Ziare.com

Situatia migratiei primarilor: Cine unde si de unde a plecat

Miercuri, 28 Ianuarie 2015, ora 15:21

   

Situatia migratiei primarilor: Cine unde si de unde a plecat
Peste 550 de primari, in total, au profitat de ordonanta care permitea migratia politica fara pierderea mandatului si au plecat la alte partide, majoritatea la PSD.

Mai exact, din cei 3.180 de primari existenti in tara noasta, 552 au migrat catre alte formatiuni politice (adica 17,4%), in baza ordonantei 55 adoptate anul trecut de Guvernul Ponta, se arata intr-o analiza realizata de Expert Forum.

De asemenea, din cei 40.022 de consilieri locali, 4.607 au trecut la alte partide (13,8%), in vreme ce 184 din cei 1.338 de consilieri judeteni au migrat in baza actului legislativ (11,5%).

PSD a fost partidul care a atras cei mai multi primari, respectiv 436 (79%). Si grupul politic PLR, condus de Calin Popescu Tariceanu a crescut de la zero la 34 de edili, in urma ordonantei 55, in timp ce UNPR a sarit de la 28 la 45 de primari. In total, in tara exista actualmente 100 de primari independenti.

In teritoriu, migratia nu s-a repartizat uniform, existand judete in care peste jumatate dintre primari au trecut la alte partide, cum ar fi Neamt, si altele in care nu s-a migrat aproape deloc, respectiv Sibiu si Mehedinti.Desi migratia alesilor tinde spre PSD, au existat si judete in care castigator a iesit Tariceanu, atragand sapte primari in Prahova si cate cinci in Satu Mare, Maramures si Bistrita Nasaud.

Graficul de mai jos arata situatia pe partide in ceea ce priveste migratia politica. Astfel, PSD a castigat 436 primari si a pierdut 4, PNL s-a ales cu 265 de primari in minus, dar a avut sase in plus, iar PDL a castigat un primar si a pierdut 224.


Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1965 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor