Si localnicii sustin ca ar fi putut sa se faca altceva cu banii respectivi.

"Intreb public institutia primariei, in calitate de cetatean al comunei Jitia, cu ce ajuta cetatenii comunei aceasta masina si daca era atat de indispensabila, in contextul in care noi avem scoli neterminate, drumuri neasfaltate, dispensar medical in paragina, retele de alimentare cu apa nefunctionale si multe altele?", a declarat Petrisor Noaptes, un localnic.

Amintim ca la inceputul anului Guvernul a suspendat din legea finantelor publice doua articole potrivit carora dispare limita maxima de cheltuieli si permit utilizarea creditelor in alte scopuri decat cel aprobat, fara raspunderea celui vinovat.

Citeste si Un oficial de la Finante explica modificarile pe legea finantelor publice: Aseara s-a schimbat legea bugetului, nu e vorba de cheltuieli fara limita

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#masina primarie Jitia Vrancea, #masina scumpa primarie Vrancea , #primaria