Taxa pentru cresa, la stat - Sunteti de acord? Sondaj Ziare.com

Marti, 16 Octombrie 2012, ora 08:08
37024 citiri
Taxa pentru cresa, la stat - Sunteti de acord? Sondaj Ziare.com
Foto: Arhiva

Aveti copil mic si s-a terminat concediul de maternitate? Preturile la o cresa particulara sunt de la 900 lei in sus. Pot ajunge chiar la 2.000 lei, lunar. O bona nici nu discuta sub un "salariu" de 1.000 de lei/luna. Va bazati pe locurile, si asa putine, din cresele de stat?

Potrivit unui proiect de lege initiat de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, parintii ar putea fi obligati la plata unei contributii pentru copiii inscrisi la crese, valoarea acesteia urmand sa fie stabilita prin dispozitie a primarului, fara a depasi 30 la suta din costul copilului in unitatea publica in care se face educatie anteprescolara.

Ce inseamna acest cost al copilului? Suma pe care primariile o cheltuie, lunar, pentru un copil cu varsta pana la trei ani. Potrivit reprezentantilor primariilor bucurestene, aceasta variaza intre 380 de lei/luna in sectorul 4 si 586 de lei la centrele de ingrijire din subordinea Primariei Capitalei.

Ceea ce inseamna ca suma ce ar urma sa fie platita de parinti, pentru a-si da copilul la o cresa de stat, ar varia intre 114 lei/luna si 175 lei/luna. In comparatie cu gradinitele particulare, este o taxa aproape modica. Ce-i drept, nu am luat in calcul si "atentia" pe care parintii o scot din buzunar pentru a prinde un loc in cresele de stat.

Printre avantajele creselor de stat se numara personalul calificat, suma mica de plata, iar printre dezavantaje - numarul mic de locuri si procedura greoaie prin care poate fi obtinut un loc.

Cei care au adoptat sau au in plasament un copil vor si scutiti de taxa.

Potrivit Legii privind serviciile de ingrijire si educare a copiilor pe timpul zilei, "reprezentantii legali sunt obligati la plata unei contributii, a carei valoare este stabilita prin hotararea Consiliului local pentru fiecare tip de serviciu de zi finantat din fonduri publice, in functie de numarul de copii din familie, de venitul mediu net lunar pe membru de familie calculat pe perioada de sase luni anterioara inscrierii copilului intr-un serviciu si costul mediul lunar de intretinere in serviciul de zi, fara a depasi 30% din acesta".

Primariile sunt de acord cu taxa

La solicitarea Ziare.com, reprezentantii primariilor bucurestene au comentat ca sunt de acord cu aceasta taxa. "Consideram utila aceasta contributie initiata de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale pentru ca aceste sume sunt cheltuite tot in strictul interes al micutilor lor", ne-a raspuns Biroul de Presa al Primariei sectorului 4.

Cosmina Siminean, Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti, ne-a declarat ca "initiativa ministerului este oportuna, avand in vedere ca in centre nu sunt doar copii cu o situatie materiala precara, ci copii ai unor parinti care muncesc si care pot primi de la angajator tichete de crese. In plus, bugetul local ar putea fi scutit de anumite cheltuieli, care ar permite construirea de noi centre si de oferirea de subventii pentru familiile care intr-adevar se confrunta cu o situatie materiala precara".

Primaria Municipiului Bucuresti, prin Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti, are in subordine in acest moment opt centre de ingrijire si educatie pentru copii 0-3 ani, urmand ca pana la sfarsitul anului sa mai fie deschise alte 2 centre. Capacitatea totala in aceste centre este de 250 locuri.

Iti dai copilul la cresa? Vezi cat s-ar putea sa platesti

In sectorul 3, condus de Robert Negoita, unde exista numai doua crese "de stat", reprezentantii Biroului de Presa nu ne-au spus nici macar cat costa intretinerea unui copil mic sau cate locuri sunt in cresele din sector.

Parintii se plang ca sunt prea putine locuri

In schimb, am aflat de la o mama cu copil la una dintre cele doua crese din sectorul 3, ca pentru un loc la cresa, din toamna, trebuie sa incepi alergatura de prin aprilie.

"De prin aprilie am alergat dupa inscriere, era un caiet in care iti dadeau un numar de ordine. M-am dus cu o cafea, bomboane, aproape in fiecare luna", ne-a declarat Anamaria Toma, mama unei fetite de trei ani.

La cresa Titan 4, unde a reusit pana la urma sa-si inscrie copilul, erau grupe de cate 30 de copii, supravegheati de cate doua educatoare care lucrau in doua schimburi.

"Grupele cu program prelungit, la Titan 4, aveau program saptamanal, adica parintii isi luau copiii la sfarsit de saptamana. In grupa erau cam 30 de copii si cate doua educatoare pe schimb", ne-a mai spus Anamaria.

Cat despre plata, si pana acum se dadeau bani. "Dadeam 10 lei zilnic, alocatia de hrana. Daca scadem weekend-urile, tot se adunau 230-250 lei in fiecare luna", a adaugat Anamaria Toma.

Voluntariat

In plus, noul proiect mai prevede ca unitatile de educatie anteprescolara vor incuraja participarea voluntarilor la activitatile desfasurate in unitate, tinandu-se cont de corespondenta dintre competentele personale si activitatile prestate.

Voluntarii care doresc sa participe la activitatile din unitatile de educatie anteprescolara vor solicita acest lucru, in scris, directorului/sefului de centru, urmand ca in contractul de voluntariat sa se precizeze rolul, programul si limitele de competenta stabilite si agreate de comun acord.

Voluntarii vor beneficia de o formare de minimum opt ore inainte de a-si incepe activitatea in cadrul unitatii de educatie anteprescolara. De asemenea, fiecare voluntar va prezenta un certificat medical din care sa rezulte ca nu se afla in evidentele medicale cu boli transmisibile si este apt sa desfasoare activitati cu copii.

Bineinteles ca reprezentantii primariilor sunt perfect de acord cu ideea de voluntariat. "Suntem deschisi si speram sa ne putem baza pe astfel de oameni", afirma reprezentantii primariei sectorului 4.

"Atragerea voluntarilor in centre este binevenita, ea se practica de multa vreme in tara noastra, doar ca acum este in sfarsit reglementata. Datorita grupului tinta (copii), se primesc destul de multe oferte din partea persoanelor fizice si juridice pentru a veni si petrece cateva ore de activitati educative pentru copiii foarte mici. De exemplu, acum doua saptamani, am fost cu copiii din centre la Ferma Animalelor si datorita faptului ca este destul de complicat sa mergi cu 100 de copii mici/tura doar cu personalul, am apelat la voluntarii inscrisi pe listele noastre care au venit foarte prompt si s-au simtit foarte bine", ne-a spus Cosmina Siminean.

Ziare.com va invita la sondaj: Sunteti de acord sa fie impusa o taxa la cresele de stat?

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#locuri cresa stat, #plata cresa stat, #lege cresa stat , #primaria