Reabilitarea termica, gratuita pentru proprietarii fara posibilitati materiale

Miercuri, 04 Martie 2009, ora 20:11
2123 citiri
Reabilitarea termica, gratuita pentru proprietarii fara posibilitati materiale
Foto: urbaniulian.ro

Administratiile locale pot decide sa plateasca contravaloarea lucrarilor de reabilitare termica a apartamentelor pentru proprietarii care nu au posibilitati materiale.

Masura vine in urma adoptarii Ordonantei de Urgenta privind cresterea eficientei energetice, aprobata miercuri de Guvern.

Lucrarile de reabilitare termica a blocurilor ar urma sa fie finantate, potrivit deciziei de miercuri a Executivului, in proportie de 50% de la bugetul de stat, in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Dezvoltarii, 30% - de la bugetele locale si 20% - de asociatiile de proprietari.

Autoritatile administratiei publice locale pot prelua partial sau integral cheltuielile care revin asociatiei de proprietari si pot decide ulterior masurile prin care suma corespunzatoare celor 20 de procente va fi recuperata.

Autoritatile locale pot decide, se asemenea, preluarea partiala sau integrala a costului lucrarii pentru proprietarii care nu pot plati sumele ce le revin.

Potrivit legislatiei in vigoare, fondurile necesare pentru finantarea lucrarilor de reabilitare termica se asigura astfel: 37% din alocatii de la bugetul de stat, 30% de la bugetele locale si 33% din fondul de reparatii al asociatiei de proprietari.

Potrivit lui Blaga, reabilitarea termica urmareste reducerea emisiilor de noxe prin reducerea consumului de combustibil, reducerea cheltuielilor cu incalzirea pe timpul iernii, cele cu climatizarea pe timpul verii, iar toate acestea vizeaza reducerea consumului anual specific pentru incalzire sub 100 de kwh/mp pe arie utila.

"Adica toate sa intre in categoria A, cel mult B de eficienta energetica", a spus ministrul. Consumul de energie este cuprins in prezent intre 180 kwh/mp si 240 kwh/mp.

Lucrarile obligatorii sunt izolarea termica a peretilor exteriori, inlocuirea ferestrelor si usilor, inclusiv la intrarea de acces din blocuri, cu tamplarie performanta energetic, termoizolarea si hidroizolarea planseului peste ultimul nivel in cazul existentei sarpantei, dar si peste subsol, daca sunt locuinte la parter.

Ministrul a declarat ca in acest an au fost alocate 360 de milioane de lei pentru izolarea termica, suma fiind de 23 de ori mai mare fata de cea alocata in 2008.

Luand un calcul un apartament standard, parter plus patru etaje, cu o suprafata utila de 50 metri patrati, banii ar ajunge pentru reabilitarea termica a 50-55.000 de apartamente in 2009. Suma necesara pentru reabilitarea unui apartament este de aproximativ 3500 de euro, din care 750 de euro revin proprietarului.

Blaga a precizat ca, la alocarea banilor, principiul aplicat de minister va fi "primul venit, primul servit", pentru a stimula concurenta intre autoritatile publice locale. Actul normativ aprobat miercuri de Guvern se refera la lucrari pentru izolarea termica a blocurilor de locuinte construite dupa proiecte elaborate in perioada 1950-1990.

Blaga a mai spus ca numarul blocurilor care trebuie reabilitate la nivel national este de 83.500, cu 3,2 milioane de apartamente, suma totala necesara fiind de 11 miliarde de euro.

Actul normativ aprobat miercuri de Guvern intra in vigoare in trei zile de la publicarea in Monitorul Oficial.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#reabilitare termica, #primarii, #proprietari, #fara posibilitati, #reabilitare gratuita , #primaria